NAKON GODINA BORBE

Poznati modni brend konačno pristao: do kraja ove godine prestat će kupovati krzno od lovaca

Do kraja iduće godine će prestati koristiti nova krzna kojota na svojim proizvodima, obećali su
Ilustracija
 John Hyde/Zuma Press/Profimedia

Nakon godina prosvjeda, žestokih internetskih akcija, kampanja sa slavnim osobama i pravnih borbi koje je PETA, najveća svjetska organizacija za prava životinja, vodila protiv modnog brenda Canada Goose, tvrtka je konačno pristala prestati nabavljati nova krzna od lovaca. Objavila je da od kraja ove godine prestaju kupovati krzno od lovaca, a od kraja 2022. godine planiraju prestati koristiti nova krzna kojota na svim svojim proizvodima, ali nastavit će koristiti reciklirano krzno.

„Ova odluka predstavlja tek djelomičnu pobjedu za životinje, no značit će život tisućama inteligentnih divljih životinja sličnih psima. Kojotima i vukovima nazubljene čelične zamke probodu šape ili druge dijelove tijela. Pate satima i danima prije nego što umru u agoniji od gladi, dehidracije, napada predatora ili ih ubiju lovci. Dokumentirani su slučajevi zarobljenih majki koje su, u očajničkom pokušaju da se vrate svojim bebama, pregrizle vlastitu nogu kako bi se oslobodile. Strašno je što na tisuće nedužnih životinja prolazi sve te užase radi krznenog detalja na kapuljačama ove zloglasne tvrtke”, kažu iz udruge Prijatelji životinja.

Modna tvrtka Canada Goose posljednjih godina počela je raditi na smanjenju ugljičnog otiska i povećanju održivosti. Prijatelji životinja pojašnjavaju da je pritom logičan korak izbacivanje krzna. Naime, potrebno je čak 60 puta više energije za proizvodnju krznenih kaputa od životinja, nego za proizvodnju umjetnoga krzna. Proces obrade krzna ugrožava radnike i okoliš, što uključuje toksičnost za organizme koji žive u vodi, kao i zagađenje zraka, a nepravilno rukovanje otpadom čest je razlog kontaminacije voda u blizini takvih farmi.

Sljedeći cilj udruga za zaštitu životinja je da tvrtka prestane koristiti perje, zbog čega guske iz opskrbnog lanca Canada Goosea i dalje stravično pate. „Proces čerupanja perja iznimno je bolan i ponavlja se četiri ili pet puta tijekom života guske. Poslije zadnjeg čerupanja, guske ostavljaju pet tjedana kako bi im izraslo što više perja, a zatim ih šalju kroz stroj koji im čupa najduža pera. Potom ih voze u natrpanim kavezima prema klaonici, gdje prestrašene gledaju kako nervozni radnici hvataju ostale ptice za vrat, omame ih, vješaju za noge i režu im grlo, sve dok ne dođe njihov red”, opisuju Prijatelji životinja stravu koju prolaze guske radi mode.

Pozivaju sve da ne kupuju proizvode koji sadrže krzno, kožu, perje i svilu. Nedavno je Izrael postao prva država koja je donijela zabranu prodaje krzna, a prodaju i uvoz krzna zabranili su i: najveći brazilski grad São Paolo, američka savezna država Kalifornija i američki gradovi Los Angeles, San Francisco, Berkeley i West Hollywood. Krznu su rekla NE i velika imena svijeta mode, koja dokazuju da je budućnost mode u potpunosti bez okrutnosti: Adidas, Burberry, Gucci, Versace, Michael Kors, Jimmy Choo, Giorgio Armani i mnogi drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:02