Najbolji grad

​Za stipendije najviše daju Split i Koprivnica, najveće su u Umagu, Poreču i Obrovcu

AUTOR:

  • Gradonačelnik.hr

OBJAVLJENO:

7.5.2019. u 15:00

AUTOR:

  • Gradonačelnik.hr

OBJAVLJENO:

7.5.2019. u 15:00

Knin, 201216.
Svecano otvaranje zgrade Studentskog doma i novog prostora Narodne knjiznice kojem su nazocili ministri Gabrijela Zalac, Pavo Barisic i Tomislav Coric
Na fotografiji: studenti
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Nikša Stipaničev / Hanza Media

Ilustracija, studenti

Nedavno je gradonačelnik.hr, u nizu svojih analiza temeljenih na službenim podacima Ministarstva financija, objavio i analizu proračunskih izdvajanja gradova za stipendije u 2017. godini, a koja pokazuje da je Grad Novska te godine bio prvak po izdvajanjima za stipendije, kao jedini grad koji je za studente i učenike izdvojio tri posto proračuna.

Dva grada, po ovim podacima – Trilj i Buzet izdvajaju više od dva posto proračuna, njih 20-ak između jedan i dva posto, a ostatak za stipendije izdvaja manje od jedan posto proračuna.

Kako bismo što aktualniji te na jednom mjestu objedinili podatke o visini i broju stipendija u svim gradovima, proveli smo veliko anketno istraživanje u koje smo uključili sve hrvatske gradove. Odgovori su nam stigli iz čak 116 od 128 gradova, a u našoj analizi izdvojili smo 10 gradova koji najviše izdvajaju za svoje učenike i studente, one koji stipendiraju najveći broj studenata te one koji studentima dijele najviši iznos stipendija.

Deficitarna zanimanja

Analizirajući podatke iz svih gradova, u oči upada ogromna šarolikost u konceptima stipendiranja, a onda i iznosima koje gradovi izdvajaju za svoje učenike i studente, a koji se kreću od 20-tak tisuća pa do 27,7 milijuna kuna, koliko za studente izdvaja Grad Zagreb. No, kako je Grad Zagreb “država u državi” i veličinom proračuna se ne može uspoređivati s ostalim gradovima, i u ovoj ćemo ga priči gledati kao posebnu kategoriju. Sredstva za stipendije u svojim proračunima izdvaja više od 90 posto gradova, dok ih nekoliko studentima još uvijek pomaže kroz subvencije kamata na kredite. Iako usporedba apsolutnih iznosa nije relevantna dok se ne stavi u omjer, navest ćemo ipak da tek 15 gradova u zemlji izdvaja više od milijun kuna za stipendije.

Najviše, nakon Zagreba, izdvajaju tako Split – 6,4 milijuna i Koprivnica – 3,3 milijuna, a ta dva grada prvaci su i kada se gleda broj stipendija koje dijele. Grad Split tako u ovoj godini stipendira 464 studenata, a Koprivnica je u trenutku kad smo provodili anketu imao 433 stipendista, no u planu im je tijekom ove akademske godine dodijeliti između 450 i čak 500 stipendija.

Uz stipendije koje dijele po kriteriju uspjeha te one za deficitarna zanimanja, a koje se kreću u rasponu od 800 do 1000 kuna mjesečno, Grad Split dodjeljuje i sportske stipendije (800 kuna studentima i 600 učenicima) te one po socijalnom kriteriju. Uz to, u ovoj godini planiraju stipendirati i 75 studenata ERASMUS+ programa kojima podmiruju i dio putnih troškova.

Grad Koprivnica, pak, stipendira sve svoje studente, što je rezultiralo činjenicom da čak 72% mladih Koprivničanaca u dobi od 20 do 25 godina studira. Među drugim gradovima se izdvajaju i time što dijele stipendije za studiranje u inozemstvu, i to u iznosu od 1100 kuna, dok “domaći” studenti dobivaju po 550 kuna mjesečno.

“Ulaganje u djecu i mlade je ulaganje u budućnost Koprivnice, a to dokazuju i najveći razvojni projekti na području grada koje planiramo ili već provodimo. Osiguranih 3,3 milijuna kuna za studentske stipendije za sve redovne studente s područja grada samo je jedan od načina na koji pokazujemo da su nam djeca i mladi prioritet. Energetske obnove škola, novi vrtić za 8 milijuna kuna iz fondova EU, priprema za gradnju nove osnovne škole koja će omogućiti jednosmjensku nastavu za osnovnoškolce te još jedne sportske dvorane uz osnovnu školu u gradu, najbolji su dokaz da znamo da je budućnost grada u našoj djeci”, kaže gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Po iznosu koji su u proračunu izdvojili za stipendije slijede Zadar – 2,6 milijuna, Čakovec – 2,5 milijuna, Varaždin - 2,0 milijuna te Rovinj, Vinkovci, Sinj i Novska.

Grad Vinkovci u proračunu za 2019. godinu osigurao je, tako, 1,6 milijuna kuna, a u ovoj akademskoj godini dodijelili su 230 stipendija. “Ulaganje u obrazovanje je ulaganje u budućnost kojim stvaramo stručni kadar koji nam je potreban, a to će se zasigurno uskoro odraziti i na stanje u gospodarstvu. Osim ulaganja u visoko obrazovanje kroz stipendiranje studenata, želimo im omogućiti i studiranje u svom gradu. U završnoj smo fazi osnivanja studija informatike i Vinkovci bi uskoro, ako se sve bude razvijalo po planu, trebali dobiti Visoku školu za informatiku, u sklopu koje će se studenti moći opredijeliti za programiranje, računalne sustave i mreže i informacijske sustave”, kaže gradonačelnik Ivan Bosančić.

Rodni grad

Gledajući iz pozicije samih studenata, najbolje prolaze oni u Umagu, Poreču i Obrovcu, koji primaju po 1.600 kuna mjesečno. Grad Umag za obrazovanje izdvaja čak 36 posto svog proračuna, ove godine to je 85 milijuna kuna, a najavljuju i kako će povećati stipendije i usmjeriti ih ka deficitarnim zanimanjima, zbog novonastalih potreba i kao motiv za ostanak mladih u Umagu. “Umag budućnost i vlastiti razvoj temelji upravo na mladima, a studentske stipendije predstavljaju vid direktnog ulaganja u njih. Kao čelni ljudi jedinica lokalnih samouprava, ali ponajprije i kao građani, moramo razumjeti da demografska politika i obrazovanje nemaju alternativu”, kaže gradonačelnik Umaga Vili Bassanese.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić ističe, pak, kako su stipendije, uz ulaganje u infrastrukturu, jedan od načina na koji podržavaju mlade ljude u njihovom obrazovanju. “Posebno nas veseli što veliki dio stipendista svoj poslovni i životni put nakon školovanja nastavlja upravo u svom rodnom gradu”, kaže Peršurić.

Drugi najveći iznos stipendijama – 1200 kuna, svojim studentima dijele Metković, Pakrac i Rovinj. Metković je, tako, ove godine izdvajanja za stipendije povećao za čak 266 posto u odnosu na prošlu godinu - na 660 tisuća kuna, a studenti umjesto dosadašnjih 500 kuna dobivaju po 1200 kuna mjesečno. Uz to, osigurano je i 300 tisuća kuna za sufinanciranje prijevoza studentima kojima će Grad pokrivati dvije besplatne povratne karte iz Metkovića do mjesta studiranja i obratno. “Ovo je samo potvrda rada i ulaganja u djecu i mlade što je od samog početka jedan od naših prioriteta, jer oni su budućnost. Iz godine u godinu postavljamo sve ambicioznije ciljeve i ostvarujemo bolje rezultate, ali svjesni smo da budućnost zajednice zapravo leži u novim generacijama”, komentira gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan.

 

Vraćanje glavnice

Po iznosu stipendija, nadalje, prednjače Mali Lošinj sa 1190 i Supetar – 1156, a među najizdašnijim gradovima su i Belišće, Koprivnica i Rijeka sa 1100 kuna. U Belišću su, pak, od ove godine uveli novi sustav pa stipendije dobivaju svi redovni studenti, ali iznos ovisi o prosjeku ocjena. Čak 18 gradova, među kojima su Split, Velika Gorica, Slavonski Brod, Opatija, Đakovo, Dubrovnik i Daruvar, dijele po 1000 kuna svojim studentima. Svi ostali dijele niže iznose, a najčešći iznos stipendija je 600-700 kuna.

Kada se, pak, gleda broj stipendija koje dijele, uz Split i Koprivnicu ističe se Varaždin koji dijeli 426 stipendije. U top 10 su još Čakovec – 234, Vinkovci – 230, Sinj – 214, Pula – 160, Solin – 159, Rovinj – 154 i Zadar - 130.

Nekoliko gradova u Hrvatskoj umjesto klasičnih stipendija još uvijek studentima pomaže tako što im subvencionira kamate na studentske kredite. Grad Čazma, tako, sufinancira kamatu svim studentima, a onima s odličnim prosjekom preuzimaju i vraćanje glavnice, što znači da je kredit bespovratan, odnosno pretvaraju ga u stipendiju. Slično je i u Križevcima koji ove godine prvi put pokreću program stipendiranja, a dosad su u stipendije pretvarali studentske kredite studentima koji završe u roku i nastave živjeti na području Križevaca.

Najviše u Poreču, Rijeci i Samoboru

Program učeničkih stipendija ima ih tek 73, a iznosi se kreću od najnižih 200 pa do 1200 kuna, koliko isplaćuje Grad Poreč. Drugi najviši iznos svojim učenicima isplaćuje Grad Rijeka – 1100 kuna, potom Samobor – 1000, a među najizdašnijima još su Rab – 800 kuna, Kutina – 750 kuna, Rovinj – 720, Supetar – 693, te Dubrovnik – 640 kuna. Iznos od 600 kuna isplaćuje 14 gradova, među kojima su Jastrebarsko, Cres, Novigrad, Split, Čakovec, Buzet. Najveći broj učeničkih stipendija isplaćuju pak, Split – 261, Novska – 164 i Oroslavje – 54.

Financiraju studente iz Vukovara

Uz to što stipendira 55 svojih studenata, te je jedan od tek 15 gradova koji za stipendije izdvajaju više od milijun kuna u proračunu, Grad Dubrovnik godišnje stipendira i 10 studenata iz Vukovara. Studente na natječaju bira Grad Vukovar, a Grad Dubrovnik isplaćuje im po 800 kuna mjesečno kroz 10 mjeseci godišnje. Deset vukovarskih studenata s po 800 kuna mjesečno još od 2010. godine stipendira i Grad Rijeka, a dvoje ih dobiva stipendiju od Grada Jastrebarsko.

Gradonačelnik izdvaja iz plaće

Kad govorimo o gradovima i stipendijama, svakako treba istaknuti primjer Grada Gospića čiji gradonačelnik Karlo Starčević, jedini u Hrvatskoj, od svoje plaće stipendira studente. Starčević se, naime, odmah po stupanju na dužnost, odrekao gradonačelničke plaće, službenog automobila, mobitela, dnevnica i ostalih dužnosničkih beneficija, te je osnovao Fundaciju iz koje se, novcem od njegove gradonačelničke plaće – oko 9200 kuna mjesečno, financiraju stipendije za 12 najboljih redovnih studenata iz grada Gospića.

S poduzetnicima veće stipendije

Primjer dobre prakse, kada su stipendije u pitanju, stiže i iz Grada Ploče. Iako je nakon preuzimanja vlasti zatekao katastrofalnu situaciju u gradskoj blagajni, gradonačelnik Mišo Krstičević odmah je povećao stipendije za 40 posto, sa 500 na 700 kuna. Nakon toga, potpisali su sporazum o suradnji s tvrtkom Adriatic Tank Terminals kojom se na taj iznos stipendija dodaje još 250 kuna, pa su one povišene na 950 kuna, a od ove školske godine ATT pet studenata (tri s najboljim uspjehom i dva temeljem socijalnog statusa) stipendira s dodatnih 800 kuna, pa se njihove stipendije penju do 1500 kuna.