Školski materijali

Svim osnovnoškolcima Vinkovci su poklonili vaučere od 500 kuna

AUTOR:

  • Gradonačelnik.hr

OBJAVLJENO:

17.9.2019. u 15:57

AUTOR:

  • Gradonačelnik.hr

OBJAVLJENO:

17.9.2019. u 15:57

Osijek, 260814.
U osjecke knjizare stigli su udzbenici za osnovnu i srednju skolu za novu skolsku godinu 2014/2015.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX

Ilustracija

Svi hrvatski osnovnoškolci ove su godine prvi put dobili besplatne udžbenike na teret državnog proračuna. Do sada je ova itekako velika pomoć i financijska olakšica roditeljima na početku školske godine ovisila o mogućnostima i prioritetima lokalne samouprave pa su ih lani osigurale četiri županije (Međimurska, Splitsko-dalmatinska, Zagrebačka i Grad Zagreb), a 30 gradova i 40 općina svojim je školarcima u potpunosti ili dijelom pokrilo troškove.

Besplatni udžbenici u nekim su gradovima tako proteklih godina postali uobičajeni standard (Umag, Novigrad..), neki su ih uveli tek dolaskom novih gradonačelnika (Dubrovnik, Orahovica), dio gradova roditeljima je sufinancirao ovaj trošak (Split, Koprivnica, Zadar, Poreč, Cres...) ili osiguravao besplatne udžbenike u suradnji sa županijom (Supetar). No, u većini gradova roditelji su ipak bili osuđeni na razmjene, nabavu starih udžbenika ili kupovinu novih.

Ulaganje u djecu

Budući da je Vlada ove godine oslobodila gradove velike financijske stavke, pokušali smo istražiti koliko njih je ipak odlučilo u proračunu osigurati određeni iznos za pomoć učenicima, odnosno financirati ili sufinancirati radne materijale koje država nije pokrila - radne bilježnice, atlase, likovne mape, kutije za tehnički, bilježnice, itd…

Svim gradovima smo poslali upitnik, a u naše istraživanje uključila se tek trećina. Od 128 gradova na naš upit odgovorilo je njih 40 koji su, što samostalno, a što u suradnji sa županijama, osigurali sredstva za sufinanciranje ili pak financiranje radnog pribora.

Prema podacima koje su nam gradovi poslali, osigurani iznosi kreću se od 20-ak tisuća kuna u nekim malim gradovima pa sve do rekordnih 2,4 milijuna, koliko je u svom proračunu za financiranje školskih materijala osigurao Grad Vinkovci. 1,7 milijuna kuna su osigurali za vaučere u vrijednosti od 500 kuna za nabavu radnih bilježnica i ostalog pribora učenicima od 2. do 8. razreda, a 700 tisuća kuna za jednokratne novčane pomoći od 1000 kuna za prvašiće i polaznike prvih razreda srednjih škola.

“Ulaganje u znanje jedina je garancija budućnosti i treba poticati našu djecu da rade još više na svim poljima i da predstavljaju Vinkovce svojim znanjem. Na tom planu pokrenuli smo i projekt ‘Centar izvrsnosti’ u Gimnaziji i Osnovnoj školi Antun Gustav Matoš, za što ćemo odvojiti dodatna sredstva kako bi se što više radilo s našom djecom, da im se pruži što bolje obrazovanje i prilika da kroz natjecanja upoznaju svijet. Ulaganje u djecu je jedino sigurno ulaganje koje se vraća kroz budućnost. Bitno je da mi prepoznamo njihov rad, da oni znaju da netko o tome vodi računa i da mi kao Grad potičemo njihove uspjehe jer oni ulažu svoje vrijeme, svoj trud i daju sebe”, ističe gradonačelnik Ivan Bosančić.

Među gradovima koji su izdvojili najveći iznos iz proračuna za školsku opremu je i Grad Dubrovnik, koji je za radne bilježnice, tehničke kutije i likovne mape te slikovnice “Grad ZA djecu” svim osnovnoškolcima osigurao 1,5 milijuna kuna. Uz to, iako im srednje škole nisu u nadležnosti, Grad Dubrovnik već nekoliko godina s po 1000 kuna sufinancira udžbenike srednjoškolcima pa su i ove godine za to izdvojili 550 tisuća kuna.

Grad Kutina osigurao je pak 1,3 milijuna kuna s kojima učenicima pokrivaju udžbenike za izborne predmete, radne bilježnice, zbirke zadataka, likovne mape, kutije za tehnički, atlase i ostali školski pribor. Učenici od 1. do 4. razreda dobivaju po 450 kuna, a od 5. do 8. razreda po 750 kuna troškova. Tu su, nadalje, Grad Varaždin koji je izdvojio 1025 milijuna kuna i Karlovac koji s milijun kuna u potpunosti pokriva troškove nabave radnih bilježnica, likovnih mapa i pribora za tehnički.

Sufinanciranje

Grad Požega izdvojio je 800 tisuća za radne bilježnice i kutije za tehnički, a Grad Rijeka sa 700 tisuća kuna sufinancira školski pribor učenicima slabijeg imovinskog stanja.

Grad Koprivnica, pak, već 13 godina sa svojim partnerima - sponzorima provodi projekt “Veselo u školu”, u sklopu kojega svim učenicima, a ove ih je godine 2457, osigurava bilježnice, majice i kulturne vodiče. Ove su godine tako u proračunu za bilježnice i radne bilježnice osigurali preko 650 tisuća kuna.

Gledamo li, pak, per capita, odnosno po osiguranom iznosu po stanovniku, uz Vinkovce kao uvjerljivog prvaka sa 67,97 kuna po stanovniku, iznosom od 60,50 kuna po stanovniku ističe se Grad Đurđevac koji je u proračunu osigurao pola milijuna kuna s kojima je učenicima osigurao besplatne radne bilježnice, likovne mape i pribor za tehnički. Za bilježnice i radne materijale osnovnoškolcima izdvojili su 390 tisuća kuna, a još 110 tisuća za udžbenike srednjoškolcima, kojima su iznos sufinanciranja povećali sa 300 na 500 kuna. Također, Grad pokriva i radne materijale i likovni pribor za djecu s teškoćama u razvoju. Prvašiće su prvi dan škole na klupama dočekale i pernice. Grad Čazma prvi je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, još u školskoj godini 2016./17., svim svojim školarcima nabavio udžbenike. Prošle je godine, pak, njihova škola ušla u eksperimentalni program novog kurikuluma te su učenici prvog i petog razreda dobili udžbenike po novom programu, sedmi razred je bio u STEM području, ali za sve ostale razrede Grad je nastavio financirati nabavku udžbenika i radnih bilježnica.

Rasteretili roditelje

Grad Ludbreg financirao je nabavu radnih materijala za sve učenike Osnovne škole Ludbreg, njih 800-tinjak, za što je izdvojio oko 270 tisuća kuna, a za isti je broj učenika osigurao i bonove u iznosu od 100 kuna za kupnju školskog pribora u jednoj od dviju ludbreških knjižara, što je dodatnih 80 tisuća kuna kojima nastoje roditeljima olakšati početak nove školske godine.

Grad Imotski svojim je školarcima osigurao radne bilježnice i likovne mape, za što su izdvojili 438 tisuća kuna. Uz to, kad je izdvajanje za učenike u pitanju, treba spomenuti i da su nedavno svim maturantima podijelili prijenosna računala, za što su izdvojili 200 tisuća kuna, a najbolje studente su nagradili s po 7000 kuna.

Među gradovima koji su, zahvaljujući suradnji sa županijom, osigurali značajne iznose i opremu za školarce ističu se gradovi Zagrebačke županije koja je osigurala  rekordni iznos od 7,5 milijuna kuna za radne bilježnice svim osnovnoškolcima, 300 kuna po učeniku, a gradovi su dodali ostatak kako bi maksimalno rasteretili roditelje.

Za školarce u Velikoj Gorici osigurano je ukupno 1,85 milijuna kuna kojima pokrivaju troškove radnih bilježnica i pribora za tehnički, a Grad se uključio sa 300 tisuća kuna. Inače, Velika Gorica je među rekorderima ulaganja u obrazovanje, za koje izdvajaju preko 60 % proračuna.

Grad Samobor je, pak, besplatne udžbenike osigurao još u školskoj godini 2016./17., nakon čega su osigurali i udžbenike za izborne predmete. Ove su godine, u suradnji sa županijom, za školski pribor osigurali 1.050 milijun kuna.

Zajedno sa županijom, Grad Zaprešić osigurao je 1,090.000 kuna za radne bilježnice za sve predmete i radni materijal za tehnički.

“Zaprešić je najobrazovaniji grad Zagrebačke županije, a ima i najviše građana sa završenom višom školom i fakultetom. Tome svakako pridonosi kvalitetan odgojno-obrazovni sustav, a ulaganje u mlade i poboljšanje uvjeta obrazovanja trajna nam je odrednica, komentira gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.