PREZADOVOLJNI SEZONOM

Dalmatinsko turističko iznenađenje koje je postalo pravi hit: Noć s 50 skočila na 300 eura

Ove će godine prvi put u povijesti zabilježiti čak 100 tisuća noćenja
 Matko Begovic/makarska Kronika

Na početku listopada već imam 106 dana rezerviranu našu kuću za odmor za iduću godinu i to je dobar pokazatelj da se vraćamo u normalne turističke tokove u kojima se smještaj bookirao i po godinu dana unaprijed za najatraktivnije termine sezone.

Prvi gosti su mi rezervirali već za sredinu svibnja pa se nadamo i predsezoni koje ove godine nije bilo. Ali, treba ostati sa nogama čvrsto na zemlji jer nakon pandemije više ništa nije isto, pa ni rezervacije nisu potpuna garancija da će gosti doći.

U ove dvije teške godine toliko smo "olabavili“ uvjete otkazivanja da nikad nismo sigurni što će se od toga realizirati. No, činjenica je da rezervacije gostiju stižu puno ranije za iduću godinu i zato što su mnogi gosti ove godine ostali bez smještaja jer su ga kasno počeli tražiti – priča nam iznajmljivač iz Prološca u Imotskoj krajini.

Bolja ponuda

A sličnu priču nakon uspješno odrađene turističke sezone može se čuti od većine od 384 vlasnika luksuznih kuća za odmor sa bazenima u Imotskoj krajini koja će ove godine prvi put u povijesti zabilježiti čak 100 tisuća noćenja, četiri tisuće više nego do sada najbolje 2019. godine.

Tako je turistička sezona obilježena Covidom za Imotsku krajinu bila posebno berićetna, jer je njihovih 2,5 tisuće postelja u takvim objektima bilo dupkom puno.

Komforne kuće za odmor su posljednjih godina postale pravi turistički hit na tržištu. U "korona sezonama“ koje su (nadamo se) iza nas, njihova popularnost još je više porasla jer su izdvojene kuće u kojima se gosti ne moraju susretati sa ostalim posjetiteljima, bile daleko najtraženija turistička usluga smještaja.

Istina, sve je ove godine počelo tek u srpnju, ali potrajalo je do polovice rujna, a tek što su zadnji gosti otišli iz Zagore, počele su stizati prve rezervacije za 2022. godinu. Nikad bolje, kažu zadovoljni domaćini.

image
Matko Begovic/makarska Kronika

- Moramo biti zadovoljni kada su pokazatelji turističkog prometa bolji nego 2019. godine, a očigledno su gosti bili zadovoljni kada već stiže toliko rezervacija za 2022. godinu. Kada se tek počinjalo sa takvom ponudom u Imotskom i okolici tamo 2006. godine sa samo dvije kuće, nitko se nije nadao da će ta ponuda imati toliko potražnje. U nekim godinama se je na tržište u Imotskoj krajini stavljalo i po 50 novih kuća za odmor, posljednjih godina je to usporeno.

No, veće smještajne kapacitete pratila je poboljšana ponuda, najviše aktivnog odmora i zabave u prirodi, a turistička zajednica radi na uvođenju ujednačenih standarda kvalitete ponude. Pokrenuli smo projekt Imotska pijaca koja obuhvaća 20 OPG-ova koji dostavljaju ekološke uzgojenu hranu i domaće proizvode u kuće za odmor.

Osim toga osmislili smo i hodočasničku stazu Camino Imota koja će 2022. godine biti u funkciji, tu je i devet biciklističkih staza dužine 250 kilometara, radimo na geomorfološkom prostoru koji bi mogao postati dio geoparka pod zaštitiom UNESCO-a sa Biokovom, a sve to gosti traže i cijene... – priča Luka Kolovrat, direktor TZ Imota koja objedinjuje devet okolnih općina i grad Imotski.

A činjenica da je toliko kuća za odmor u Imotskoj krajini privuklo tisuće gostiju sa svih strana svijeta, otvorilo je prostor i za nove obrte i tvrtke koje se naslanjaju na poslove u turizmu. Tako su u Imotskom registrirane nove turističke agencije koje posreduju u smještaju, vinarije su osmislile kušaonice sa pričom o vinima, otvorili su se obrti za pranje rublja, tvrtke za opremanje, gradnju i održavanje bazena, servisi i usluge za goste.

image
Matko Begovic/makarska Kronika

- Prezadovoljni smo ovogodišnjom sezonom, da smo imali još ovoliko kuća, sve bi bile pune. Gosti su nam dolazili na vrata agencije tražiti smještaj, ali sve je bilo puno. Kolovoz je doslovno popunio svaki slobodan krevet i bio je najbolji do sada. Sve je ove godine bilo u "last minute“ rezervacijama, ali zato sada već stižu upiti za 2022., mailovi, interesa ima i vjerujemo da je pred nama dobra godina – kažu nam u agenciji Pro Paradise u Imotskom.

Ostaju i duže

Međunarodna agencija za posredovanje u punjenju kuća za odmor u Zagori koja ima daleko najviše takvih objekata pod ugovorom, svakako je Novasol. Oni u Hrvatskoj posreduju u popunjavanju čak 95 tisuća smještajnih jedinica, a ovu godinu u kućama za odmor u Dalmatinskoj zagori završavaju sa oko 80 posto prometa iz 2019. godine.

I u sinjskom kraju su domaćini zadovoljni sezonom u kućama za odmor kojih je tamo 64 i u kojima je u kolovozu bilo 20 posto više gostiju nego 2019.

- Posebnost ove godine je i u tome što su gosti u kućama za odmor ostajali duže i obilazili cijelu destinaciju. Nijemci su i kod nas apsolutno bili najbrojniji gosti, ali bilo je puno Francuza, Belgijanaca, Slovenaca, Austrijanaca. Prije Covida su naši najuspješniji iznajmljivači imali i po 280 dana popunjene kuće, sada je sezona bila kraća, ali većina je zadovoljna. Za 2022.su već počele stizati rezervacije jer gosti žele biti sigurni da neće zakasniti, uglavnom su svi cijepljeni i njima više nije problem putovati – kaže Monika Vrgoč, direktorica TZ Sinj.

Noć s 50 eura skočila na 300


Svi uključeni u posao oko iznajmljivanja kuća slažu se da je ove godine bilo puno lutanja domaćina oko formiranja cijena, pa su neki u strahu od praznih kuća značajno spuštali cijene, dok su ih drugi značajno povećavali kako je potražnja rasla.

- Sve je to logično jer smo mi preko noći prošli put od očaja do euforije, odnosno od 50 eura do 300 eura za noć u istom objektu. Nitko nije očekivao takav interes odjednom i nisu se svi jednako snašli u tome.

Bitno je da kvalitetu zadržimo, ali ona je ove godine bila u padu i gosti su nam to zamjerili. Zato treba biti razborit i pažljiv u promišljanju poslovanja za 2022. godinu jer u njoj više nema iznenađenja.

Ulazimo u normalnu godinu sa jakom konkurencijom i neće sve biti kao ove godine – poručuje Boris Žgomba, predsjednik Udruge agencija pri HGK.

Konkurencija sve jača


Imali smo odličnu špicu sezone i rujan, ali izostala je predsezona i zato još zaostajemo za tom godinom. Ova godina u Zagori bila je u znaku pretežno gostiju iz Njemačke, Poljske, Skandinavije, Nizozemske i Austrije.

Rezervacije su bile u zadnji trenutak, a 2022. već sada pokazuje da će biti drugačija i konkurencija puno jača. Zato će nam biti jako važan državni marketing koji će se raditi tijekom zime jer do tržišta treba stići sa kvalitetnim porukama – kaže nam Ana Marija Paleka, voditeljica ureda Novasola za Dalmaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:45