VELIKA ZVIJEZDA

Jedna od najpopularnijih životinja na svijetu teško je bolesna: ‘Boluje od leukemije i bolesti jetre‘

U posljednjim objavama Sato je napisala da je Kabosu u vrlo opasnom stanju, te da je imala žuticu i pije antibiotike
 Dennis Diatel/Alamy/Alamy/Profimedia/Dennis Diatel/alamy/alamy/profimedia

Kabosu, pas koji je inspirirao meme "doge" i utjecao na digitalnu kulturu cijelog desetljeća, boluje od leukemije i bolesti jetre. 17-godišnja shiba inu prestala je dobrovoljno jesti i piti na Badnjak, a dijagnosticiran joj je akutni kolangiohepatitis i kronična leukemija limfoma, prenosi CNN.

Kabosina vlasnica Atsuko Sato, odgojiteljica u vrtiću u Sakuri u Japanu, napisala je na svom Instagram profilu da se Kaboso apetit vratio, ali se i dalje kreće sporije i manje nego inače. Kabosu je postala jedna od najprepoznatljivijih životinja na internetu kad se Redditom, Tumblorom i 4Chanom proširila fotografija iz 2010. godine na kojoj pozira sklopljenih šapa s upitnim izrazom lica, uz prateći zamišljeni unutarnji monolog napisan u raznobojnom Comic Sansu.

Korisnici društvenih mreža ubrzo su počeli fotošopirati Kabusino lice na peciva, znamenitosti, ljude i životinje. Meme su kasnije preuzeli brendovi poput Orea i Stockholmske podzemne željeznice, a popularnost mu je zacementirana u prosincu 2013. kad su dva programera predstavila alternativnu kriptovalutu nazvanu Dogecoin s ciljem odražavanja ljubavi prema životinjskim memeovima.

image
Edd Westmacott./Alamy/Alamy/Profimedia/Edd Westmacott./alamy/alamy/profimedia

Dogecoin je dosegao najveću vrijednost od 400 dolara 2014. godine i smatra se prvim "meme coinom", odnosno satirom kriptovalute. Kriptovaluta s glavom psa sponzorirala je engleski nogometni klub Wattford, a Kabusina glava pojavljuje se na rukavima dresova. Jedan od obožavatelja Dogecoina je i Elon Musk.

Kabusino nasljeđe može se vidjeti u popularnosti drugih memeova vezanih uz shiba inu koji su stekli popularnost 2020-ih godina. Jedan od primjera je North Atlantic Fellas Organisation, proukrajinski pokret društvenih medija posvećen ismijavanju ruskih ratnih napora i borbi protiv dezinformacija, koji je na pomoći zahvalio fotošopiranom slikom shiba inua u uniformama.

U posljednjim objavama Sato je napisala da je Kabosu u vrlo opasnom stanju, te da je imala žuticu i pije antibiotike. Također je zahvalila Kabosinim obožavateljima na podršci rekavši da dobiva moć za daljnju borbu iz cijelog svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 10:24