POSJET BUDIMPEŠTI

Ćorić u petak u Mađarskoj o energetskoj suradnji, sastat će se i s predstavnicima MOL-a

Konzultantska tvrtka Lazard početkom rujna predstavila je Vladi završno izvješće o procjeni vrijednosti Ine
 Goran Mehkek/Cropix

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u petak će u Budimpešti razgovarati s mađarskim ministrom vanjskih poslova i trgovine Peterom Szijjártom o energetskoj suradnji, a očekuje se i sastanak Ćorića s predstavnicima MOL-a.

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, naime, u četvrtak su najavili su da će Ćorić, na Szijjártom poziv, u petak boraviti u jednodnevnom posjetu Mađarskoj, tijekom kojeg će razgovarati sa svojim domaćinom o energetskoj suradnji dviju država. Tijekom boravka u Budimpešti očekuje se i sastanak Ćorića s predstavnicima MOL-a.

Konzultantska tvrtka Lazard početkom rujna predstavila je Vladi završno izvješće o procjeni vrijednosti Ine. Ćorić je tada rekao novinarima da otkup Ine od MOL-a ne bi trebao opteretiti proračun, no nije otkrio financijske detalje eventualne transakcije.

Rekao je i da će se o načinu realizacije transakcije, ako do nje dođe i ukoliko se hrvatska i mađarska strana usuglase po pitanju cijene, još razgovarati. Nije, međutim, otkrio o kojoj se svoti radi.

"Za dva tjedna ići ćemo u detalje sa našim konzultantima, a što se same odluke hrvatske strane tiče, nastavljamo proces s mađarskom stranom u smjeru usuglašavanja cijene, ukoliko mađarska strana na nju pristane. I dalje smo usmjereni u to da se Ina, odnosno mađarski udio Ine otkupi", rekao je tada Ćorić.

Inače, Ina je krajem rujna isplatila dividendu od 62,27 kuna po dionici prema svim dioničarima, osim dva najveća, koji su se složili da se njihov dio dividende isplati do 15. siječnja 2021. godine kako bi podržali novčani tok kompanije.

Prošle godine Ina je ostvarila dobit u iznosu od 655,57 milijuna kuna. Dioničari su u kolovozu na skupštini odlučili da se najveći dio ili 622,7 milijuna kuna isplati za dividendu, koja bi iznosila 62,27 kuna po dionici te koja će dioničarima biti isplaćena u novcu najkasnije do 25. rujna ove godine. U zakonske će se rezerve rasporediti 32,8 milijuna kuna, a u zadržanu dobit 92,6 tisuća kuna.

S obzirom na iznos dividende od 62,27 kuna po dionici, neslužbeni izračun pokazuje da će mađarskom MOL-u, koji drži nešto više od 4,9 milijuna dionica Ine ili 49,1 posto dionica, iz prošlogodišnje Inine dobiti za dividendu biti isplaćeno 305,6 milijuna kuna, a Republici Hrvatskoj, koja u Ini ima 4,48 milijuna dionica ili 44,8 posto, će biti isplaćeno 279,2 milijun kuna.

Privatni i institucionalni investitori, koji imaju ukupno nešto više od 608 tisuća dionica ili 6,1 posto dionica Ine, ukupno su dobili 37,9 milijun kuna na ime dividende.

Inače, Ina grupa je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci imala gubitak od 1,05 milijardi kuna, dok je u istom prošlogodišnjem razdoblju Ina grupa ostvarila je dobit od 681 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:18