Smart city

Rijeka brani naslov parking city cardom, konkuriraju i varaždinski pametni semafori

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

2.10.2019. u 15:39

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

2.10.2019. u 15:39

Hanza Media

Varaždin, Jastrebarsko, Rijeka, Dubrovnik

Razmotrivši prijave 24 grada kandidata za nagradu Smart City namijenjenu gradu s najboljim praksama i rješenja pametnog upravljanja, stručni žiri Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnika.hr i agencije Ipsos uvrstio je u uži izbor lanjskog pobjednika Rijeku, te Dubrovnik, Bjelovar, Jastrebarsko i Varaždin.

Kandidature su stigle iz gotovo svih županija, a u prilog ocjeni da primjena pametnih rješenja i praksi u upravljanju gradovima dobiva zamah idu i rezultati nedavno zaključenog natječaja države za poticaje smart city rješenja prema kojem je čak 106 gradova zatražilo pripadajuće sufinanciranje iz fondova EU. Od gradova kandidata u ovom izboru traženi su, među ostalim, podaci o strateškim dokumentima digitalnog razvoja gradske uprave i usluga koje pružaju administracija i komunalna poduzeća. Kad su u pitanju pojedinačna ‘smart’ rješenja gradskih uprava, u ocjenjivanju prijava, u prvom redu, žiri je stavio naglasak na (ne)uvođenje wi-fija na javnim površinama, a gradovi kandidati anketirani su i o eventualnoj optičkoj infrastrukturi u gradskom vlasništvu i njezinu stanju.

ICT rješenja

U dijelu prijava koji se odnosi na digitalizaciju komunalnih usluga, gradovi kandidati anketirani su i o primjeni, među ostalim, očitanja plinskih i brojila za vodu na daljinu, kao i energetske potrošnje. Zatim i o primjeni online rješenja u plaćanju komunalnih usluga, kao što su parkiranje i javni prijevoz. Prijavama za nagradu Smart City gradovi kandidati mogli su priložiti sažetke projekata koje su razvili ili razvijaju na području pametnih praksi i rješenja.

- Od gradova kandidata tražili smo da se u opisu najistaknutijih ‘smart city’ praksi i rješenja koje provode usredotoče na ICT rješenja, pametnu mobilnost i pametno upravljanje energetskim resursima - ističu u žiriju za nagradu Smart City.

Rijeka će prošlogodišnji naslov pobjednika izbora pokušati, među ostalim, obraniti širokim obuhvatom wi-fija na području grada, digitalizacijom informiranja građana o tome što se događa u njihovoj sredini te karticom Rijeka City Card za online plaćanje parkinga.

Aduti Bjelovara za ovo priznanje, među ostalim, su priprema čak 12 projekata u ukupnoj vrijednosti od 21 milijun i 830 tisuća kuna usmjerenih na digitalizaciju javnih usluga i poticanje mobilnosti.

Osim potpune pokrivenosti gradskog područja besplatnim bežičnim internetom, Varaždin je u utrci za nagradu Smart city i s rješenjima iz domene pametne mobilnosti uporabom pametnih semafora i digitalnog izvješćivanja o slobodnim parkirnim mjestima uz njihovo plaćanje. U Varaždinu provode i daljinsko očitavanje potrošnje plina i vode.

Interaktivna platforma

Dubrovnik je u prijavi za nagradu istaknuo projekt aplikacije Dubrovačko oko. Riječ je o interaktivnoj platformi koja građanima omogućuje jednostavnu prijavu, pregled i komentiranje komunalnih nepravilnosti i problema u gradu te zaprimanje povratnih informacija od gradske uprave po pitanju rješavanja njihovih zahtjeva. Turističke gužve u sezoni sjedište Dubrovačke županije također pokušava riješiti pametnom tehnologijom, posebnom web stranicu koja svim građanima pruža uvid u trenutni i projicirani broj posjetitelja na glavnim gradskim atrakcijama.

Aktualni pobjednik natječaja za posebnu nagradu Eco City, Jastrebarsko, pokušat će ove godine doći i do nagrade Smart City, među ostalim, projektom Razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa u Gradu Jastrebarskom, te općinama Klinča Sela, Krašić i Žumberak, vrijednim više od 70 milijuna kuna. Hoće li u tome i uspjeti bit će poznato u petak, 4. listopada na Danima regionalnog razvoja i europskih fondova u Šibeniku, kad će biti proglašeni pobjednici u svih šest kategorija izbora najbolji grad koji drugu godinu zaredom zajednički provode Jutarnji list, Gradonačelnik.hr i agencija Ipsos.