STROGO ZAŠTIĆENA

Prizor kod Maslenice iznenadio prolaznika: U moru snimio životinju koju nije očekivao tamo vidjeti

No, zapravo je daleko neobičnije vrijeme u kojem ju je zatekao u lovu

Ilustracija

 Mark Caunt/Alamy/Alamy/Profimedia

Neobičan gost viđen je u petak u Novigradskom moru kod Maslenice. Naime, na jednoj od plaža snimljena je vidra. Njezin dolazak iznenadio je prolaznika Antu koji ju je uspio snimiti. Vidra je sebi osigurala doručak, a u tome je nije omela ni kiša koja je padala, piše Antena Zadar. No, čim se čovjek previše približio, vidra ga je sumnjičavo pogledala, a onda se svojim plijenom skočila u more i otplivala dalje.

Premda je riječ o rijetkom prizoru, on nije čudan. Ova je životinja, naime, prilagođena općenito životu u vodi, tako da je se može vidjeti i u moru. Neobičnost ove snimke jest činjenica da je nastala pri dnevnoj svjetlosti, jer su vidre inače aktivne samo u sumrak i noću, pa ih se zato rijetko i viđa. No, nije samo to razlog rijetkosti susreta - ovih životinja nema puno Jedan od razloga zašto je ugrožena, osim onog nastalog ljudskim djelovanjem, jest činjenica da ženka tijekom života ima svega dva legla, u kojima su najviše četiri malene vidre.

U našoj je zemlji populacija bitno smanjena. poznato je kako su na nekim područjima populacije izumrle. Recimo, nestale su iz istarske regije, s otoka Krku i rijeke Cetine, a u opasnosti su i vidre koje žive na obalama rijeke Neretve, jer su tamo preživjela svega jedan ili dva para. U našoj je zemlji ona strogo zaštićena vrsta i to od 1972. godine,

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 17:28