SKOK BROJA ZARAŽENIH

Plenković: ‘Velike su razlike od županije do županije. Sutra će Stožer objaviti što se može‘

Niz drugih zemalja idu u nova zaključavanja. Zato je važno pozvati građane na oprez, rekao je premijer
Andrej Plenković
 Goran Mehkek/Cropix

U tijeku je sjednica Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Uvodno se javnosti obratio premijer Andrej Plenković.

- Sad smo na 7. mjestu u EU po incidenciji. Povećeva nam se broj zaraženih i to je već 4. tjedan zaredom. Povećava nam se stopa smrtnosti i popunjenosti bolnica. Prvi put u protekla dva mjeseca smo imali više od tisuću slučajeva.

Dosad je jednu ili dvije doze cjepiva primilo preko 293.000 ljudi, odnosno 8,7 posto odrasle populacije, no kašnjenja u isporukama cjepiva dodatno usložnjavaju situaciju.U tom pogledu apeliram na sve sugrađane, osobna odgovornost je jako važna. Naš hrvatski model protiv epidemije je bez policijskog sata, bez zatvaranja škola, s otvorenim kazalištima, školama...

Upozorio je da je u nekim županijama 14-dnevna incidencija deset puta veća nego u drugima, a situacija je trenutno znatno bolja u kontinentalnoj nego u jadranskoj Hrvatskoj. Stoga će sutra Nacionalni stožer govoriti što se može učiniti u pojedinim županijama, posebno s obzirom na turizam, najavio je Plenković.

- Što se tiče pitanja cjepiva AstraZeneca, za koje su neke zemlje privremeno obustavile cijepljenje zbog nuspojava, danas će biti sastanak Odbora za farmakovigilanciju EMA-e te se očekuje mišljenje tog tijela koje je relevantno za nas i sve druge", rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Podsjetio je da je Svjetska zdravstvena organizacija preporučila nastavak cijepljenja s AstraZenecom, a vezano za slučaj smrti 33-godišnjaka iz Siska kazao je kako još nema detalja o tome je li smrt povezana sa cijepljenjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:00