Najbolji grad 2019.

Proglašeno 14 pobjednika: Zagreb, Poreč i Krk gradovi u kojima se najbolje živi

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

4.10.2019. u 17:34

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

4.10.2019. u 17:34

HANZA MEDIA

Svečano proglašenje i dodjela priznanja najuspješnijim gradovima po izboru Najbolji grad 2019.

Trijumf Zagreba u izboru za najbolji veliki grad po kvaliteti života, proglašenje Pule najboljim velikim gradom za gospodarstvo te dodjela pojedinačnih nagrada Koprivnici za ECO City i Dubrovniku za Smart City.

To su najiščekivanije odluke u ovogodišnjem izboru za najbolje gradove Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos što je okončan završnim skupom u šibenskom hotelu Amadria u sklopu Dana regionalnog razvoja i europskih fondova u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

 

Osim Zagreba, naslove najboljih u kategoriji kvalitete života izborili su i Poreč u konkurenciji srednjih te Krk kod malih gradova. Poreč je tako obranio naslov najboljeg iz prošle godine, što je pošlo za rukom i Krku te Svetoj Nedelji u kategoriji gospodarstvo za male, odnosno srednje gradove.

Obrazovanje

U kategoriji obrazovanje, demografija, mladi i socijalna politika najboljima su proglašeni Pazin (veliki gradovi), Labin (srednji) i Cres u konkurenciji malih gradova.

Nagrade najboljim gradovima u povlačenju novca iz fondova Europske unije otišle su u Zadar (veliki), Križevce (srednji) i Ludbreg u konkurenciji malih gradova. Križevci su tako drugu godinu zaredom dobili nagradu za najbolji grad u fondovima EU, s tom razlikom što je lani tu nagradu dobio samo jedan grad, a ove godine njih tri.

 

Koprivnica je naslov ECO Cityja za najbolja rješenja u gospodarenju otpadom i zaštiti okoliša osvojila u konkurenciji Ludbrega, Čakovca, Belišća i Jastrebarskog koje je lani pobijedilo u ovoj kategoriji.

Sibenik, 041019.
Amadria park.
Dani regionalnog razvoja i fondova EU.
Dodjela priznanja Najbolji grad 2019. Foto: Josko Ponos / CROPIX
Joško Ponos / CROPIX

Svečano proglašenje i dodjela priznanja najuspješnijim gradovima po izboru Najbolji grad 2019.

 

Najbolja praksa i rješenja

Dubrovnik je na natjecanju za nagradu Smart City za najbolju praksu i rješenja u primjeni pametnih tehnologija trijumfirao u konkurenciji Rijeke, Varaždina, Bjelovara i Jastrebarskog.

Zagrebu su za naslov najboljeg u konkurenciji kvalitete života u velikim gradovima konkurirali Samobor, Čakovec, Varaždin i Dubrovnik. Zagreb je “broj jedan” među velikim gradovima, među ostalim, po prosječnome dohotku po stanovniku (44.733 kuna) i po broju visokoobrazovanih.

Glavni grad je među tri najbolja velika prema kriterijima izvornih prihoda proračuna, bruto plaće zaposlenih, udjela poreznih prihoda u proračunu te udjela subvencija za gradski prijevoz u proračunu grada.

Devet kriterija

Ocjenjivanje gradova za kvalitetu života u njima odvijalo se od strane stručnoga žirija prema devet kriterija. U grupi kriterija oslonjenih na proračune gradova analizirana su, među ostalim, budžetska izdvajanja za zaštitu okoliša, sport, kulturu i gospodarenje otpadom. U sklopu ovog istraživanja napravljena je anketa među građanima o kvaliteti života u njihovim sredinama.

Pula je ovogodišnji pobjednik izbora najvećih gradova za gospodarstvo zahvaljujući, među ostalim, plasmanu unutar četiri najbolje rangirana velika grada po prosječnome izvornome prihodu po stanovniku od 4013 kuna, dok je među najboljih pet po niskoj stopi udjela siromaštva među stanovništvom. U završnoj konkurenciji s Pulom u ovoj kategoriji bili su lanjski pobjednik Varaždin, Rijeka, Samobor i Dubrovnik.Pazin je naslov najboljeg u kategoriji velikih gradova za obrazovanje i demografiju osigurao zahvaljujući udjelu u gradskom proračunu izdvojenom za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade, od 58 posto. Među tri je grada, u ovoj konkurenciji, s najboljim pokazateljem iznosa stipendija i školarina, od 48 kuna, po stanovniku.

Sibenik, 041019.
Amadria park.
Dani regionalnog razvoja i fondova EU.
Dodjela priznanja Najbolji grad 2019. Na fotografiji: Foto: Josko Ponos / CROPIX
Joško Ponos / CROPIX

Svečano proglašenje i dodjela priznanja najuspješnijim gradovima po izboru Najbolji grad 2019.

 

Dva naslova

Pazin je i među tri veća grada s najboljim pokazateljima omjera odgojitelja i djece u vrtiću, s omjerom 5,9 djece na odgajatelja, te iznosu porodiljne naknade, od 3878 kuna, po novorođenome. U konkurenciji s Pazinom za nagradu najboljeg velikog grada u obrazovanju i demografiji bili su Bjelovar, Čakovec, Šibenik i Velika Gorica.

Četiri grada obranila su u ovogodišnjem izboru za najbolje gradove naslove od lani, Križevci, Poreč, Sveta Nedelja i Krk.

Dubrovnik se može pohvaliti da je ponovo među pobjednicima u ovome izboru, s tom razlikom što je lani dobio naslov najboljeg velikog grada po kvaliteti života, a ove godine priskrbio si je posebnu nagradu Smart City.

Krk je jedini grad s dva naslova najboljeg u ovogodišnjem izboru pa se može proglasiti i ukupnim pobjednikom ovogodišnjeg izbora najboljih gradova Jutarnjeg lista, Gradonačelnika.hr i agencije Ipsos.

 

-------------------------------------------------------------------------------

19:40 - Završni skup izbora najboljih gradova zaključen je proglašenjem najboljih gradova u konkurenciji kvaliteta života. I u ovoj kategoriji, u konkurenciji malih gradova, najboljim je proglašen Krk.

- Dvije nagrade u jednom danu, zbilja je velika stvar. Nagrada za kvalitetu života ipak je iznimna, pogotovo kada znamo da su oko ovog priznanja anketirani sami Krčani - kazao je zamjenik gradonačelnika Krka. Poreč je najbolji srednji grad po kvaliteti života.

- Lijepo je opet biti pobjednikom i ovdje. Lanjski uspjeh bio je poticaj da zapnemo i opet budemo najbolji - kazao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić na svečanosti proglašenja najboljih gradova. Zagreb je najbolji veliki grad po kvaliteti života.

Sibenik, 041019.
Amadria park.
Dani regionalnog razvoja i fondova EU.
Dodjela priznanja Najbolji grad 2019. Na fotografiji: Ana Hanzekovic.
Foto: Josko Ponos / CROPIX
Joško Ponos / CROPIX

Svečano proglašenje i dodjela priznanja najuspješnijim gradovima po izboru Najbolji grad 2019.

 

- Mark Twain je rekao da je bolje živjeti bez nagrade koju ste zaslužili, nego s nagradom koju niste zaslužili. Sada ću nadmašiti Twaina i reći da je lijepo biti sugrađanin ljudima koji su nagradu zaslužili - poručio je gradonačelnik Milan Bandić preuzimajući nagradu od osnivača portala Gradonačelnik.hr Vanje Sertića. Proglašenjem Zagreba najboljim velikim gradom u kvaliteti života završen je skup u šibenskom Amadria hotelu.

19:30 - Cres je najbolji mali grad u kategoriji obrazovanje i demografija izbora najboljih gradova Jutarnjeg lista, Gradonačelnika.hr i agencije Ipsos.

- Cres prati svakog svog građanina od rođenja do završetka fakulteta, ova nagrada je dokaz tomu. Idemo dalje, želimo biti najbolji u gospodarstvu - poručio je zamjenik gradonačelnika Marin Gregorović. U konkurenciji srednjih gradova najbolji je Labin.

- Za sve nas najbolja je nagrada dječji osmijeh, a pravi trijumf za sve nas će biti kada nas bude čim više u Hrvatskoj - poručio je gradonačelnik Labina Valter Glavičić preuzimajući nagradu za najbolji srednji grad u obrazovanju i demografiji. U kategoriji velikih gradova u obrazovanju i demografiji najbolji je Pazin.

- Ovdje dolazim sa skupa o učiteljima koji smo imali u Pazinu i tu vidim dobru poveznicu koja kaže da bez ljudi, odnosno učitelja institucije i zgrade ne mogu ništa - kazao je gradonačelnik Pazina Renato Krulčić pozdravljajući skup u Amadriji.

19:20 - Nakon proglašenja šampiona EU fondova, uslijedila je podjela nagrada najboljim gradovima u gospodarstvu.

Prvo je proglašen najbolji mali grad u gospodarstvu, Krk u čije je ime nagradu preuzeo pročelnik za gospodarstvo Igor Hrast. U konkurenciji srednjih gradova za pobjednika je proglašena Sveta Nedelja, čiji je zamjenik gradonačelnika Davor Nađi najzaslužnijima za osvojeni naslov označio poduzetnike u tome gradu Zagrebačke županije. U konkurenciji velikih gradova pobjednik je Pula. I gradonačelnik Pule Boris Miletić nagradu je posvetio gradskim poduzetnicima i obrtnicima.

- Lako je dijeliti novac kada imate poduzetnike i obrtnike koji stvaraju dohodak, a time i prihode za proračun - ustvrdio je Miletić preuzimajući nagradi za najbolji veliki grad u gospodarstvu.

Sibenik, 041019.
Amadria park.
Dani regionalnog razvoja i fondova EU.
Dodjela priznanja Najbolji grad 2019. Foto: Josko Ponos / CROPIX
Joško Ponos / CROPIX

Svečano proglašenje i dodjela priznanja najuspješnijim gradovima po izboru Najbolji grad 2019.

 

19:10 Ludbreg je pobjednik u kategoriji malih gradova u povlačenju novca iz EU. Križevci su isti naslov osvojili u konkurenciji srednjih gradova i tako ponovili lanjski uspjeh.

- Kao i prilikom prošle nagrade, i ovaj put doveo sam ovdje na proglašenje svoj tim i zato Vas molim da im zaplješćete za sve što smo postigli u povlačenju novca iz EU fondova. Na taj način želim upozoriti da je povlačenje novca iz EU timski posao - poručio je gradonačelnik Križevaca Mario Rajn.

Zadar je najbolji među velikim gradovima u povlačenju novca iz EU fondova. Gradonačelnik Zadra Branko Dukić, preuzimajući nagradu, ocijenio je kako hrvatski gradovi polako, ali sigurno stižu gradove razvijenijih dijelova EU u povlačenju novca iz fondova EU.

19:03 - Koprivnica je dobitnik posebne nagrade ECO City za 2019.

- Ovo priznanje dobar je pokazatelj kako gradovi mogu doprinijeti zaštiti okoliša. Veliko hvala i našim Koprivničancima i Koprivničankama jer bez njihovog udjela, primjerice, u odvajanju otpada ne bi bilo ove nagrade - poručio je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić preuzimajući nagradu za ECO City.

19:00 - Dubrovnik je osvojio nagradu izbora najbolji grad za Smart City za 2019. Nagradu je preuzeo dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

- Iznimno sam zadovoljan što su naši napori za uvođenjem Smart City rješenja prepoznati i na ovaj način. Moramo nastaviti ovim putem jer Dubrovnik ima sve veći broj turista. Brojke posjeta starom dijelu grada, primjerice idu preko četiri milijuna turista, s čime se pokušavamo nositi pametnim rješenjima u organiziranju posjeta turista i funkcioniranju grada - kazao je Franković.

Sibenik, 041019.
Amadria park.
Dani regionalnog razvoja i fondova EU.
Dodjela priznanja Najbolji grad 2019. Na fotografiji: Mato Frankovic, Ana Hanzekovic.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Nikša Stipaničev / CROPIX

Mato Franković i Ana Hanžeković

 

18:34 - Uoči proglašenja pobjednika izbora Najbolji grad sudionicima skupa su priređene prezentacije tvrtki Schneider Electric i Hrvatskog Telekoma o primjeni Smart City pametnih rješenja u upravljanju gradovima.

Uoči prezentacije Ivana Paića, generalni menadžer Schneider Electrica za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu, skupu se pridružio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Uz Bandića, nazočni su, među ostalima, i gradonačelnici Samobora i Jastrebarskog Krešimir Beljak i Zvonimir Novosel te Vanja Sertić, osnivač i direktor projekta Gradonačelnik.hr. Ivan Paić skrenuo je pozornost na činjenicu da je pametnim upravljanjem gradovima moguće postići uštede u nizu komunalnih djelatnosti i usluga od grijanja, skupljanja otpada do potrošnje električne energije.

- Pametnim investiranjem može se, među ostalim, postići smanjenje potrošnje energije do 85 posto, povećati sigurnost radnika za 25 posto, a troškovi održavanja sustava smanjiti i do 75 posto - naveo je Paić. 

Menadžer za korporativne korisnike Hrvatskog Telekoma Renato Totić prezentirao je sudionicima završnog skupa proglašenja najboljih gradova dosege HT-a u razvijanju Smart City rješenja, na primjeru Dubrovnika.

Sibenik, 041019.
Amadria park.
Dani regionalnog razvoja i fondova EU.
Dodjela priznanja Najbolji grad 2019. Na fotografiji: Ana Hanzekovic.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Nikša Stipaničev / CROPIX

Svečano proglašenje i dodjela priznanja najuspješnijim gradovima po izboru Najbolji grad 2019.

 

- Da bi gradovi pristupili generiranju pametnih rješenja koja će unaprijediti život građana, moraju, prije svega, prikupiti podatke o tome što im je stvarno potrebno kao rješenje. Dubrovnik je krenuo tim putem, utvrdivši prometne i gužve u turističkoj sezoni kao problem koji treba rješenje. Zatim je osigurao ono što je još potrebnije, pronaći partnere za pametna rješenja, to smo mi iz HT-a. Danas možemo kazati da je Dubrovnik primjer pametnih rješenja koji su unaprijedili život građana - naveo je Totić.

Završnom skupu proglašenja pobjednika u izbori najboljih gradova nazočan je i gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok. U ime jednog od organizatora portala Gradonačelnika.hr, gostima skupa su dobrodošlicu poželjeli Vanja Sertić i Mario Aunedi Medek, koji je, uz Antu Šalinovića iz agencije Ipsos, iznio i metodologiju izbora najboljih gradova.

Sibenik, 041019.
Amadria park.
Dani regionalnog razvoja i fondova EU.
Dodjela priznanja Najbolji grad 2019. Na fotografiji: Ana Hanzekovic.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Nikša Stipaničev / CROPIX

Svečano proglašenje i dodjela priznanja najuspješnijim gradovima po izboru Najbolji grad 2019.

 

Ante Šalinović, direktor istraživanja medija i oglašavanju u IPSOS Adria, izrazio je zadovoljstvo podatkom iz istraživanja gradova provedenoga za ovaj izbor, da je ukupni osjećaj građana zadovoljstva životom u njihovim sredinama porastao u odnosu na 2018. Prosječna ocjena zadovoljstvom u našim gradovima za 2019. je 3,3, dok je lani ta ocjena bila 3,2 naveo je Šalinović.

- Vjerujemo da je i ovaj izbor doprinio poboljšanju života u našim gradovima - ocijenio je Šalinović.

18:14 - Glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić otvorio je svečanost izbora Najbolji grad.

- Kada smo 2018. krenuli s partnerima u ovaj izazovni projekt, u samom startu smo si zacrtali cilj: nećemo biti površni, nećemo davati iskrivljenu sliku. U drugoj godini nadogradili smo metodologiju izbora i okupili niz novih partnera. Možemo kazati da izbor najboljeg grada postaje stalan projekt koji plijeni pozornost i čitanost u našim izdanjima - poručio je glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić otvarajući skup. Govoreći o nagradi Smart City istaknuo je kako će skoroj budućnosti šest od deset ljudi na planeti živjet u gradovima. - Gradonačelnici naših gradova pred velikim su izazovom kako osigurati kvalitetan život u urbanim sredinama koristeći pametna rješenja koja promoviramo kroz nagradu Smart City - naglasio je.

 

Predsjednik Udruge gradova Željko Turk, pozdravljajući okupljene na skupu proglašenja najboljih gradova, skrenuo je pozornost na sve bolje rezultate gradova u povlačenju novca iz EU fondova, referirajući se na nagradu za najbolji grad u povlačenju novca iz EU fondova u sklopu izbora najboljih gradova.

- Europa se nakon rata 2. svjetskog rata razvijala i oporavljala kopirajući rješenja onih koji su uspješni. Naši gradovi nastoje kopirati rješenja iz Europske unije i ovaj skup je doprinos tome - kazao je Turk.

Sibenik, 041019.
Amadria park.
Dani regionalnog razvoja i fondova EU.
Dodjela priznanja Najbolji grad 2019. Na fotografiji: Branko Dukic, Boris Miletic, Goran Ogurlic.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Nikša Stipaničev / CROPIX

Branko Dukić, Boris Miletić, Goran Ogurlić

 

Državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nikolina Klaić istaknula je u obraćanju sudionicima završnog skupa izbora najboljih gradova da ovaj izbor potiče duh natjecanja među gradovima za nagrade, ali, navela je, i politike koje idu na korist građanima.

- Hrvatska je zahvaljujući fondovima EU postala veliko gradilište. Od gradnje i dogradnje vrtića, preko komunalne i prometne infrastrukture do poduzetničkih zona i ulaganja u proizvodnju. Važna karika tih ulaganja su gradovi koji su sve uspješniji u tome čemu je dokaz i konkurencija za nagradu šampion EU fondova u sklopu ovog izbora - naglasila je Nikolina Klaić.

18:07 - U šibenskom hotelu Amadria počela je završna svečanost izbora najboljih gradova u organizaciji Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos na kojoj će biti proglašeni najbolji gradovi za 2019.

Završnom skupu izbora najboljih gradova nazočno je stotinjak predstavnika organizatora izbora, gradonačelnika i dužnosnika 36 kandidiranih gradova te predstavnika Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova u sklopu čijih se dana Regionalnog razvoja i EU fondova održava proglašenje pobjednika. U ime organizatora Jutarnjeg lista gostima su dobrodošlicu zaželjeli predsjednica Uprave Hanza Medije Ana Hanžeković i glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić.

Sibenik, 041019.
Amadria park.
Dani regionalnog razvoja i fondova EU.
Dodjela priznanja Najbolji grad 2019. Na fotografiji: Natalija Prica Oreski, Ana Hanzekovic, Milan Bandic, Ivica Lovric.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Nikša Stipaničev / CROPIX

Svečano proglašenje i dodjela priznanja najuspješnijim gradovima po izboru Najbolji grad 2019.

 

Dobit ćemo 14 pobjednika gradova u četiri kategorije - kvaliteta života, gospodarstvo, obrazovanje i demografija, povlačenje novca iz fondova Europske unije te dva dobitnika posebnih nagrada, za ECO City, najbolje prakse i rješenja u gospodarenju otpadom i zaštiti okoliša te Smart City, za najbolja rješenja u pametnom upravljanju gradom.

-----------------------------------------------------------------------------

Predstavnici 36 hrvatskih gradova danas će se okupiti u šibenskom hotelu Amadria Park na završnom proglašenju pobjednika u izboru najboljih gradova Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos.

Riječ je o gradovima kandidatima koji su ušli u završni izbor za dodjelu 14 nagrada najboljima, od čega su tri posebne nagrade, za najbolji grad u povlačenju novca iz fondova EU, ECO City za najbolja rješenja u gospodarenju otpadom i zaštiti okoliša te Smart City za pametna rješenja u upravljaju gradovima.

Uzak krug

Za nagradu najboljeg u povlačenju novca iz fondova EU konkuriraju lanjski pobjednik Križevci, Karlovac, Ludbreg, Zadar i Zagreb. Ove godine organizatori izbora odlučili su dodijeliti tri nagrade za najboljeg u korištenju fondova EU, u kategorijama veliki, srednji i mali grad, dok je lani to priznanje išlo samo jednome gradu.

Priznanje ECO City traži se među kandidatima Jastrebarsko (pobjednik za 2018.), Belišće, Čakovec, Ludbreg i Koprivnica, dok za titulu Smart Cityja konkuriraju Bjelovar, Dubrovnik, Jastrebarsko, Rijeka (aktualni pobjednik) i Varaždin.

Po tri nagrade otići će najboljim gradovima u obrazovnoj i demografskoj politici, u konkurenciji velikih, srednjih i malih gradova. Ista podjela u dodjeli nagrada bit će primijenjena i u preostale dvije kategorije - gospodarstvo i kvaliteta života.

Od 12 lanjskih pobjednika u tri spomenute kategorije, čak 11 konkurira i ove godine za nagrade u Šibeniku. Riječ je o Dubrovniku, Varaždinu, Čakovcu, Rijeci, Jastrebarskom, Svetoj Nedelji, Poreču, Novigradu Istarskom, Umagu i Križevcima. U završnici izbora čak 17 gradova konkurira za nagrade u dvije ili tri konkurencije.

 

Dok su se za nagrade Smart City i ECO City gradovi morali sami javiti s kandidaturama, u konkurenciju za nagrade u preostale četiri kategorije ušlo je svih 127 gradova u zemlji tako što su u istraživanju Jutarnjeg lista, Gradonačelnika.hr i agencije Ipsos analizirani njihovi proračuni i prateći dokumenti, politike, demografski, gospodarski i drugi pokazatelji kako bi se došlo do uskog kruga kandidata.

Ocjenjivački žiriji Jutarnjeg, Gradonačelnika.hr i Ipsosa počeli su s opsežnom i iscrpnom analizom gradova kandidata proljetos, a popis gradova koji su ušli u završnicu izbora objavili smo krajem rujna i početkom listopada ove godine. U kategoriji obrazovanja i demografske politike, primjerice, gradovi su analizirani prema šest osnovnih pokazatelja, od kojih su neki, poput izdvajanja gradova za obrazovanje, mlade i socijalnu politiku, dodatno razrađivani.

Primjena tehnologija

Skup će se, uz pozdravne riječi organizatora, otvoriti prezentacijama tvrtki Schneider Electric i Hrvatskog Telekoma. čiji će predstavnici govoriti o primjeni pametnih tehnologija u upravljanju gradovima i komunalnom infrastrukturom. Direktor Schneider Electrica za Hrvatku Sloveniju te BiH Ivan Paić otkrit će prisutnima koji su najvažniji koraci u stvaranju pametnog grada, a Renato Totić iz HT-a govorit će o ulozi telekoma u digitalnoj transformaciji društva.

Uz gradonačelnike i dužnosnike gradova kandidata, na proglašenju pobjednika izbora Najboljih gradova bit će predstavnici organizatora izbora, Udruge gradova i Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova, koje je organizator Dana regionalnog razvoja i fondova EU u sklopu kojeg će biti dodijeljene nagrade za najbolje gradove.