NAKON SASTANKA

Ćorić: ‘Vladajuća koalicija podržala plan ublažavanja cijena plina, povećat će se naknade najugroženijima‘

Logika je, rekao je Ćorić, tako pomoći kućanstvima i osigurati nešto bolje likvidnosne pozicije poduzeća

Tomislav Ćorić

 Damir Krajac/Cropix

Članovi vladajuće koalicije podržali su Vladin plan ublažavanja cijena plina nakon 1. travnja, rekao je u utorak ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić nakon koalicijskog sastanka, na kojemu je to bila jedna od tema.

"Saborska većina složila se s prijedlogom odnosno planom da Vlada u kontekstu povećanja cijena energenata koje nas očekuje od 1. travnja ove godine, reagira na nekoliko područja prije svega štiteći najugroženije građane i apsorbirajući dio udara prema HEP-u kao i dio udara kroz porezno rasterećenje cijena", rekao je Ćorić.

Prema od ranije poznatom Vladinom planu, reagirat će se povećavanjem naknada onima među nama koji su socijalno ugroženi, preispitivanjem svih stavki koje ulaze u konačni izračun cijene plina ili struje, a treći skup mjera odnosi se na stopu PDV-a, koja iznosi 13 % na struju i 25 % na plin, te će Vlada nakon analiza fiskalnih učinaka vidjeti u kojoj mjeri može i kroz taj instrument ublažiti posljedice poskupljenja energenata.

Logika je, rekao je Ćorić, tako pomoći kućanstvima i osigurati nešto bolje likvidnosne pozicije poduzeća. Svakako će se, kako je dodao, pokušati izbjeći cjenovni udar kakav je doživjela većina članica Europske unije.

"Držimo da ćemo od 1. travnja imati znatno blaži udar iz zemalja EU-a kod kojih su cijene plina i struje zadnjih godinu dana povećane i za više od 50 posto, rekao je. Detalje Vladina plana najavio je za iduće tjedne.

Nije konkretno odgovorio koje su procjene ministarstva o rastu cijena plina nakon 1. travnja, ali rekao je plin neće poskupjeti "ni pet puta niti sto posto", kao što neki spominju.

Što se tiče poduzetnika kojima je Gradska plinara Zagreb podigla cijene, rekao je kako ima informaciju da najveći dio poduzetnika s novim cijenama suočen već u posljednjem lanjskom kvartalu, pri čemu su, kako je rekao, ugovori jednostrano aneksirani.

Upitan što država kani učiniti kako bi pomogla potrošačima plina kao što su bolnice, vrtići i škole, posebno u sredinama koje nemaju financijsku snagu Grada Zagreba, odgovorio je da je problem jednokratno aneksiranih ugovora prisutan samo u Zagrebu, a po njegovim informacijama ne i drugdje.

"Nećemo dopustiti da bolnice ostanu bez plina i pacijentima i onima koji u njima rade bude hladno" rekao je Ćorić i ocijenio nedopustivim da bolnice u državnom i vlasništvu Grada Zagreba imaju drukčiji tretman po pitanju cijene plina.

Rekao je i da dom za nezbrinutu djecu u Nazorovoj, kako i svi drugi koji su dobili neopravdano visoke račune za plin, treba "povući pravne poteze".

Ministar je ponovio i da će biti uvedene "crne liste" trgovaca koji neopravdano dižu cijene zbog uvođenja eura te da je ideja da takvi budu "prokazani", a rekao je i da pomaže dvostruko iskazivanje cijena.

Na pitanje je li pravi trenutak za uvođenje eura, s obzirom na visoku inflaciju kao što tvrdi Most, odgovorio je da uvođenje eura propituju i dovode u pitanje oni koji "o tome nemaju pojma".

Uvođenje eura nosi višestruko veće koristi nego troškove i zato je Hrvatska, da je mogla, već godinama trebala biti u eurozoni, zaključio je Ćorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:55