DOGOVOR S VLADOM

Devet od 11 sindikata državnih službenika potpisalo dodatak kolektivnom ugovoru, veće plaće već u studenom

Omogućeno je da se plaće u tim službama povećaju od 1. listopada za 6 posto te od 1. travnja iduće godine za još dva posto

Vlada i sindikati potpisali su nove kolektivne ugovore za državne i javne službenike i namještenike

 Goran Mehkek/Cropix

Potpisom ministra rada, mirovinskog sustava i socijalne skrbi Marina Piletića te sindikalnih predstavnika devet od 11 sindikata službenika i namještenika u javnim i državnim službama na Dodatak I. Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama i Dodatak I. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, omogućeno je da se plaće u tim službama povećaju od 1. listopada za 6 posto te od 1. travnja iduće godine za još dva posto. Povećani su i regres, božićnica i dar za djecu.

Ovaj sporazum nisu potpisala dva sindikata i to Preporod i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja.

Premijer Andrej Plenković prije potpisivanja kazao je da je sporazum rezultat kompromisa te da je do dogovora došlo zajednički.

‘Nije to nadmetanje u kojem bi trebalo biti poraženih i pobjednika već nastojanje da se do rješenja dođe zajedničkim snagama. Od 2017. uspjelo se podići plaće u javnim i državnim službama za 33 posto. Vlada nastoji svojim mjerama poboljšati ekonomsku i financijsku situaciju u zemlji jer je to temelj i za poboljšanje materijalnog položaja radnika. Formalni novi pregovori sa sindikatima predviđeni su treći tjedna rujna iduće godine‘, rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:59