NEMA DIREKTNIH LETOVA

Croatia Airlines iz prodaje povukla čak 10 međunarodnih linija iz Zagreba

To su linije prema Barceloni, Bukureštu, Lisabonu, Mostaru, Milanu, Pragu, Oslu, Stockholmu, Helsinkiju i St. Peterburgu
 Dragan Matić/Cropix

Croatia Airlines povukla je iz prodaje 10 međunarodnih linija na kojima je prometovala u ljeto 2019. godine, prije izbijanja globalne pandemije, javlja portal Croatian Aviation.

Radi se o međunarodnim linijama iz Zagreba koje je kompanija postupno uvodila od ljeta 2016. godine, te na kojima je prometovala sezonski, u ljetnom redu letenja. Većina linija bila je u prometu od travnja do listopada, no određene linije kretale su s operacijama ranije, u ožujku, te se nastavljale sve do prosinca.

Izgledno je da kompanija u nadolazećem ljetnom redu letenja neće obnoviti promet na čak 10 međunarodnih linija iz zagrebačke zračne luke, a to su linije prema Barceloni, Bukureštu, Lisabonu, Mostaru, Milanu, Pragu, Oslu, Stockholmu, Helsinkiju, St. Peterburgu.

Na linijama iz Barcelone i Lisabona trebale bi prometovati kompanije Vueling i TAP Portugal. Prema Milanu će prometovati Ryanair, a prema ostalim destinacijama (Bukurešt, Mostar, Prag, Oslo, Stockholm, Helsinki i St. Petersburg) zagrebačka zračna luka neće imati direktnih linija.

U prodaji su tek linije iz Zagreba prema Dublinu i Ateni (sa zaustavljanjem u Dubrovniku), no postavlja se pitanje hoće li Croatia Airlines u predstojećim tjednima povući iz prodaje i liniju prema Dublinu, koju je nakratko uvela upravo sada, oko blagdana Uskrsa.

Kako piše Croatian Aviation, hrvatski nacionalni avioprijevoznik u ljetnom će redu letenja nastaviti prometovati prema nizu europskih destinacija iz Zagreba, uglavnom prema velikim europskim čvorištima (poput Amsterdama, Pariza, Frankfurta, Londona i sl.), no postavlja se pitanje zašto kompanija nije odlučila prometovati na određenim linijama na kojima nema konkurencije, barem uz minimalno dva tjedna leta u samoj špici sezone.

Croatia Airlines: Letove prilagođavamo potražnji i epidemiološkoj situaciji

Croatia Airlines prilagođava intenzitet letenja tržišnoj potražnji i epidemiološkoj situaciji, a usporedba reda letenja s razdobljem prije pandemije i 2020. godinom nije realna, rekli su za Hinu u utorak iz domaćeg avioprijevoznika.

Mediji su u utorak prenijeli informaciju da Croatia Airlines u prodaji nema deset međunarodnih linija na kojima je prometovao iz Zagreba u ljeto 2019. godine.

Iz Croatia Airlinesa s tim u vezi podsjećaju da je epidemiološka kriza drastično smanjila potražnju za uslugama zračnog prijevoza, pa je lani nacionalnom avioprijevozniku putnički promet pao za 72 posto u odnosu na 2019. godinu.

"Zbog toga bilo kakva usporedba reda letenja iz 2019. godine s redom letenja u 2020. godini i ovoj godini, nije realna i doista nema smisla", kažu u Croatiji.

Naglašavaju da Croatia Airlines tijekom pandemije ne ukida linije nego ih postupno ponovno uspostavlja, prateći svakodnevno aktualnu epidemiološku situaciju i konkretnu tržišnu potražnju, čemu se stalno prilagođava.

"Tvrtka se fokusira na tržišta na kojima zasad postoji potražnja i kontinuirano optimizira red letenja, što znači da je spremna obnoviti pojedine linije i uvesti dodatne letove na postojećim linijama, ako u međuvremenu dođe do pojačane potražnje za uslugom zračnog prijevoza", kažu u Croatia Airlinesu.

Dodaju da u travnju zrakoplovi tvrtke lete u 13 međunarodnih odredišta, uz redovite letove u domaćem prometu te da je načelno definiran i red letenja za ovogodišnju sezonu u kojoj su planirani letovi iz Zagreba, Splita, Dubrovnika i Rijeke u ukupno 18 europskih destinacija.

Napominju da je red letenja Croatia Airlinesa, kao i drugih aviokompanija, podložan ad hoc promjenama, ovisno o razvoju epidemiološke situacije u Hrvatskoj i svijetu, odnosno ograničenjima i pravilima pojedinih država u vezi s protokom putnika, koja izravno utječu na potražnju za uslugama zračnog prijevoza. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:49