GRAĐANI SE ČUDE

Bizarna zbrka s vatrogasnim društvom u naselju na periferiji Zagreba: ‘Ime? Nismo ga mijenjali zbog papirologije!‘

"Do dana današnjeg ime nitko nije mijenjao i ostala je tradicija", rekao je za Jutarnji list zapovjednik Andrej Sandelić

Ilustrativna fotografija 

 Ranko Suvar/Cropix

Na periferiji Zagreba, u mjestu Ivanja Reka postoji dobrovoljno vatrogasno društvo koje svojim nazivom buni broje građane. Naime, DVD Ivanja Rijeka u svojem nazivu nema ekavicu te se tako razlikuje od naziva samog mjesta u kojemu su smješteni.

Gdje god da se pojave, među građanima izazivaju čuđenje.

- Kada su osnovali društvo, barem koliko sam ja upućen i koliko sam čitao u starim dokumentima, jednom su upisali Rijeka I to se nikada nije mijenjalo. Mislim da su 60-ih godina radili vatrogasni dom te su tada napravili I vatrogasnu zastavu na kojoj također piše Rijeka. Do dana današnjeg to nitko nije mijenjao i ostala je tradicija rekao je za Jutarnji list zapovjednik društva Andrej Sandelić.

Samo naselje prvi puta se spominje davne 1217. godine kada se Ivanja Reka pripaja Resničkoj župi, a naziv navodno potječe od potoka Ivanova Reka (Čučerje) koji se nekada ulijevao u Savu. Dom DVD-a Ivanja Rijeka sagradili su stanovnici naselja vlastitim sredstvima, a gradili su ga od 1954. do 1962. godine. Od tada, na domu stoji naziv na ijekavici - Rijeka.

- Nama taj naziv i na kamionima piše pa onda gdje god da dođemo ljudi nam prilaze i govore kako nam je kriva naljepnica. Svi se čude, jedno je naziv DVD-a dok je jedno naziv samog mjesta. Neki nam čak govore da to nije uredu, govori nam zapovjednik Andrej Sandelić.

Kako samo prigradsko mjesto ima naziv na ekavici, a DVD tog naselja na ijekavici, to vrlo lako ljude može dovesti do čuđenja. Vatrogasno društvo Ivanje Reke na svojim vozilima, Facebook stranici, zastavi i svugdje gdje se spominju imaju naziv različit od mjesta gdje obavljaju svoju vatrogasnu djelatnost. No, kako kažu, taj naziv za sada ne planiraju mijenajti.

- Mi smo u zadnje vrijeme razmišljali da bi mijenjali naziv ali smo shvatili da je to prevelika komplikacija. Ima puno papirologije I onda bi morali sve ostalo mijenjati uz taj naziv pa smo odustali, zaključuje zapovjednik Andrej Sandelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 07:15