TURISTIČKA SEZONA

‘Autobusima smo išli na cijepljenje, a sad se zbog ostalih tresemo hoćemo li imati goste‘

Bilo je pitanje vremena kad će Europska komisija procijepljenost uzeti kao faktor za izračun sigurnosti turista u nekoj zemlji
 Josko Ponos/CROPIX

Hoće li nam karta procijepljenosti, koju umjesto karte oboljelih zagovaraju u Europskoj uniji kao kriterij za preporuke putnicima, ugroziti turističku sezonu? Itekako, uvjereni su članovi nekih primorskih stožera te turistički djelatnici koji su se među prvima izuzetno dobro procijepili.

"U autobusima smo išli na cijepljenje, molili smo odgovorne da nas cijepe među prvima upravo radi spašavanja sezone, a sad se zbog ostalih koji se i dalje odbijaju cijepiti doslovce tresemo hoćemo li imati goste", govore za Slobodnu Dalmaciju zaposleni u turizmu.

"Bilo je pitanje vremena kad će Europska komisija procijepljenost uzeti kao faktor za izračun sigurnosti turista u nekoj zemlji. U ovoj godini kad je Europska unija osigurala svim zemljama dovoljno cjepiva, nema više opravdanja za tako mali postotak cijepljenih", rekao je nedavno sugovornik iz velike istarske hotelske kuće.

Uzrujani u Istri

Jedan od naših istaknutih epidemiologa dr. Bernard Kaić s Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo smatra da to nije u redu. Govoreći za Novu TV dodao je kako su pisali Europskoj komisiji da to ne bi trebalo uzeti u obzir, pa je pojasnio i zašto. "Ako Zagreb i Dalmacija imaju isti broj novooboljelih na 100.000 i to bude istim tempom padalo - Zagreb će prije izići iz crvenoga, nego Split. To je totalno pogrešno od strane Europske komisije i totalno neutemeljeno", rastumačio je. Po njemu je najvažnija incidencija bolesti.

image



Nikola Vilic/CROPIX

U Istri su pomalo uzrujani jer, kako kaže Dino Kozlevac, šef tamošnjeg Stožera civilne zaštite, njima je Uskrs praktično pred vratima, oboljelih je sve više, a iako po postotku procijepljenosti unutar Hrvatske stoje dobro, u odnosu na druge turističke zemlje, poput Portugala ili Španjolske, itekako su loše rangirani.

Podsjeća da su neke zemlje lani, za razliku od nas, najveći dio sezone izgubile zbog razbuktavanja epidemije koja ih je na europskim korona-kartama dovela u crveno, dok smo se mi do pred sam kraj sezone držali izvrsno. Po nekim analitičarima, najava novih parametara EK-a može se tumači na neki način upravo kao osveta turističkih zemalja koje lani nisu profitirale od gostiju zbog incidencije oboljelih.

- Ma nipošto tako ne moramo tumačiti jer mi imamo naša uobičajena tržišta u zemljama kojima smo kao autodestinacija jednostavno bliži, poput Njemačke, Češke, Slovačke, Austrije... - kaže Darijo Šarić iz splitske agencije VIP Holiday Booker.

On je vrlo optimističan po pitanju nadolazeće sezone s obzirom na to da njegova agencija, inače specijalizirana za goste višeg platnog razreda, bilježi tijekom siječnja broj rezervacija za sezonu na razini 2019. godine. Konačno!

Nije ih briga...

- Nitko od zainteresiranih gostiju ne pita za procijepljenost, uvijek su sve nedoumice vezane za mjere izolacije po povratku u njihove zemlje te režim na našim granicama. Za njihove odluke o putovanju presudniji su neki drugi faktori. Putnici su uglavnom ionako cijepljeni i 'busterirani' i uopće im nije važno koji je cijepni obuhvat regije niti zemlje u koju dolaze. Onaj tko želi putovati, a pokazalo se to već prvo ljeto od izbijanja pandemije, putovat će bez obzira na sve.

Prema tome, ako mene pitate, čini mi se da će do Uskrsa epidemija splasnuti, idu topliji dani, a i vijesti iz drugih zemalja su povoljne s obzirom na omikron varijantu. Znam da je teško prognozirati, ali ljudi su preumorni od restrikcija i mislim da će ove godine putovati i više nego lani. Oni koji strahuju od korone ionako ne putuju jer je putovanje uvijek rizik - kaže Šarić.

Dodaje kako ćemo i dalje ostati prvenstveno destinacija za one koji stižu vozilima te da će nešto više zbog toga trpjeti krajnji jug Dalmacije koji je dostupniji aviogostima.

Boris Žgomba, predsjednik Uprave turističke kompanije Uniline, najvećeg hrvatskog touroperatora, kratko nam se javio iz Dubaija gdje je trenutno na svjetskoj izložbi Expo. On također nije previše zabrinut za sezonu bez obzira na preporuke koje najavljuju iz Europske unije.

- Mislim da neće biti katastrofa bez obzira na broj procijepljenih stoga što su putnici uglavnom cijepljeni.

Inače, Europska komisija objavila je u prosincu grafikon s podacima o procijepljenosti u državama Europske unije te o postotku osoba koje su primile booster dozu. Hrvatska je na 24. mjestu po postotku procijepljenosti odrasloga stanovništva, a gore od nas su samo Slovačka, Rumunjska i Bugarska.

Odlazak u karantenu

Po onome što sad predlaže EK, kako smo nedavno objavili, kod označavanja pojedinih područja bojama uzele bi se u obzir kombinacija broja novih slučajeva zaraze i stopa procijepljenosti stanovništva. Za putovanja iz područja označenih zelenom bojom ne bi trebalo biti nikakvih ograničenja, dok bi se putovanja iz tamnocrvenih zona trebala obeshrabrivati, a osobe koje bi putovale iz tih područja, a nisu cijepljene niti su preboljele covid-19, morale bi se testirati prije polaska na put i otići u karantenu po dolasku, piše Slobodna Dalmacija.

Napomenimo da su sve značajne turističke zemlje puno bolje procijepljene od Hrvatske - Portugal 92 posto, Španjolska 84 posto, Italija 82 posto, Francuska 81 posto, Grčka 72 posto...

Stoga, unatoč optimizmu naših turističkih radnika, prođe li prijedlog Europske komisije da postotak procijepljenosti bude jedan od parametara za putovanje, kao da su nam ustvari poručili: "Sam pao, sam se ubio!".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:11