Tko je najbolji?

Uz Križevce, za titulu šampiona fondova EU bore se Zadar, Ludbreg, Karlovac i Zagreb

AUTOR:

  • Gradonačelnik.hr

OBJAVLJENO:

26.9.2019. u 15:05

AUTOR:

  • Gradonačelnik.hr

OBJAVLJENO:

26.9.2019. u 15:05

Nikša Stipaničev / Ranko Šuvar / Mario Todorov / Luka Gerlanc / Hanza Media

Panorama Skradina, panorama Križevaca, solarno stablo u Ludbregu i Pozdrav Suncu u Zadru

Nakon finalista u kategorijama obrazovanje i mladi te gospodarstvo, predstavljamo gradove koji se u ovogodišnjem izboru za Najbolji grad, koji Jutarnji list organizira u suradnji s projektom gradonačelnik.hr i agencijom Ipsos, bore za titulu “Šampiona fondova EU”.

Titulu “Šampiona fondova EU” prošle je godine osvojio, a ove godine brani grad Križevci. Sastav finalista ove je godine gotovo jednak prošlogodišnjemu, što i ne čudi s obzirom na to da se u izračunu uzima četverogodišnji prosjek ostvarenih sredstava EU. Uz Križevce, za titulu se ponovo bore Zadar i Ludbreg, a među pet najuspješnijih gradova po korištenju fondova EU ove godine su ušli još Karlovac i Zagreb.

Gradovi su, naime, posljednjih godina prepoznali važnost i potencijal korištenja fondova EU u financiranju svojih projekata, te su iz godine u godinu sve uspješniji. Prošle su godine, tako, iz fondova EU povukli više od 314 milijuna kuna, što je gotovo tri puta više nego 2017., i gotovo četiri puta više nego 2015. Projekcije za ovu godinu pokazuju daljnji rast, a proaktivnost gradonačelnika iz ovoga saziva u korištenju novca EU za gradske projekte najbolje ilustrira podatak da je 300 milijuna kuna, koliko im je država osigurala za sufinanciranje projekata u ovoj godini, “razgrabljeno” već prvi dan nakon otvaranja poziva.

Više od milijardu kuna

Kad već spominjemo iznose, dodajmo da su gradovi u promatranom četverogodišnjem razdoblju povukli više od milijardu kuna. Preciznije, točno 1.004,010.921 kunu.

Činjenica da su upravo projekti EU pokretač razvoja i infrastrukture u većini naših gradova, razlog je zbog kojega smo u velikom izboru najboljih gradova uveli i kategoriju “Šampion fondova EU”.

Za izračun najboljih u toj kategoriji korištena su konsolidirana izvješća gradova. Gradovi mogu povlačiti sredstva iz EU direktno ili indirektno (preko institucija središnje države), a za izračun su korišteni podaci od 2015. do 2018. Direktne i indirektne pomoći su potom zbrojene kako bismo dobili koliko su gradovi ukupno povukli sredstava iz EU za promatrano četverogodišnje razdoblje. Nakon toga napravljena su dva pokazatelja - iznos sredstava EU po stanovniku dobiven na način da su podijeljena ukupna sredstva EU koja je povukao pojedini grad s brojem stanovnika toga grada te udio povučenih sredstava EU za pojedini grad u ukupnom iznosu svih sredstva (ukupni iznos sredstva koja su povukli gradovi iz EU u četverogodišnjem razdoblju).

Nakon toga, ta dva pokazatelja su standardizirana i agregirana u zajednički skupni indeks korištenjem metodologije Ministarstva regionalnog razvoja.

Na temelju ove analitike i obrade podataka ulazak u finale ove je godine, tako, osigurao Grad Karlovac koji je povukao 768 kuna po stanovniku, a sa 4,26 posto od ukupnog iznosa svih povučenih sredstava gradova plasirao se među pet najboljih.

Analitika i obrada

Grad Križevci ponovio je ulazak u finale i to, među ostalim, jer je sa 2210 ostvarenih kuna po stanovniku u Top 3 kategoriji iznosa ostvarenih sredstava EU po stanovniku, a u Top 5 kategoriji po udjelu povučenih sredstava iz EU ukupno. Ostvarili su, naime, 4,65 posto od ukupnog iznosa svih povučenih sredstava za sve gradove u promatranom četverogodišnjem razdoblju.Grad Ludbreg je, pak, s ostvarenih 3325 kuna po stanovniku najbolji u per capita kategoriji, a sa 2,81 posto od ukupnog iznosa svih povučenih sredstava iz EU u totalu među 10 je najboljih u promatranom razdoblju.

Grad Zadar i ove je godine među najboljima jer je sa 5,91 posto ostvarenog ukupnog iznosa svih povučenih sredstava gradova u četverogodišnjem razdoblju kategoriji u Top 3, a po per capita kriteriju - sa 791 kunom po stanovniku u Top 20.

I na kraju, Grad Zagreb ove je godine osigurao ulazak u finale jer je povukao čak 18,76 posto od ukupno ostvarenih sredstava gradova i tako ostvario najbolji rezultat u četverogodišnjem razdoblju.

Sve u svemu, tko je najbolji u povlačenju novca iz Europske unije, doznat ćemo 4. listopada u Šibeniku na Danima regionalnog razvoja i europskih fondova.