Detaljna analiza

Tko najviše pomaže poduzetnicima? Petrinja rekorder, samo jedan veliki grad u TOP 10

AUTOR:

  • Gradonačelnik.hr

OBJAVLJENO:

10.4.2019. u 16:12

AUTOR:

  • Gradonačelnik.hr

OBJAVLJENO:

10.4.2019. u 16:12

Pula, 150718. Prijenos finalne nogometne utakmice SP 2018. izmedu Hrvatske i Francuske u pulskoj Areni.
Foto: Danijel Bartolic / CROPIX
Danijel Bartolic / CROPIX

Višegodišnje analize podataka Ministarstva financija o izdvajanju gradova za poduzetnike i obrtnike pokazuju da za njih najviše izdvajaju mali i srednji gradovi te da su ta izdvajanja u većini njih ispod 1 posto proračuna.

U velikoj mandatnoj analizi podataka iz razdoblja od 2013. do 2015. godine pokazalo se da je za poticaje poduzetnicima samo pet gradova izdvojilo više od 2 posto proračuna. Već godinu kasnije vidjele su se naznake pozitivnijeg trenda, s deset gradova koji za podupiranje poduzetništva izdvajaju više od tih 2 posto, a slična je situacija bila i u 2017. godini, posljednjoj za koju postoje službeni podaci Ministarstva financija o izvršenju proračuna.

Podaci pokazuju da za poduzetnike i obrtnike najviše izdvajaju srednji i mali gradovi, kod kojih su, zbog nižih proračuna, vidljivije i fluktuacije izdvajanja jer već jedan projekt može značajno utjecati na konačnu ljestvicu. Jedini je veliki grad u top 10, i to već drugu godinu zaredom, Pula.

Svaka se kuna vraća

Iznad 2 posto proračuna za potpore poduzetnicima i obrtnicima izdvojilo je samo devet hrvatskih gradova, a apsolutni rekorder u toj godini bila je Petrinja s čak 8,58 posto proračuna usmjerenog na poticanje gospodarstva. Gradove smo usporedili i prema drugom kriteriju, izdvajanjima per capita. I po njemu Petrinja, kao grad sa 24.000 stanovnika, izdvaja najviše za svoje obrtnike i poduzetnike. Izdvojio je, naime, više od 4,5 milijuna kuna, što je čak 249 kuna po stanovniku.

Gradonačelnik Darinko Dumbović kaže da se Petrinja trudi maksimalno subvencionirati svoje poduzetnike i obrtnike kako bi se osigurale nove investicije na području grada, što rezultira otvaranjem novih radnih mjesta. To pak, ističe, vodi poboljšanju standarda građana i sprečavanju iseljavanja mladih.

- Svaka kuna uložena u realni sektor na neki se način vrati u proračun. Grad Petrinja i dalje će posebno poticati male i srednje poduzetnike i poljoprivrednike, posebno one koji imaju ekološke programe, jer osim što doprinose razvoju, doprinose i zaštiti okoliša. Promatrajući naše programe potpora, već sada se vidi učinak kroz povećan interes za novim investicijama na području grada. Jedini smo grad u Hrvatskoj koji za svako novo radno mjesto u proračunu za 2019. ima predviđeno 3000 kuna mjesečno tijekom 12 mjeseci, što nas, uz druge oblike potpora koje dajemo, čini partnerom poduzetnicima, a sve kako bi od ratom opustošenog grada postali mali srednjoeuropski grad ugodan za život - kaže Dumbović.

Na drugom je mjestu po postotku proračuna izdvojenog za subvencije obrtnicima i poduzetnicima Vukovar (3,07 posto), koji je inače i na visokom trećem mjestu i po izdvajanju per capita (146 kuna).

- Gospodarski razvoj nam je u fokusu jer smo svjesni da snaga jednoga grada u najvećoj mjeri počiva na snazi njegova gospodarstva. Odnos prema poduzetniku temeljimo na povjerenju, otvorenosti i susretljivosti te se u svakom segmentu trudimo biti maksimalno na usluzi - izjavio je gradonačelnik Ivan Penava te opisao mjere koje na tom području provode u gradu.

- Subvencioniramo cijenu zemljišta i najma poslovnih prostora, oslobađamo obveze plaćanja komunalnog doprinosa i naknade. Porast broja radnih mjesta na kraju 2018. u odnosu na kraj prethodne godine za 579 ili 6,34 posto, kao i 11 posto više obrta u 2018., najbolji su pokazatelj da smo na ispravnom putu - zaključio je Penava.

Osnovna zadaća

Na trećem je mjestu po postotku koji iz proračuna ide na subvencije obrtnicima i poduzetnicima Vrbovsko u Primorsko-goranskoj županiji, a slijedi Pula, jedini veliki grad među prvih deset po izdvajanjima, kako po postotku proračuna tako i po stanovniku. (Visoko su plasirani još Varaždin i Šibenik, koji pripadaju među srednje gradove.)

Na petome je mjestu Čabar, šesti je Buzet, sedmi Šibenik, a u prvih deset po postotku proračuna izdvojenom za subvencije poduzetnicima i obrtnicima još su Valpovo, Obrovac i Požega.

Kao što smo već rekli, na prvom je mjestu prema izdvajanjima po stanovniku opet Petrinja sa 249 kuna per capita, a na drugom je ovaj put Pula sa 160 kuna tih izdvajanja. Ukupno su vlasti Grada Pule poduzetnike i obrtnike subvencionirali s više od 9 milijuna kuna u 2017. godini.

- Jedna je od osnovnih zadaća javne uprave da stvori pozitivno poslovno okruženje koje će motivirati i poticati poduzetnike i gospodarstvenike, a koji će svojim radom potom stvoriti novu dodatnu vrijednost za širu zajednicu - kaže gradonačelnik Pule Boris Miletić.

- Upravo na tome već nekoliko godina inzistiramo u Puli i danas imamo opipljive rezultate brojnih ulaganja i konkretnih mjera namijenjenih poduzetnicima. Nije slučajno Pula danas, uz Zagreb, grad s najviše poduzetnika u odnosu na radno sposobno stanovništvo. No, osim direktnih mjera pomoći, puno ulažemo i u infrastrukturu. Stoga je posebno značajan projekt budućeg suradnog prostora u samom centru grada koji će služiti kao poduzetnički centar za naše vrijedne poduzetnike. Na cjelokupnu kvalitetu života u Puli danas utječe niz faktora, zbog čega smo prepoznati kao jedan od najboljih gradova za život i poslovanje u Hrvatskoj - rekao je Miletić.

Poduzetnička zona

Osim Petrinje, Pule i Vukovara, na top 10 ljestvici po kriteriju izdvajanja per capita još su i Buzet, Obrovac, Šibenik, Novalja, Vrbovsko, Čabar i Varaždin.

Šibenik je, kao što smo naveli, visoko pozicioniran i po izdvajanjima per capita i po postotku izdvajanja iz proračuna. U 2017. za subvencije obrtnicima i poduzetnicima izdvojeno je 4,3 milijuna kuna. Gospodarska priča grada Šibenika sve je poznatija po Podima, najvećoj i najperspektivnijoj poduzetničkoj zoni u Hrvatskoj. U Poduzetničkoj zoni Podi posljednjih nekoliko godina ukupno je otvoreno gotovo 400 novih radnih mjesta. Agencija za investicije i konkurentnost Republike Hrvatske proglasila je Podi najboljom poduzetničkom zonom u Hrvatskoj, pohvalili su nam se iz Grada Šibenika, u kojem ističu da su objekti namijenjeni proizvodnim djelatnostima u toj poduzetničkoj zoni, kao i na šibenskim otocima, oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa. Također, objektima u staroj gradskoj jezgri obračunava se najniži koeficijent zone komunalne naknade.

- Osim ulaganja u Poduzetničku zonu Podi, Grad Šibenik provodi inovativnu politiku privlačenja poduzetnika, posebice mladih. U prostorima Urbanog centra u staroj jezgri redovito se organiziraju brojne besplatne edukacije za odrasle, a fokus je na sadržajima koji potiču poduzetnički duh u gradu. Prostori moderno opremljenog Urbanog inkubatora, također u staroj jezgri, na raspolaganju su poduzetnicima s područja kreativnih industrija i inovacija, naprednih tehnologija i ICT sektora. Osim što povlaštenim najmom ostvaruju znatne uštede, suradni prostori poput Inkubatora dokazano potiču kreativnost, omogućuju neposrednu razmjenu znanja i iskustava među poduzetnicima, a samim time i jednostavnije savladavanje poslovnih i birokratskih izazova. Grad Šibenik svoj proaktivni pristup poticanju rasta i razvoja malih i srednjih poduzeća nastavlja i kroz projekt uspostave Centra za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut, za koji smo uspješno povukli 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava EU - kaže nam gradonačelnik Željko Burić.

Svijetli primjeri: Povećali izdvajanja za milijun kuna

Podaci Ministarstva financija za 2018. još se čekaju, no sudeći prema pojedinačnim vijestima iz mnogih gradova koji su lani prvi put uveli ili značajno povećali izdvajanja za svoje poduzetnike, očekujemo da će analiza proračuna svih njih pokazati izraženiji trend ulaganja u poduzetnike. Grad Bjelovar povećao je izdvajanja za poduzetnike s otprilike 700 tisuća u 2017. na više od milijun i pol u 2018. , Pleternica ih je udeseterostručila - sa 100 tisuća na milijun kuna, a za gotovo pola milijuna kuna sredstva za poduzetnike povećao je i Grad Karlovac. Prvi put lani je potpore poduzetnicima uveo Grad Metković , a već ih je ove godine povećao na pola milijuna kuna, potom  i Grad Orahovica.

Bjelovar i Novska: Dobre mjere daju dobre rezultate

Kad govorimo o poticanju poduzetništva, svakako treba izdvojiti primjer Grada Bjelovara, koji je u 2018. prvi u Hrvatskoj uveo tax free model i sve poduzetnike koji zaposle više od desetero ljudi oslobodio svih gradskih davanja i osigurao im zemljište za kunu. Time su već u prvoj godini privukli pet jakih IT tvrtki koje su odlučile svoja sjedišta i nove podružnice otvoriti baš u Bjelovaru. Uz čitav paket mjera za potpore poduzetnicima vrijedan oko tri milijun kuna, od kojega Grad sufinancira pola, Bjelovar je jedinstven i po Bjelovar Startupu, natječaju na kojem sa 100 tisuća kuna te dodatnim edukacijama i mentorstvom najboljih hrvatskih poduzetnika nagrađuje najbolju poduzetničku ideju. Pozitivne brojke stižu i iz Novske, u kojoj je broj nezaposlenih u posljednjih godinu dana smanjen više od 20 posto. Novska je zanimljiva jer je uz klasične potpore poduzetnicima uvela i rekordne iznose potpora za samozapošljavanje.

Situacija po županijama: Ukupno izdvojeno 111 milijuna kuna

Županije su obrtnike i poduzetnike subvencionirale s gotovo 111 milijuna kuna. Najviše je iz proračuna, 3,88 posto, izdvojila Sisačko-moslavačka županija, druga je Splitsko-dalmatinska (3,77 posto proračuna), a na trećem su mjestu Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija s izdvajanjem od 2,99 posto proračuna. Gledajući izdvajanja per capita, prvi je Grad Zagreb sa 59 kuna po stanovniku, druga je Sisačko-moslavačka županija (49 kuna), treća Splitsko-dalmatinska (37 kuna), četvrta Krapinsko-zagorska (34 kuna), a peta Zagrebačka županija (28 kuna po stanovniku). Iako je tek 13. grad kada se promatra udio u proračunu u apsolutnim brojkama, najviše je izdvojio Grad Zagreb - 46 mil. kuna.