TONČI GLAVINA

Biznis na čekanju: Pandemija koronavirusa zaustavila projekt obitelji državnog tajnika za turizam

Građevinska dozvola nikad nije odobrena te će hotelska investicija obitelji Tončija Glavine na Klisu morati pričekati bolja vremena
Tonči Glavina
 Vladimir Dugandžić/Cropix

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zadnjih je mjeseci u dva navrata raspravljalo o slučajevima koji su se odnosili na tvrtku u vlasništvu obitelji državnog tajnika za turizam Tončija Glavine, a u oba je slučaja bilo zaključeno kako nije bilo riječi o sukobu interesa.

Posljednja situacija odnosila se na činjenicu da je Glavina Povjerenstvo zatražio mišljenje smije li tvrtka Eklata d.o.o, u vlasništvu njegova oca, stupiti u poslovni odnos s Ministarstvom kroz dodjelu potpora male vrijednosti za pomoć pogođenim djelatnostima turističkog sektora, a na koji se javni poziv planirala javiti .

Povjerenstvo je zaključilo kako će taj poslovni odnos, ukoliko se dogodi, biti po pravilima, ali je Glavini ipak naložilo da ministrici Brnjac te ostalima "deklarira" ove okolnosti, što je Glavina i učinio objavom očitovanja na stranicama samog Ministarstva.

Atraktivno područje

Drugi pak slučaj odnosi se na činjenicu da tvrtka Glavinina oca planira na Klisu graditi hotel imena Clavis, zbog čega je državnog tajnika Glavinu netko prijavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, aludirajući da je Eklati pogodovao prodajom zemljišta u vlasništvu općine Klis.

Osim toga, navodi se da je omogućavao gradnju na području zone u kojoj se nalazi Kliška tvrđava, a za čiju se obnovu, dok je bio direktor Poduzetničkog inkubatora Klis, navodno zalagao podignuvši time atraktivnost područja.

Povjerenstvo je zaključilo kako iz zaprimljene dokumentacije ne proizlazi da je došlo do povrede odredbi Zakona o sprečavanju sukoba interesa zbog čega je prijavu odbacilo, a protiv Glavine odbilo pokrenuti postupak.

Teškoće u sektoru

Ipak, kako svaka hotelska investicija u Hrvatskoj bilježi interes javnosti poželjeli smo o njoj nešto napisati, no dosad nismo uspjeli dobiti službeni komentar.

Kako je vidljivo iz dokumentacije o kojoj je Povjerenstvo raspravljalo u lipnju ove godine, tvrtka Eklata 17. siječnja 2020. dobila je od Splitsko-dalmatinske županije lokacijsku dozvolu izdanu za gradnju građevine ugostiteljsko-turističke namjene, odnosno hotel s 50 soba i pratećim sadržajima na čestici od ukupno 1112 četvornih metara, a prije toga u svibnju 2018. općina Klis izdala je suglasnost na idejni projekt hotela koji bi se trebao zvati Clavis.

Prema saznanju Jutarnjeg lista, građevinska dozvola za hotel nikad nije zatražena ni odobrena, a neslužbeno doznajemo da će hotelska investicija na Klisu, ako se uopće dogodi, morati pričekati neka malo bolja vremena. Od nje se, naime, s obzirom na pandemiju i poteškoće koje su zadesile turistički sektor zasad odustalo, ali još nije jasno hoće li se s njome ipak nastaviti u nekim boljim vremenima.

Kako je vidljivo iz podataka dostupnih na internetu, projekt hotela Clavis u Klisu radili su arhitekti Neno Kezić i Mia Vučić, a jedan njegov render objavljen je u katalogu radova 53. Zagrebačkog salona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:58