NOVA PRAVILA

Autobusi na međunarodnim linijama odsad mogu prevoziti putnike i unutar Hrvatske: U Flixbusu sretni, drugi baš i nisu...

Putnici koji iz Osijeka putuju u Varaždin ili iz Splita u Zadar, moći će ući u bus koji iz Osijeka ili Splita vozi za Beč ili Berlin
 Vlado Kos/Cropix

Ministarstvo prometa krenulo je u dodatno otvaranje unutarnjeg tržišta odobravanjem ukrcaja i iskrcaja putnika na linijama međunarodnog autobusnog prijevoza.

U skladu s uredbom kojom se regulira prijevoz putnika u međunarodnim linijama Zajednice, svi autobusni prijevoznici koji prevoze putnike u međunarodnom prometu mogu zatražiti dozvolu za ukrcaj i iskrcaj putnika unutar Republike Hrvatske, no pritom moraju poštivati nekoliko pravila. Putnike ne smiju ukrcavati i iskrcavati unutar županije u kojoj je polazišni autobusni kolodvor, a broj kilometara linije koji se obavlja izvan države mora biti jednak ili veći od broja kilometara koji se obavlja unutar države. Pojednostavljeno rečeno, sada će se putnici koji, primjerice, iz Osijeka putuju u Varaždin ili iz Splita u Zadar moći ukrcati u autobus koji iz Osijeka ili Splita vozi za Beč ili Berlin. Takva mogućnost dosad nije bila moguća, čime su putnici bili zakinuti, a njihova mobilnost bila ograničena.

Izigravali zakon

Uredba o prijevozu putnika u međunarodnom cestovnom prometu u Hrvatskoj je na snazi od 2017. godine i jedno je vrijeme bio dopušten ukrcaj i iskrcaj putnika na autobusima na međunarodnim linijama unutar Hrvatske. No, pojedini autobusni prijevoznici tu su mogućnost zloupotrebljavali tako da su vozili linije, primjerice, Zadar - Zagreb - Brežice. To je u naravi međunarodna autobusna linija, ali je jasno da je ona do Brežica bila uvedena samo kako bi se zadovoljila zakonska forma. Na taj se način izigravao zakon jer je broj kilometara koji se odvozio unutar Hrvatske bio mnogo veći od broja kilometara odvezenih izvan nje. Zato je Ministarstvo tu mogućnost na neko vrijeme suspendiralo.

Zbog pandemije brojni su putnici ostali zakinuti za prijevoz jer je na domaćim linijama smanjen broj polazaka, a na međunarodne autobuse se nisu smjeli ukrcati. U Ministarstvu prometa tvrde da će ova promjena dovesti do veće razine kvalitete i niže cijene usluge za putnike na domaćim i međunarodnim autobusnim linijama.

Odluku o dodatnom otvaranju tržišta pozdravljaju u Flixbusu, jednom od najvećih autobusnih prijevoznika u međunarodnom prometu.

"Kao prijevoznik koji djeluje na različito uređenim tržištima diljem Europe i svijeta te ima direktan uvid u sve prednosti otvorenog ili djelomično otvorenog tržišta, čvrsto podržavamo odluku Ministarstva o novoj regulaciji prijevoza putnika. Ovim činom neizbježno se dolazi do snažnije i kvalitetnije mobilnosti putnika te upravo putnici najviše profitiraju. Otvara im se veća mogućnost odabira kako prijevoznika tako i vremena putovanja koja će sada moći birati prema svojim potrebama. U konačnici, i na samu državu odrazit će se sve prednosti ovog djelomično otvorenog tržišta, od povećane potrošnje bilo u vidu cestarina, goriva, veće potražnje za putovanjima pa do izuzetne prometne povezanosti, što je iznimno važno u turističkoj sezoni", ističe Ante Grbeša, direktor FlixBus CEE South regije.

Najava prosvjeda

Prema njegovim riječima, to neće dovesti do toga da će njihovi autobusi sada imati stajališta kod "svake bandere".

"Ne, nećemo dodavati nova stajališta. Naime, u skladu s Uredbom EU, autobusni prijevoznik ne smije primati putnike unutar županije i aglomeracije. Na taj način, kao i u drugim zemljama EU, štiti se buduća javna usluga u Hrvatskoj."

Ova odluka već je unijela nervozu kod autobusnih prijevoznika koji obavljaju prijevoz samo unutar Hrvatske. Čak se najavljuju i neki prosvjedi. No, u Ministarstvu tvrde kako za tim nema nikakve potrebe. I Grbeša naglašava kako su svi prijevoznici na tržištu i za putnike se treba prije svega izboriti kvalitetom usluge.

Ovo otvaranje hrvatskog autobusnog prijevoza pozitivno će utjecati i na razvoj turizma. Predsjednica Turističke zajednice Vukovara, Marina Sekulić, zdušno podržava ovakvu odluku i tvrdi kako će ona sigurno omogućiti dolazak većeg broja turista u Vukovar.

"Ovo će sigurno doprinijeti razvoju i dostupnosti naše destinacije. Mi sada nemamo autobusnu vezu s Mađarskom i turisti koji, recimo, iz Mohača žele doći u Vukovar, to ne mogu. Ovo će omogućiti i dolazak većeg broja tzv. backpackersa koji dolaze na jednodnevne i dvodnevne izlete te u najvećoj mjeri koriste autobus kao prijevozno sredstvo", naglašava Sekulić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:17