OŠTRA REAKCIJA

Braća Pivac ne prodaju Kraš: ‘Takve su glasine apsolutno netočne!‘

Poslovanje Kraša u nadležnosti je njegove uprave, čijim smo radom mi kao većinski vlasnici zadovoljni, kaže I. Pivac
 Darko Tomaš i Ivo Ravlić/Cropix

Nakon što su neki mediji u Hrvatskoj i Srbiji objavili da je Mesna industrija Braća Pivac prodala svoje udjele ili to skoro namjerava učiniti, i to Nebojši Šaranoviću odnosno njegovoj tvrtki Kappa Star Limited, iz vrgoračke tvrtke te su napise odbacili kao netočne i istaknuli da se radi o glasinama kakvih je bilo više prilikom preuzimanja Kraša.

Mesna industrija Braća Pivac ima udjel veći od 52 posto, odnosno natpolovičnu većinu u odlučivanju na glavnoj skupštini dioničara Kraša.

- Ti su napisi apsolutno netočni. Takve su glasine u rangu jednako netočnih tvrdnji da smo radnike prisilili da prodaju dionica, koje se također tu i tamo povlače u javnosti. Podsjećam na to da su radnici okupljeni u Kraš ESOP-u glasali s gotovo 99 posto udjela u prisutnom temeljnom kapitalu društva za prodaju dionica na svojoj skupštini. Kraš ESOP tada je raspolagao sa 18,44 posto Kraševih dionica, a okupljao je više od 1000 članova. I na najnovija nagađanja, ova o prodaji dionica, odgovorit ću što sažetije i jasnije: Mesna industrija Braća Pivac od samog je početka kupnje dionica Kraša, dakle prije više od deset godina, jasno isticala da dionice kupuje jer smatra da je Kraš vrijedna i prosperitetna kompanija s velikim potencijalom - istaknuo je Ivica Pivac, suvlasnik i predsjednik uprave ove obiteljske kompanije.

Cilj i interes

Ivica Pivac naglašava kako je cilj i interes Mesne industrije Braća Pivac kao većinskog vlasnika Kraša njegovo daljnje jačanje i razvoj, a ne prodaja.

- Uostalom, to smo već i dokazali kod preuzimanja drugih kompanija u Grupi Pivac, u koje smo dodatno investirali i tako ih ojačali te poboljšali njihovu poziciju na tržištu - pojašnjava Ivica Pivac.

Pivac napominje da Mesna industrija Braća Pivac kao većinski vlasnik Kraša svoja dioničarska prava ostvaruje na skupštinama dioničara kompanije.

- Poslovanje Kraša u nadležnosti je njegove uprave, čijim smo radom mi kao većinski vlasnici zadovoljni. Imamo povjerenje u Upravu Kraša da radi na dobrobit zaposlenika i potrošača i s fokusom na daljnji razvoj, investicije i restrukturiranje. Vjerujemo da su njihove poslovne odluke usmjerene na optimizaciju poslovanja s ciljem daljnjeg jačanja Kraša i zadržavanja liderske pozicije u konditorskoj industriji u regiji. Uz to, i nerevidirani podaci za 2020. pokazuju dobre poslovne rezultate i potvrđuju njihov rad - ističe Ivica Pivac.

Podsjetimo, kupnja Kraševih dionica krajem 2019. izazvala je veliku pozornost u poslovnoj i široj javnosti. Nakon što je preko u to vrijeme zaštićenog računa Kappa Star Limited Nebojše Šaranovića započeo kupnju dionica, Mesna industrija Braća Pivac objavila je javnu ponudu 9. rujna 2019. godine na Zagrebačkoj burzi za preuzimanje Kraševih dionica. Nudili su tada 430 kuna po dionici. Za vrijeme trajanja javne ponude Šaranović je nastavio kupovati dionice, što je rezultiralo značajnim rastom cijene. Rasplet se dogodio nakon što su radnici okupljeni u tvrtki Kraš ESOP na Skupštini ovlastili svoju Upravu da proda dionice. Nakon isteka javne ponude, 23. studenog 2019. godine Pivci daju svoju ponudu Kraš ESOP-u i potpisuju ugovor o prodaji dionica Kraša d.d. Mesnoj industriji Braća Pivac.

Ugovor

Sklopljen je ugovor o prodaji i prijenosu 276.441 redovne dionice, što je predstavljalo 18,44 posto temeljnog kapitala Kraša. Kraš ESOP dionicu je prodao po cijeni od 861,20, odnosno sve svoje dionice po ukupnoj cijeni malo većoj od 238 milijuna kuna, što je odgovaralo ponderiranom prosjeku svih cijena ostvarenih na burzi u posljednja tri mjeseca. Mesna industrija Braća Pivac s tim je dionicama dosegnula 52 posto dionica s pravom glasa, čime je postala većinski vlasnik Kraša.

Kraš je vodeći konditorski proizvođač u jugoistočnoj Europi. U Zagrebu na Ravnicama smještene su tri tvornice, u kojima je objedinjena proizvodnja. Osim tvornica u Zagrebu, Kraš je vlasnik još dviju tvornica za proizvodnju keksa i vafla, Karoline u Osijeku i Mire u Prijedoru. Gotovo polovicu svojih prihoda od prodaje Kraš ostvaruje izvozom.

Prema nerevidiranim konsolidiranim poslovnim izvješćima, Kraš grupa je u 2020., usprkos krizi izazvanoj koronavirusom, poslovala bolje nego prethodne godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 13:52