NAKON 120 GODINA

Veterinarski zavod u Križevcima dobit će novu, suvremenu zgradu

U tom zavodu se sad dijagnosticiraju bolesti životinja, utvrđuje se zdravstvena ispravnost hrane za ljude i životinje
Ilustracija
 Bruno Konjevic/Cropix

Veterinarski zavod u Križevcima, najstarija takva ustanova u jugoistočnoj Europi, nakon 120 godina preselit će u novu zgradu, a ugovor o pravu građenja potpisali su u petak gradonačelnik Mario Rajn i ravnatelj Hrvatskoga veterinarskog instituta Boris Habrun.


Nakon potpisivanja ugovora o osnivanju prava građenja u korist Veterinarskog zavoda gradonačelnik Rajn je rekao kako mu je veliko zadovoljstvo što su Križevci partner i dio tog procesa jer u Veterinarskom zavodu mnogi Križevčani i rade i školuju se, i predstavljaju znanstvenu okosnicu veterinarske struke.


„S ovim razvojnim korakom koji nam slijedi nakon današnjeg potpisivanja osiguravamo desetljeća koja tek dolaze, da se Križevci i Veterinarski zavod Križevci pozicioniraju“, rekao je gradonačelnik Mario Rajn.


Nova zgrada bit će kod križevačkoga Razvojnog centra i tehnološkog parka.


Ravnatelj Hrvatskoga veterinarskog instituta Boris Habrun istaknuo je da će nova zgrada biti opremljena suvremenim laboratorijskim prostorom koji udovoljava svim potrebama i uvjet je daljnjeg razvoja i znanstvenog napredovanja zaposlenika i novih zapošljavanja. Najavio je i sustavan rad na privlačenju novca iz fondova Europske unije kojim kane financirati izgradnju.
„Sada nam slijedi ishođenje svih potrebnih dozvola za gradnju te sustavan rad na privlačenju sredstava iz fondova Europske unije kojima namjeravamo financirati njezinu izgradnju i opremanje“, rekao je Habrun.


"Nova zgrada imat će suvremen laboratorijski prostor koji udovoljava svim potrebama današnjice, ali i idućih desetljeća. Taj prostor preduvjet je našeg daljnjeg razvoja, znanstvenog napredovanja naših zaposlenika te novih zapošljavanja. Sada nam slijedi ishođenje svih potrebnih dozvola za gradnju te sustavan rad na privlačenju sredstava iz fondova Europske unije kojima namjeravamo financirati gradnju zgrade te njezino opremanje“, rekao je Habrun.


Veterinarski zavod u Križevcima jedna je od pet podružnica Hrvatskoga veterinarskog instituta.


U Zavodu djeluju opća jedinica te četiri laboratorija, za dijagnostiku, mikrobiologiju hrane i hrane za životinje, analitičku kemiju i rezidue, pripremu podloga i sterilizaciju.


Ugovor Grada Križevaca i Hrvatskoga veterinarskog instituta potvrdilo je križevačko Gradsko vijeće, a pravo građenja osniva se na rok od 25 godina uz naknadu od 1.177,33 kuna na mjesec.


Veterinarski zavod u Križevcima iznimno je važan za zdravlje životinja, posredno i ljudi u Koprivničko-križevačkoj i okolnim županijama. Ondje se, među ostalim, dijagnosticiraju bolesti životinja, poput salmoneloze, bjesnoće i svinjske kuge, utvrđuje se zdravstvena ispravnost hrane za ljude, hrane za životinje i kvaliteta vode. U Zavodu se izvodi i praktična nastava za buduće veterinarske tehničare, učenike Srednje gospodarske škole Križevci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:00