PROVALJIVALI U STANOVE

Bivši policajac i brat pokrali Maju Šuput, rektora sveučilišta, poslovnu elitu... Šteta je milijunska, sud im povisio kaznu

Anto i Mario Zeba pomno su isplanirali provale, a među metama su bili Maja Šuput Tatarinov, Aleksa Bjeliš, Tonći Korunić...

Maja Šuput (glavna fotografija), Ante i Mario Zeba (gore desno)

 Srđan Vrančić/Cropix

Braća Zeba, točnije bivši policajac Anto (46) i Mario (47), iza rešetaka jedne od hrvatskih kaznionica provest će više od priželjkivanog. Naime, Županijski sud u Osijeku kao sud drugog stupnja preinačio je prvostupanjsku presudu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu prema kojoj je Anto Zeba osuđen na pet godina i deset mjeseci, a Mario na godinu dana zatvora manje. Pa je tako u konačnici mlađi osuđen pravomoćno na šest godina zatvora, a stariji na četiri godine i 11 mjeseci.

Razlog? Braća su prije nepunih šest godina unijela nemir u domove zagrebačke elite koju su pokrali pa su obojica prijavljena za teške krađe, a Anto je suočen i s optužbom za sprječavanje dokazivanja jer je tijekom pretrage doma sakrio USB stick te simulirao mučninu kako bi se domogao toaleta i u njega zajedno s hrpom WC papira bacio USB. Pojedinačno, također prema presudi, svaki od Zeba mora nadoknaditi 8.734 kune sudskih troškova u koje su uračunata vještačenja kao i 5000 kuna paušalne svote.

image

Anto i Mario Zeba

Srdjan Vrancic/CROPIX

Braća su, prema optužnici tužiteljstva, pomno isplanirala provale u niz stanova, a među odabranima su se našli pjevačica Maja Šuput Tatarinov, bivši rektor zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš i njegova supruga, član Uprave investicijske kuće InterCapital Tonći Korunić, Tatjana Vrdoljak, prva supruga bivšeg ministra Ivana Vrdoljaka, Sanja Lozić, članica NO-a i jedna od vodećih dioničara Centra za vozila Hrvatske, stomatolog Marko Marović, Ana Mlinarić Džepina iz Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Tomo Škoro iz BC Instituta, Marin Zovko, Vedran Čavlina... S obzirom na to da su u jednom dijelu ipak obeštećeni, Zebe će im u parničnom postupku, na koji ih je uputio sud, morati nadoknaditi još nešto više od milijun kuna.

Skakanje po krovovima

- Žao mi je oštećenih, ali s tim djelima ni ja ni brat nemamo veze. Od 2011. imam problema s leđima i kralježnicom, pa ne mogu niti trčati, niti raditi čučnjeve, a vidim da bih za neka od tih djela trebalo skakati po krovovima terasa i penjati se požarnim stepenicama. A što se tiče sprečavanja dokazivanja, na pretragu su me doveli iz pritvora u lisicama. Imao sam glavobolju i vrtoglavicu i rekao sam da ne želim ići, ali su mi rekli da moram, da će pozvati Hitnu i dati mi sok ili vodu. Sjeo sam na stolac vezan, a uz mene su bili pravosudni i policajac koji je vršio pretragu da bi u jednom trenutku policajac pitao drugoga gdje je predmet pretrage. Ponavljam, ja sam bio vezan i nekoliko metara udaljen. Pretražili su cijelu prostoriju i mene. Zatim sam molio da odem na WC obaviti nuždu, a nakon izlaska su rekli da moram u bolnicu da vide jesam li što progutao. Došla je Hitna, šećer mi je bio iznad 10, na rendgenu mi ništa nisu našli u želucu i vratili su me u Remetinec - branio se Anto Zeba na suđenju.

Za razliku od istrage kad nije spominjao poznanika Zorana B., u sudnici je često govorio o njemu, od toga da mu je brat Mario iznajmio stan u kojemu je bila pretraga pa do toga da mu je Zoran donosio USB stickove i CD-e na kopiranje i preslaganje, dajući mu u zamjenu za usluge laptope, mobitele, kofere... Sumnjivog porijekla.

I za lokacije mobitela putem baznih stanica Anto je imao objašnjenje. U blizini mjesta provala, kako je ispričao, vodio je suprugu u bolnicu, pa je okolo šetao dok je čekao da završi. Zatim je odlazio i odvjetnicima, a opravdanje je imao i za Osijek jer im ondje živi majka.

Nisu pušači

Mario Zeba je, pak, ispričao u svoju obranu da 15 godina radi i živi u Njemačkoj te da je 2004. unajmio stan u Zagrebu kako bi imao gdje biti s djevojkom.

- Početkom 2016. Anto mi je rekao da poznanik Zoran traži prostor u kojemu bi držao elektroničku robu. Dogovorili smo se da koristi stan i plaća režije, ali da mogu u njemu boraviti kad svratim u Zagreb. Tako je i bilo 2017. Nakon dva dana upala je policija i iz kreveta me odvukla u Heinzelovu gdje su mi rekli da sam optužen za krađe. Ostao sam u šoku - uvjeravao je sud Mario, napominjući također da ni on, a ni Anto nisu pušači.

image

Anto i Mario Zeba

Srdjan Vrancic/CROPIX

Naime, nakon temeljitih čistki stanova iza sebe su ostavljali tuđe opuške cigareta Marlboro kako bi zameli tragove, a u nekim su domovima ostavljali ambalažu Red Bulla i mlijeka.

Školjka gutačica

Policajci koji su s Antom Zebom bili na pretrazi stana ispričali su da se dva puta vraćao u toalet tvrdeći da mu nije dobro, da je klečao uz školjku i da im se činilo kao da povraća, a nakon njegova izlaska uočili su kako mu je ruka mokra do lakta. U potrazi za USB-om koji je nestao i koji je, pretpostavlja se, skrivao niz sličnih zaplijenjenih dokaza poput fotografija ukradenih predmeta te ruta koje treba obići i provaliti, pretražili su cijelu prostoriju, demontirali školjku i cijevi, poslali ga i na rendgen. No uzalud. Sud je u konačnici zaključio da je WC školjka progutala stick jer za povraćanje nema potrebe gurati ruku u školjku.

Od srpnja 2016. do siječnja 2017. krali su tehničku opremu, mobitele, igraće konzole, vrijedne umjetničke slike, zlatni nakit, satove... Pa su tako primjerice u stan Maje Šuput provalnici ušli preko požarnih ljestvi i krovnog prozora. Ukrali su joj 5000 eura i 40.000 kuna, ženski zlatni Rolex, model Oyster Perpetual Lady 31, tri ručna sata Michael Kors, iPhone, fotoaparat Canon, Apple mini iPad, različiti zlatni nakit i rezervni ključ Mercedesa. Moraju je obeštetiti za 225.000 kuna.

U svojim žalbama na prvostupanjsku osuđujuću presudu zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, Zebe su među ostalim naveli da je izreka presude nerazumljiva, proturječna sama sebi i razlozima presude te da uopće nema razloga o odlučnim činjenicama dok su navedeni razlozi nejasni i proturječni.

Anto Zeba požalio se i da prvostupanjski sud nije uzeo u obzir njegovu medicinsku dokumentaciju o bolesti kao niti nalaz vještaka o njegovoj radnoj sposobnosti jer da se isto kosi s razlozima presude gdje se navodi da je "mogao biti sposoban počiniti kaznena djela i savladati veće prepreke unatoč bolesti od koje boluje". Pritom je ujedno u žalbi naglasio i da ni iz čega ne proizlazi da je sporni USB stick kod njega pronađen kao niti prilikom rastavljanja zahodske školjke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:03