Najbolji gradovi

Petrinja najviše dala za subvencije poduzetnicima i obrtnicima: 'Cilj je zadržati ljude'

AUTOR:

  • Gradonačelnik.hr

OBJAVLJENO:

20.8.2019. u 15:25

AUTOR:

  • Gradonačelnik.hr

OBJAVLJENO:

20.8.2019. u 15:25

Zagreb, 241117.
Petrinja.
Na fotografiji: Grad Petrinja, ulica Matije Gupca.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Grad Petrinja, ulica Matije Gupca

Sa 3,11 posto izdvajanja iz proračuna, Petrinja je lani među gradovima najviše dala za subvencije poduzetnicima i obrtnicima. Slijedi Pula sa 3 posto. Idućih sedam - Novska, Vrbovec, Pleternica, Varaždin, Vrbovsko, Šibenik i Valpovo - izdvojilo je između 2 i 3 posto, a tek nešto manje izdvojio je Buzet.

Prema kriteriju per capita, poredak predvodi Pula s izdvojenih 163,8 kuna po stanovniku. Slijede Petrinja, Novska Varaždin i Obrovac, čija su izdvojena sredstva u odnosu na broj stanovnika iznad 100 kuna, a s iznosima od 90 do 100 kuna po stanovniku slijede Buzet, Pleternica, Opatija, Vukovar i Vrbovsko. Pula je u deset najboljih jedini veliki grad, a najviše je srednjih.

U svim gradovima izdvajanja za poduzetnike iz godine u godinu rastu jer je svima jasno da samo takav poticaj može otvoriti radna mjesta i biti jedna od najvažnijih mjera za zadržavanje stanovništva, ali i privlačenje novog. Razne su mjere na raspolaganju - od poticanja samozapošljavanja, sufinanciranja kamata, oslobađanja plaćanja raznih davanja na neko razdoblje do besplatnih savjetodavnih usluga. Sa znatno povoljnijim uvjetima aktivno se posljednjih godina uključila i država, a za male i srednje poduzetnike na raspolaganju je i novac iz fondova EU, za što su natječaji gotovo stalno otvoreni. Prije desetak godina poduzetnici nisu imali gotovo nikakvu potporu, krediti su bili skupi i odobravali su se uz veliko osiguranje. Umjesto s kamatom od oko 8 posto, danas su bliži kamati od 1 do 2 posto, rokovi otplate su dulji, kao i poček otplate. Takav trend uočljiv je i u našim godišnjim analizama. Još prije pet godina gradovi su izdvajali većinom ispod 1 posto proračuna za poduzetnike, tek dio njih više od 2 posto, preklani je broj takvih bio veći, ali je i Petrinja bila rekorder s izdvojenih oko 8,5 posto. Lani je situacija bila približno jednaka onoj iz 2017. godine. Pokazuju to podaci Ministarstva financija o izvršenju proračuna za 2018. Prema najavama, Petrinja će ove godine izdvojiti više od 10 posto proračuna za poduzetnike, zbog čega bi u sljedećoj analizi mogla opet odskočiti od ostalih.

U prvih deset gradova i dva su iz slabije razvijene Sisačko-moslavačke županije, Petrinja i Novska, te dva iz slavonskih županija, Pleternica i Valpovo. Iz razvijene Istarske županije u toj su skupini gradovi Pula i Buzet.

Petrinja u 2019. godini izdvojila je više od 10 posto proračuna za poduzetnike

Posljednjih nekoliko godina Petrinja je vodeći grad u Hrvatskoj po izdvajanjima za poduzetnike i obrtnike. Nakon što je u 2017. bila apsolutni rekorder sa 8,58 posto proračuna usmjerenog na poticanje gospodarstva, a prema per capita kriteriju za svoje je poduzetnike i obrtnike izdvojila više od 4,5 milijuna kuna, odnosno 249 kuna po stanovniku, pozitivna praksa se nastavlja i u 2018.  godini te je Petrinja ponovno prva po izdvajanjima iz proračuna za poduzetnike. Prošle je godine izdvojeno 3,11 posto, što je 141,1 kuna po osobi.

- Značenje ovih potpora je višestruko, mjerljivo je i vidljivo na terenu. Najvažniji učinci su stvaranje pozitivnog poslovnog okruženja, otvaranje novih radnih mjesta, aktiviranje neiskorištenih infrastrukturnih i poduzetničkih prostora, razvoj novog poduzetništva, kao i opstanak postojećih poduzetnika i obrtnika. Zato ne iznenađuju podaci iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje iz kojih proizlazi da je Petrinja po smanjenju nezaposlenosti prva od gradova u Sisačko-moslavačkoj županiji. Svjesni smo da bez razvoja gospodarstva nema ni razvoja grada, a da će svaka kuna uložena u realni sektor donijeti višestruku korist za Petrinju i njezine građane. Kako bi i dalje poticali razvoj gospodarstva, a time i poboljšavali kvalitetu života građana Petrinje, ali i ostanak mladih, u 2019. godini napravili smo još korak više i postotak izdvajanja iz proračuna povećali na više od 10 posto, što je u apsolutnom iznosu 12,550.000 kuna - kaže gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

Najvažnija je ovogodišnja mjera sufinanciranje svakog novog zapošljavanja sa 3000 kuna mjesečno tijekom 12 mjeseci te sufinanciranje kamata do 5 posto. Osim ovih direktnih mjera, kaže petrinjski gradonačelnik, kroz brojne infrastrukturne projekte financirane sredstvima iz fondova Europske unije na indirektan način stvaraju dobru sinergiju aktivnosti Grada i gospodarstvenika. Na području Grada Petrinje djeluje pet poduzetnika u kategoriji srednjih i velikih tvrtki te oko 150 njih u kategoriji mikropoduzetnika i malih poduzetnika, uglavnom iz mesne i drvne industrije te trgovine i uslužnih djelatnosti.

Pula poduzetnicima je ove godine već odobreno bespovratnih milijun kuna

S izdvojenih tri posto za poduzetnike u 2018. godini, Pula je drugi grad u državi, ali prvi kad se promatraju izdvajanja po stanovniku: 163,8 kuna. - Jedna od osnovnih zadaća Grada Pule je stvaranje pozitivnog poslovnog okruženja, koje potiče poduzetnike i gospodarstvenike na stvaranje dodatne vrijednost za širu zajednicu, a to se postiže nizom mjera i programa usmjerenim na poduzetnike. Takvu praksu Grad Pula provodi već dugi niz godina, čime se izravno utjecalo na povećanje zaposlenosti, a s uspješnom proaktivnom praksom nastavljamo. Primjera radi naveo bih podatak da su ovogodišnje bespovratne potpore za razvoj gospodarstva u iznosu od milijun kuna u cijelosti odobrene i budući da je interes poduzetnika iznimno velik, pokušat ćemo osigurati dodatna bespovratna sredstva za ovu proračunsku godinu - ističe pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Kao što u Puli često naglašavaju, razvoju poduzetništva doprinosi i uspostava kvalitetne razvojne mreže potpora i suradnje brojnih partnera koji usklađeni utječu na stvaranje i nadogradnju kvalitetnih temelja na kojima se razvija gospodarstvo. Tako se u suradnji s Istarskom razvojnom agencijom značajno ulaže i putem poduzetničke potporne i istraživačke infrastrukture, kao što su poduzetničke zone i poduzetnički inkubatori. Nadalje, među značajnijim projektima svakako treba izdvojiti uspostavu poduzetničkog co-working centra kojeg će se veći dio financirati bespovratnim europskim sredstvima. Pula bilježi rast od 1000 novozaposlenih osoba u posljednje dvije godine, odnosno 2800 pulskih poduzetnika zapošljava oko 14.800 ljudi, što potvrđuje da su sredstva investirana u poduzetništvo dobro usmjerena.

- Na kvalitetu života u Puli danas utječe niz faktora, a zahvaljujući kvalitetnim smjernicama i sustavnom radu, Pula je prepoznata među najboljim gradovima u Hrvatskoj za život i poslovanje. Temelji su to koji će se nastaviti graditi i ubuduće, vodeći računa da isto prati i viši standard života pulskih građana - kaže gradonačelnik.

 

Novska u godinu dana 60 novih obrta i tvrtki

Nakon Petrinje i Pule, po izdvajanju za poduzetnike ističe se Novska, koja je lani iz proračuna izdvojila 2,86 posto za poduzetnike, što po stanovniku iznosi 119,1 kunu po osobi. - Uz niz mjera poticaja poljoprivrednika, obrtnika i poduzetnika, Novska je prije godinu dana uvela mjeru sufinanciranja poduzetnika početnika kombinirajući mjeru Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kojom poduzetnici početnici mogu dobiti 100.000 kuna bespovratno. Tom mjerom potaknuli smo brojne mlade da se odvaže i upuste u svijet poduzetništva i obrta, time otvorili gotovo 60 novih obrta i poduzeća koji su, pak, otvorili više od 80 novih radnih mjesta. S obzirom na postotak povećanja poduzeća i obrta, Novska se popela među vodeće gradove u Hrvatskoj te prednjači u broju novootvorenih poduzeća. Razvoj poduzetnika prati Razvojna agencija NORA, koja im pomaže u marketingu, pronalasku tržišta, savjetuje ih pravno i financijski te ih sve kroz koordinirani rad umrežava na tržištu - kaže gradonačelnik Novske Marin Piletić.

Zasigurno najvažniji projekt u Novskoj je poduzetnički inkubator PISMO za videoigre, a svakog poduzetnika početnika u toj industriji potpomaže se s bespovratnih 155.000 kuna koje zajednički osiguravaju HZZ, Sisačko-moslavačka županija i Grad.

Vrbovec od ove godine četiri nove mjere

S lani izdvojenih 2,34 posto za poduzetnike, Vrbovec je četvrti grad u državi. Potpore poduzetnicima predviđene su u iznosu od 1,130.000 kuna, a gradonačelnik Denis Kralj lani je uveo tri mjere - oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa, oslobađanje od plaćanja komunalne naknade i sufinanciranje poduzetničke infrastrukture. - Maksimalna pomoć pruža se do najviše 100.000 kuna. Ove godine Grad je uveo četiri dodatne mjere: potpore za startupe, sufinanciranje troškova izrade projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova Europske unije, potpore za nastup subjekta malog gospodarstva na manifestacijama i kapitalne potpore za nabavu opreme. Velika su očekivanja od poslovne zone, za koju se procjenjuje da bi se mogla odmah popuniti poduzetnicima iz prerađivačke industrije - kaže nam Denis Kralj.

Pleternica planiranih milijun kuna za poduzetnike prema potrebi će se i povećati

Rekordne iznose za poduzetnike, iznad milijun kuna, uvela je i gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić. - Grad Pleternica značajne napore ulaže u gospodarski razvoj jer samo on može pridonijeti ostanku i doseljavanju ljudi u naš grad. Mjere su pažljivo osmišljene i namijenjene onima koji u gradu posluju, ali i svima onima koji svoj poslovni pothvat žele pokrenuti u Pleternici, dinamičnoj i poduzetnoj okolini s povoljnim poslovnim okruženjem. Dokaz toga je naša poduzetnička zona s cijenom od 2 kune po kvadratu, besplatnim priključcima na infrastrukturu, oslobođenjem od plaćanja komunalnog doprinosa i naknada te brojnim mjerama kojima pomažemo rast i razvoj gospodarstva na našem području. Tu je i naš Poduzetnički centar, koji osmišljava i priprema projekte za sredstva EU i ima izuzetno visoku stopu uspješnosti. Lani smo za poduzetnike, nakon prvotno planiranih milijun kuna, sredstva povećali na 1,1 milijun kuna, koji su u cijelosti iskorišteni. Najčešće su korištene mjere za nabavu strojeva i opreme i mjere za poduzetnike početnike. I ove godine plan je za poduzetnike dati milijun kuna, ali i povećati ih rebalansom bude li potrebno - kaže gradonačelnica.

Od 2014. Grad Pleternica konstantno bilježi porast broja obrtnika i poduzetnika (rast od 15 posto 2018. u odnosu na 2017.), a najveći porast radnih mjesta je u proizvodnom i građevinskom sektoru. Lani je taj grad za poduzetnike izdvojio 2,29 posto ili 97,1 kunu po stanovniku.

Šibenik pokrenut Urbani inkubator

Grad Šibenik lani je izdvojio 2,07 posto proračunskih sredstava za poduzetnike, a posljednjih godina redovito je među deset hrvatskih gradova koji iz proračuna najviše izdvajaju kako bi se poduzetnicima olakšalo poslovanje.

- Naše gospodarstvo počiva na malom i srednjem poduzetništvu, a u gospodarskom smislu danas smo najpoznatiji po najvećoj i najperspektivnijoj poduzetničkoj zoni u Hrvatskoj - Podi. U zoni trenutačno posluje 37 poduzeća, s oko 1300 zaposlenih, a u proteklih nekoliko godina otvoreno je gotovo 400 novih radnih mjesta. Osim daljnjeg razvoja Poda, želja nam je biti potpora mladim poduzetnicima. Zbog toga smo u samom srcu šibenske gradske jezgre pokrenuli Urbani inkubator, svojevrsni trust mladih poduzetnika i kreativaca koji dijele poslovni prostor i dio su co-working kulture. Mladim ljudima pomažemo da, što je moguće bezbolnije, započnu svoje prve poduzetničke korake i uđu u svijet realnog sektora. Urbani inkubator, koji poduzetnicima početnicima nudi svu potrebnu opremu za rad, nadopunjuje se s aktivnostima koje provodi Urbani centar. Riječ je o projektu čiji je cilj poboljšati poduzetničku klimu i educirati mlade ljude o mogućnostima koje im se nude, i to kroz besplatne edukacije. Iskorak u razvoju inovativne poslovne infrastrukture napravili smo i kroz projekt Centra za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut, za koji smo uspješno povukli 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava Europske unije - kaže gradonačelnik Željko Burić.

Valpovo pokriva se do 70 posto troškova poduzetnika

Grad Valpovo je prošle godine iz proračuna izdvojio 2 posto za potporu poduzetnicima i obrtnicima, a u ovogodišnjem je proračunu za poticanje razvoja obrtništva te malog i srednjeg poduzetništva osigurao 500.000 kuna. Izrađen je i Program poticanja razvoja poduzetništva za razdoblje do 2020.  godine, koji je temelj za ostvarenje brojnih financijskih potpora

- Poseban naglasak stavljen je na mlade poduzetnike, odnosno poduzetnike početnike, za pokretanje njihovih gospodarskih aktivnosti, i to ponajprije za prerađivačku djelatnost i IT sektor. Navedeni poduzetnici kroz ovu mjeru mogu ostvariti potporu za pokrivanje i do 70 posto ukupno prihvatljivih troškova kao što su nabava alata, strojeva, postrojenja i opreme, kontrolnih i mjernih uređaja, zatim uređenje poslovnog prostora, nabava računalne opreme, izrada poslovnih planova i investicijskih programa, konzultantske usluge i izrada projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova Europske unije. Uz navedenu mjeru za poduzetnike početnike, tu je i mjera za ulaganja u razvoj i unapređenje poslovanja, za koju su prihvatljivi prijavitelji subjekti maloga gospodarstva koji kontinuirano obavljaju djelatnost dulje od dvije godine. Kroz navedenu mjeru moguće je ostvariti bespovratnu potporu do 50 posto ukupno prihvatljivih troškova, a maksimalno do 20.000 kuna. Značajno mjesto zauzima i mjera za očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta, jačanje konkurentnosti te povećanje prepoznatljivosti tradicijskih i umjetničkih obrta. Intenzitet potpore iznosi do 80 posto ukupno prihvatljivih troškova, a najviše do 5000 kuna. Grad Valpovo, nadalje, subvencionira i kamatne stope za poduzetničke kredite, potiče izgradnju i razvoj poduzetničkih zona i poduzetničkih potpornih institucija te svim postojećim ili budućim poduzetnicima kroz gradsku tvrtku daje savjetodavne usluge i tehničku pomoć u izradi projektnih prijedloga za financiranje kroz fondove EU i druge nacionalne fondove - kaže gradonačelnik Matko Šutalo.