Tko je najbolji u gospodarstvu

Varaždin brani titulu najveće zaposlenosti, a Samobor je izazivač s najefikasnijom upravom

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

25.9.2019. u 13:50

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

25.9.2019. u 13:50

Varazdin, 100113.
Varazdinska tekstilna industrija Varteks.
Na fotografiji: proizvodnja.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX

Ilustracija

Od 15 gradova koji konkuriraju za ovogodišnje titule najboljih u kategoriji gospodarstva zajedničkog izbora Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos, njih deset ostvarilo je taj doseg i u prošlogodišnjem izboru.

U ovogodišnju završnicu izbora ušli su i lanjski pobjednici - Varaždin u konkurenciji velikih gradova s više od 35.000 stanovnika, Sveta Nedelja iz Zagrebačke županije od srednjih, s više od 10.000 stanovnika, te Krk u natjecanju gradova s manje od 10.000 stanovnika.

Novi gradovi u najužem izboru za najbolje u kategoriji gospodarstvo su Rijeka (veliki gradovi), Sveti Ivan Zelina i Novi Marof (srednji) te Hvar i Novalja u konkurenciji malih gradova.

Najbolji su se gradovi po ekonomskim pokazateljima, prema podacima portala Gradonačelnik.hr, ove godine birali na temelju 14 kriterija. U prvoj skupini pokazatelja su, među ostalim, prosječni dohodak i izvorni prihod grada po stanovniku.

Indeks razvijenosti

- Pri izračunu gospodarskih pokazatelja gradova uzeti su u obzir i stopa siromaštva, prosječan broj nezaposlenih i prosječna zaposlenost u gradovima. Stopa siromaštva, primjerice, korištena je prema dohodovnoj metodi Ministarstva regionalnog razvoja kako ju ono uzima pri svojem izračunu indeksa razvijenosti gradova - pojašnjava portal Gradonačelnik.hr. te dodaje da su svi ekonomski pokazatelji uzeti u obzir u ovom rangiranju pretvoreni u pripadajuće indekse prema Vladinoj Uredbi o indeksu razvijenosti gradova kako bi se dobila što objektivnija slika.

U grupi proračunskih pokazatelja koji su korišteni u rangiranju najboljih gradova u ovoj kategoriji su pokrivenost rashoda prihodima proračuna, udio poreznih prihoda u ukupnim prihodima proračuna i udio budžetskog izdvajanja za bruto plaće zaposlenih u gradskoj administraciji. Kad je u pitanju zaduženost gradova, u obzir se uzimao njihov indeks nezaduženosti. “Indeks nezaduženosti izračunat je prema podacima Ministarstva financija tako da je prosjek primitaka od zaduživanja stavljen u odnos s prosjekom ukupnih prihoda i primitaka. Uzet je prosjek za razdoblje od 2016. do 2018. godine”, navodi portal.

Vrlo bitan kriterij za izračun ekonomske snage i okruženja za poduzetnike grada bila je i stopa prireza. Mjerila se i efikasnost gradske uprave tako da je prosjek proračunskih prihoda i primitaka podijeljen s brojem zaposlenih u administraciji.

Dosezi gradskih uprava u osiguravanju povoljnog okruženja za poduzetnike u ovom ocjenjivanju promatrani su kroz broj obrtnika na tisuću stanovnika i iznose subvencija trgovačkim društvima, zadrugama, poljoprivrednicima i obrtnicima izvan javnog sektora.

“U analizi subvencija korišteni su podaci Ministarstva financija, a prvo se izračunao prosjek za razdoblje od 2016. do 2018. godine. Prosjek subvencijama trgovačkim društvima, zadrugama, poljoprivrednicima i obrtnicima izvan javnog sektora podijelio se s prosjekom ukupnih rashoda i izdacima”, napominju na Gradonačelnik.hr.

Potrebni podaci, navodi isti izvor, osim u spomenutim ministarstvima, prikupljeni su u Financijskoj agenciji, Državnom zavodu za statistiku, Hrvatskom zavodu za zapošljavanje i u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta. “Riječ je o transparentnim podacima koji se mogu, primjerice, pronaći na internetskoj stranici Ministarstva regionalnog razvoja” ističu na Gradonačelnik.hr.

Varaždinu će i u ovogodišnjem izboru za najbolji veliki grad u kategoriji gospodarstva, kao i prilikom lanjskog natjecanja, konkurirati Samobor, Dubrovnik i Pula, a Krapinu iz prošlogodišnje završnice izbora zamijenila je Rijeka.

Sjedište Varaždinske županije pokušat će obraniti naslov najboljeg, među ostalim, najboljom stopom zaposlenosti i jednim od najboljih dohodaka (37 886 kuna) među velikim gradovima. Dubrovnik, nakon što je lani u ovom izboru proglašen za najbolji veliki grad po kvaliteti života, pokušat će nadmašiti konkurente u kategoriji gospodarstva s najboljim omjerom obrtnika i stanovništva koji iznosi 105 obrtnika na tisuću stanovnika, kao i najpovoljnijim udjelom subvencija za gospodarstvo u proračunu od 7,1 posto.

Aduti su Samobora, među ostalim, prosječni izvorni proračunski prihod po stanovniku od 3944 kune i najefikasnija gradska uprava u konkurenciji velikih gradova s proračunskim prihodom po zaposlenome u gradskoj administraciji od 3 milijuna kuna. Pula je među četiri najbolje rangirana velika grada po prosječnome izvornome prihodu po stanovniku od 4013 kuna, a među najboljih je pet po niskoj stopi udjela siromaštva među stanovništvom.

Bez dugova i prireza

Rijeka je prvi put ušla u završnicu izbora najboljih gradova u kategoriji gospodarstva zahvaljujući prosječnom dohotku po stanovniku od 38.187 kuna, zbog natprosječne efikasnosti gradske uprave i jedne od najboljih stopa zaposlenosti među velikim gradovima.

Sveta Nedelja pokušat će ponoviti izbor najboljeg u konkurenciji srednjih gradova zahvaljujući, među ostalim, stanju gradskih financija bez dugova i bez prireza. Najbolja je, u svojoj konkurenciji, po iznosu prosječnog dohotka po stanovniku od 43.803 kune.

Uz pobjednika, ulazak u završnicu najboljih srednjih gradova ove su godine ponovili i Rovinj i Umag. Ni Rovinj, poput Svete Nedelje, nema dugova i prireza, a njegov omjer obrtnika i broja stanovnika (49 obrtnika na tisuću stanovnika). Umag se, među ostalim, može podičiti dobrom pokrivenošću proračunskih rashoda prihodima te prosječnim izvornim proračunskim prihodima od 6720 kuna po stanovniku.Novi Marof i Sveti Ivan Zelina izborili su prve ulaske u završnicu najboljih gradova u kategoriji srednjih gradova za gospodarstvo, među ostalim, pokazateljima prosječne zaposlenosti i pokrivenosti proračunskih rashoda prihodima, po kojima pripadaju u među deset najboljih gradova srednje veličine. Uz to, Sveti Ivan Zelina nema dugova.

I četiri od pet gradova kandidata za najbolji mali grad u kategoriji gospodarstva, Krk, Oroslavje i Novigrad Istarski, koji su i lani bili u završnici izbora, te Hvar, koji se ove godine prvi put plasirao, nemaju prireza. Hvar i Novigrad nemaju ni dugova. Najbolji omjer obrtnika i stanovnika među svim malim gradovima ima Hvar (144 obrtnika na tisuću stanovnika), a u top pet je i Krk sa 63 obrtnika na tisuću stanovnika.

Najbolju pokrivenost proračunskih rashoda prihodima, od 70 posto, među malim gradovima ima Oroslavje. Hoće li to, uz nultu stopu prireza, jedinom kandidatu iz kontinentalnog dijela zemlje biti dovoljno za pobjedu nad otočnim kandidatima, bit će poznato na proglašenju pobjednika, na Danima regionalnog razvoja i europskih fondova u Šibeniku.

Laureati 2018. i nominirani u 2019.
Veliki gradovi

- 2018. godina

Varaždin, pobjednik

Samobor

Pula

Dubrovnik

Krapina

- 2019. godina

Varaždin

Samobor

Pula

Dubrovnik

Rijeka

Srednji gradovi

- 2018. godina

Sveta Nedelja, pobjednik

Kastav

Poreč

Rovinj

Umag

- 2019. godina

Sveta Nedelja

Sveti Ivan Zelina

Rovinj

Umag

Novi Marof

Mali gradovi

- 2018. godina

Krk, najbolji grad

Oroslavje

Bakar

Mali Lošinj

Novigrad Istarski

- 2019. godina

Hvar

Krk

Novalja

Oroslavje

Novigrad Istarski