MJESEC I POL PAUZE

Blanka se na štakama vratila iz Švedske

'Kad sam dobila savjet da idem na operaciju, da dalje može biti samo lošije po Ahilovu tetivu, bila sam s jedne strane tužna, ali sretna što se bliži kraj agoniji'
 Vladimir Dugandžić/CROPIX

Blanka Vlašić na štakama se vratila iz Goteborga gdje je prije tri dana obavila artroskopski zahvat na Ahilovoj tetivi. Ove zime zbog toga neće skakati.

- Super je bila operacija, pogotovo što se ja ičeg ne sjećam - nasmijala se Blanka.

Operacija je trajala dva i pol sata, dok je Splićanka bila pod potpunom anestezijom.

- Doktori su zadovoljni i govore kako je sve proteklo u najboljem redu, napravili su sve i naglasili su nekoliko puta kako su napravili dobar posao. Onda valjda to i jest tako.

Niste previše govorili o ozljedi?

- Nisam, no bol je tu već pola godine i s boli sam se borila svako jutro. Kad bih preživjela trening to bi bilo slavlje i tako iz dana u dan.

Operacija je bila u planu tek za rujan. Željeli ste skakati tijekom dvoranske sezone?

- Kad sam dobila savjet da idem na operaciju, da dalje može biti samo lošije po Ahilovu tetivu, bila sam s jedne strane tužna, ali sretna što se bliži kraj agoniji. Zbog operacije ću moći i dalje normalno skakati. Da nije bilo artroskopskog zahvata, vjerojatno više ne bih mogla skakati. U Južnoafričkoj republici, na pripremama, se više jednostavno nije moglo. Kad smo vidjeli da je Ahilova tetiva već dobro poderana.... Nije bilo izbora nego napraviti zahvat.

U Goteborgu je sve nadgledao fizioterapeut Ivan Porobija, novi član Blankinog stožera.

- Porobija je bio na pola metra od operacije. Bio je osupnut, cijelu večer smo pričali. Vidio je slične stvari, ali ovo što su napravili tamošnji liječnici tvrdi kako je vrhunski, pedantno. Čovjek je baš bio pod dojmom. Drago mi je da je bio sa mnom.

Ovo vam je prva veća fizička ozljeda! Imali ste velikih problema sa štitnjačom koju ste operirali, ali to je druga priča?

- Ovo mi je prvi pravi danak sportu. Dobro je. Tek nakon koliko, 12 godina karijere. Dobra sam!

Pomažete se štakama?

- Mogu i sada bez štaka, ali sam brža s njima. Nakon dva tjedna čeka me kontrola u Goteborgu, skinut ću šavove, ado tada ću raditi neke statične vježbe.

A kada ćete biti u punom pogonu?

- Sve ovisi o meni, o sposobnosti rehabilitacije. Očekujem da ću jako brzo početi lagano trenirati, ali punim intenzitetom za negdje za mjesec i pol dana.

Ove su godine Olimpijske igre glavno natjecanje. Svi s nestrpljenjem čekamo London. Je li vaš rezultat tamo ugrožen ovim zahvatom?

- Bilo bi lakše da sam imala normalnu dvoransku sezonu, da sam skakala, ali ovo je bilo mučno. Drago mi je da sam tri mjeseca zime odradila kako treba, taj rad neće uteć'. Nema govora da je London upitan, ako dalje sve bude onako kako treba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 08:52