OBEĆANJE

Čak 70.000 kućanstava prelazi u Plinaru Zagreb, ali plin za njih nije osiguran. Doznali smo tko uskače u pomoć

GPZO se prije dvije godine na natječaju izborio da bude opskrbljivač plinom u obvezi javne usluge, po cijeni koju propisuje država

Gradska plinara u Zagrebu

 Goran Mehkek/Cropix

Država će kroz HEP osigurati dovoljne količine plina za Gradsku plinaru Zagreb - Opskrbu (GPZO) za potrebe kućanstava koja će prijeći kod njih kao opskrbljivača plinom u obvezi javne usluge, i to po cijeni koja će biti regulirana, doznajemo nakon što je jučer u Ministarstvu gospodarstva održan sastanak lokalnih opskrbljivača s državnim tajnikom za energetiku Ivom Milatićem.

GPZO se prije dvije godine na natječaju izborio da bude opskrbljivač plinom u obvezi javne usluge, po cijeni koju propisuje država, za niz distribucijskih područja, poput Samobora, Rijeke, Koprivnice, Vrbovca, Ivaneca, Karlovca, Nove Gradiške, Novske, Križevaca...

Zbog ogromnog rasta cijene plina mali lokalni distributeri i opskrbljivači sa svih tih područja nisu mogli kupovati plin po tržišnoj cijeni od oko 200 eura, a prodavati ga kućanstvima po cijeni koju je propisala država od 55 eura, pa su svi obavijestili svoje kupce da promijene opskrbljivača i prijeđu u GPZO na reguliranu cijenu plina.

Odbijaju potpisati

Zagrebačka plinara je preko PPD-a osigurala plin za postojeće kupce, a prema ugovoru, kako doznajemo, obvezna je unaprijed nominirati potrošnju plina za svako distribucijsko područje uz ogromne penale ako predviđena nominirana potrošnja po pojedinim distribucijskim područjima bude premašena.

Sada bi se moglo dogoditi da čak oko 70.000 novih kupaca prijeđe kod njih, a za njih nemaju osiguran plin. Kada bi pak kupovali plin po tržišnoj cijeni, a prodavali ga po reguliranoj, otišli bi u stečaj.

Prema zakonu, GPZO je dužan prihvatiti sve te nove kupce, ali čini se da su oni odbijali potpisati nove ugovore. Dosad su zaprimili oko 10.000 zahtjeva, ali, kako nam govore insajderi iz Plinare, dobili su usmenu preporuku da ništa ne potpisuju, iako time krše zakon. Očito su čekali da vide hoće li im i kako država pomoći.

Riječ je, kako doznajemo, o oko 60 do 70 milijuna metara kubičnih plina i to bi onda trebao osigurati HEP Plin.

- Prema Uredbi koju je Vlada usvojila 14. rujna, plin koji se prodaje HEP-u prvenstveno je potreban za otklanjanje poremećaja koji se mogu dogoditi u opskrbi kupaca u kategoriji kućanstvo i poduzetništvo. Najveći broj kupaca iz kategorije kućanstvo koji, ponajviše zbog izuzetno velikih tržišnih poremećaja, namjeravaju tržišnu uslugu zamijeniti javnom, nalazi se upravo na područjima koja opskrbljuje GPZO. Vlada će kao i dosad pravovremeno reagirati učinkovitim aktivnostima i mjerama prema svim društvenim i ekonomskim segmentima na koje utječe rast cijena energenata - poručuju iz Ministarstva gospodarstva.

Administrativni zastoj

Na pitanje zašto GPZO odbija potpisati nove ugovore iako su po zakonu to dužni napraviti 15 dana od zahtjeva, iz Ministarstva kažu da su dobili informacije kako je riječ o kratkotrajnom administrativnom zastoju jer velik broj dostavljenih zahtjeva kupaca koje treba obraditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:24