Samozapošljavanje

Osječani se najviše upuštaju u biznis, a i Riječani uzimaju više potpora države

AUTOR:

  • Gradonačelnik.hr

OBJAVLJENO:

9.7.2019. u 10:41

AUTOR:

  • Gradonačelnik.hr

OBJAVLJENO:

9.7.2019. u 10:41

Nedelisce, 180319.
Sajmiste 16, sjediste obrta Bajka.
Tea Mesaric s mamom Ljerkom izradjuje nakit i cipele za bebe.
Na fotografiji: Tea Mesaric izradjuje nakit.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX

Tea Mesarić

Od kada su uvedeni poticaji za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, oni iz godine u godinu izazivaju sve više interesa i korisnika, a posljednje dvije godine možemo govoriti o pravom boomu. Sa 2333 korisnika, koliko ih je ove potpore iskoristilo u 2016. te 3583 u 2017. godini, ovaj broj lani je skočio na 6485, a s obzirom na to da je u prva četiri mjeseca ove godine, prema podacima HZZ-a, potpore za samozapošljavanje iskoristilo 1886 korisnika, čak 300 više nego prošle godine, za očekivati je nastavak rasta. Najveći skok dogodio se, pak, u prva četiri mjeseca prošle godine, kada je potpore ostvarilo 1580 korisnika, gotovo pet puta više nego u istom razdoblju godinu ranije.

Gledano u iznosima, ukupna sredstva isplaćena korisnicima ovih potpora u tri su godine narasla gotovo sedam puta - sa 56 milijuna 2016. na gotovo 350 milijuna, koliko je isplaćeno prošle godine. Uspoređujemo li, pak, prva četiri mjeseca u godini, u prvom kvartalu 2016. isplaćeno je 6,3 milijuna kuna, dok je do kraja travnja ove godine isplaćeno preko 93 milijuna kuna.

Već treću godinu zaredom, naime, rastu iznosi poticaja za samozapošljavanje, koji su u 2017. porasli sa 35.000 na 55.000 kuna, a sada se može dobiti i do 70.000 kuna u slučaju da se kombiniraju sa stručnim osposobljavanjem za rad. Ako se udruže dvije osobe u otvaranje obrta ili slobodne profesije, onda iznos poticaja raste do 110.000 kuna. Za udruživanje pak u trgovačko društvo do četiri osobe poticaji iznose do 220.000 kuna, a pri udruživanju u zadruge, za pet osoba, poticaji su 275.000 kuna.

Prema podacima Hrvatske obrtničke komore i analize koju je napravio naš portal, u proteklih godinu dana otvoreno je 5219 novih obrta, dvostruko više nego u godini prije toga, kad ih je otvoreno 2381. Na kraju travnja ove godine bilo je aktivno 84.210 obrta. koji su zapošljavali 188.028 ljudi, dok ih je godinu ranije bilo 78.991, a zaposlenih u njima 183.586.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za četiri ovogodišnja mjeseca, vidljivo je da raste broj korisnika potpora, pa tako i isplaćenih iznosa. Dodaju li se tome i dodatne potpore koje provode jedinice lokalne samouprave, pravi boom samozaposlenih nije nikakvo iznenađenje.

Analizirali smo isplaćene potpore HZZ-a u od siječnja do travnja ove godine te smo ih usporedili s isplaćenim potporama u istom razdoblju lani, kao i onima odobrenima na kraju travnja 2016. godine.

Iz ovih podataka je vidljivo da Grad Osijek ima najveći kontinuirani rast isplaćenih poticaja i rasta broja obrtnika, a da je najveći skok u odnosu na lani po broju isplaćenih poticaja i samozaposlenih osoba imao Grad Rijeka.

 

Osijek - 7 milijuna kuna za potpore poduzetnicima

Osijek je vodeći u četiri ovogodišnja mjeseca po visini isplaćenih sredstava i broju korisnika - 8.678,203 kuna za 171 korisnika. Gleda li se razdoblje od 30. travnja 2016. do 30. travnja 2019., Osijek je također na prvoj poziciji s isplaćenih 7.678,844 kuna za 132 korisnika. Prije tri godine, krajem travnja, bilo je svega 39 korisnika i isplaćenih oko milijun kuna.

"Nikoga upućenog ne iznenađuju nizovi podataka iz dostupnih službenih izvora, što potvrđuje dugogodišnji kontinuitet pozitivnih trendova osječkog gospodarstva. Osijek je vodeći prema visini isplaćenog novca, potpora za samozapošljavanje HZZ-a koje su ponajviše korištene za samozapošljavanje u IT sektoru, uslužnim djelatnostima (posebice ugostiteljstvu) te građevinarstvu. Osim ovih potpora, Grad Osijek već godinama samostalno provodi Opći program poticanja poduzetništva namijenjen malim i srednjim poduzetnicima, trgovačkim društvima i obrtnicima", kaže zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota.

Iznos za poticanje poduzetništva koji se izdvaja iz proračuna Grada Osijeka svake je godine sve veći, pa je tako 2016. godine iznosio oko 2374 kuna, godinu dana kasnije povećan je na 1,3 milijuna, u 2018. godini gotovo na 2,4 milijuna, a ove godine poticaj iznosi visokih sedam milijuna kuna.

"Sve je ovo pozitivno utjecalo na osječko gospodarstvo pa u razdoblju 2015.-2017. bilježimo povećanje broja poslovnih subjekata sa sjedištem u Osijeku za 10%. Ovi subjekti ostvarili su 8% veći prihod, povećali izvoz za 17%, a investicije za čak 106%.

U razdoblju od kraja 2017. do svibnja 2019. broj obrtnika registriranih u Osijeku porastao je sa 1656 na 1915 obrta. Broj zaposlenih u Osijeku porastao je sa 47.875 u prosincu 2017. na 48.981 u svibnju 2019., a nezaposlenost je smanjena za 1792 osobe, odnosno sa 6207 došli smo do brojke od 4415 nezaposlenih", kaže Piližota.

U Područnom uredu Split u četiri je ovogodišnja mjeseca za 132 korisnika isplaćeno 5.917,162 kune, čime je zauzeo drugu poziciju među gradovima. Slijedi Pula s isplaćenih 5.189,280 kuna i 109 korisnika. U trogodišnjem razdoblju poredak je isti. Drugi je Split u čijem je područnom uredu isplaćeno u te tri godine 5.569,595 kuna, a novih je korisnika poticaja bilo 107. Slijedi Pula sa 93 većim brojem korisnika poticaja u tri godine, kojima je isplaćeno 4.841,419 kuna.

 

Pula - devet mjera za poticanje malog gospodarstva

Grad Pula je u posljednje četiri godine za poduzetnike izdvojio preko 8 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a uz aktivnosti Istarske razvojne agencije, kroz razne programe, mjere i EU projekte plasirano je preko 528 milijuna kuna za poduzetnike. Rezultati o padu broja nezaposlenih u Puli svjedoče da su sredstva dobro usmjerena. Naime, zaključno sa 31. svibnja stopa nezaposlenosti iznosila je 3,8%.

Kroz ukupno devet mjera za poticanje razvoja malog gospodarstva Grad Pula dodjeljuje potpore za razvoj poduzetništva pod nazivom "Potpore Pula", a pulskim poduzetnicima na raspolaganju je milijun kuna bespovratnih potpora. Ovim paketom mjera želi se olakšati početak poslovanja novim poduzetnicima, dodatno potaknuti zapošljavanje radne snage, povećati konkurentnost na tržištu, pomoći u realizaciji inovativnih ideja s ciljem generiranja kvalitetnog rasta i razvoja, potaknuti vrijedne poduzetnike na korištenje sredstava iz fondova EU te ojačati njihovu poziciju na inozemnom tržištu. Naglasak potpora usmjeren je na područje djelatnosti prerađivačke industrije, a uvedena je i nova mjera potpore za IT sektor. Također, kod potpora za zapošljavanje i samozapošljavanje ove se godine dodjeljuju potpore u iznosu od 20.000 kuna za zapošljavanje osoba koje su završile srednjoškolsko obrazovanje po posebnom programu, a za zapošljavanje osoba s invaliditetom potpore od 5000 kuna do 10.000 kuna.

"Pula je, uz Zagreb, grad s najviše poduzetnika u odnosu na radno sposobno stanovništvo. Jedini smo veliki hrvatski grad u top 10 kad govorimo o potporama za poduzetnike i obrtnike, a zahvaljujući jasnoj strategiji i konkretnim mjerama, samo u posljednje tri godine u Istri smo uspjeli smanjiti nezaposlenost za preko 40 posto. Konkretno, u Puli prosječna godišnja stopa nezaposlenosti danas iznosi oko 2,5 posto, odnosno dva i pol je puta niže od prosjeka Europske unije te gotovo tri puta niža od prosjeka Hrvatske", kaže gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Rijeka - udvostručen broj korisnika u godinu dana

Rijeka je peta u ovogodišnjem poretku isplaćenih poticaja i četvrta po broju korisnika kojima su ti poticaji isplaćeni. U četiri mjeseca u njenom je područnom uredu isplaćeno 4.433,319 kuna za 88 korisnika. Peta je i gleda li se rast isplata na kraju ovogodišnjeg travnja u odnosu na travanj 2016. godine. Prije tri godine isplaćeno je svega 500 tisuća kuna za 35 korisnika, što znači da je u tri godine iznos isplaćenih sredstava povećan za 3.933,319 kuna. U odnosu na travanj 2018., iznos isplaćenih potpora i broja korisnika je udvostručen. Porast isplaćenih poticaja je veći za čak 140,1 posto, odnosno visina isplaćenih poticaja porasla je sa 1.846,600 na 4.433,319 kuna, a broj korisnika sa 44 na 88.

Prema statističkim podacima dobivenima od FINA-e, broj poduzetnika na području grada Rijeke kontinuirano raste posljednjih sedam godina, dok je trend porasta broja zaposlenih vidljiv od 2015. godine. Razvoj poduzetništva važan je za nastavak razvoja grada i upravo zato, pored mjera koje potencijalnim poduzetnicima nudi HZZ, Grad Rijeka putem mjera subvencioniranja poduzetnika dodatno stimulira sve one koji se odluče za ulazak u svijet poduzetništva.

"Tako, primjerice, imamo više poduzetničkih inkubatora, a trenutno europskim novcem gradimo i treći. Tu je i sustav mjera kroz koje poduzetnici mogu ostvariti nepovratne potpore pa tako, recimo, mogu dobiti nepovratnu potporu za početne troškove ulaganja, što za kategoriju poduzetnika početnika znači lakši iskorak na tržište. Pored ove mjere, poduzetnici početnici mogu koristiti potpore i kao što su subvencije za uvođenje certifikata, izgradnju brenda, uvođenje IT sustava u poslovanje, implementaciju industrijskog dizajna, nabavu i ugradnju strojeva i opreme, izradu projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova Europske unije, stručnog osposobljavanja i usavršavanja zaposlenika te za komercijalizaciju inovativnog proizvoda ili usluga. Inače, samo u 2018. godini Grad Rijeka je putem ovih mjera dodijelio 2,7 milijuna kuna nepovratnih subvencija", kažu u Gradu.

 

Ukupno je deset mjera u okviru kojih poduzetnici mogu ostvariti nepovratne potpore. Najveće povećanje broja zaposlenih u posljednje dvije godine zabilježeno je u sektorima smještaja te pripreme i usluživanja hrane, umjetnosti, zabave i rekreacije, financijske djelatnosti te u sektoru informacija i komunikacija.

I Vinkovci su imali rast isplaćenih poticaja veći od 100 posto. U lanjska četiri mjeseca isplaćeno je 895.719 kuna, a u istom razdoblju ove godine 1.941,188 kuna. Po broju korisnika kojima su poticaji isplaćeni Vinkovci su treći među hrvatskim gradovima. Broj korisnika u tom Gradu povećan je sa 21 na njih 38. Po broju korisnika na godišnjoj razini drugu poziciju zauzela je Pula, pa je taj Grad imao povećanje broja korisnika za 87,9 posto. Visina isplaćenih poticaja bila je pak 70 posto veća, što ih stavlja na šestu poziciju. Prije njih je Split, gdje su isplaćena sredstva za poticaje u četiri ovogodišnja mjeseca u odnosu na isto razdoblje lani povećana za 72,6 posto, a broj korisnika je veći za 63 posto. U Slavonskom Brodu su isplaćeni poticaji veći na godišnjoj razini za 49,8 posto, a broj korisnika za čak 67,9 posto. Pa je tako u četiri prošlogodišnja mjeseca bilo 28 korisnika, a u ovogodišnja četiri mjeseca 47.

Zadar - poticaji za očuvanje tradicijskih obrta

U Područnom uredu u Zadru isplaćeno je 40,1 posto više poticaja za samozapošljavanje u četiri ovogodišnja mjeseca u odnosu na isto razdoblje lani, dok je broj korisnika tih poticaja veći za 22,5 posto, pa je prema tim pokazateljima Zadar deveti među hrvatskim gradovima.

Prošle je godine Grad Zadar malim poduzetnicima dodijelio 500 tisuća kuna potpora, a ove su godine iznos povećali na 650 tisuća. Poljoprivrednicima su, pak, lani podijelili preko 300 tisuća kuna, a ove godine je plan podići taj iznos na 450 tisuća. Po Programu subvencioniranja kamata na kredite, poduzetnicima i obrtnicima odobren je iznos od 21.121,02 kuna, a Grad je subvencionirao kamate po 8 kredita poduzetnicima i obrtnicima. U 2019. po ovom programu Grad planira subvencionirati kamate u ukupnom iznosu od 30.000 kuna.

"Provođenjem ovih aktivnosti poboljšali smo dostupnost financijskih sredstava poljoprivredi te malom i srednjem poduzetništvu iz područja djelatnosti koje su označene kao razvojni prioriteti (proizvodnja, prodaja i ICT djelatnost) te smo pripomogli i očuvanju tradicijskih obrta. Uz gore navedeno, subvencionirali smo i zakup poslovnog prostora svim poduzetnicima početnicima koji posluju u poduzetničkom inkubatoru", kažu u Gradu Zadru.

Bjelovar - mjere izrađene u suradnji s gospodarstvenicima

Bjelovar je s isplaćenih 3.897,503 kuna sedmi grad po visini isplaćenih sredstava u četiri ovogodišnja mjeseca, a sedmi po broju korisnika poticaja, kojih je bilo 84. U tri godine je četvrti po rastu broja korisnika poticaja, više ih je bilo 79, a sedmi po rastu isplaćenih poticaja. U tri godine isplaćeno je 3.797,503 kuna.

U suradnji s gospodarstvenicima Grad je napravio dobar set gradskih mjera koje je u posljednje dvije godine koristilo 240 poduzetnika i obrtnika koji su uložili više od osam milijuna kuna, dok je Grad subvencionirao investiciju s tri milijuna kuna. Interes je i ove godine bio velik, a prosječno korištenje potpore bilo je 13.000 kuna, što nije velik novac, a gospodarstvenici su uložili u nove strojeve i opremu, proizvodni pogon itd. Kao najbolja mjera ponovno se pokazala "Ulaganje u strojeve i opremu", a temeljem gradskih mjera samo ove godine otvorena su i 34 radna mjesta kod 23 poslodavca. Pozitivno je to što se poslodavci sve više orijentiraju na proizvodna zanimanja, ali, naravno, uvijek su aktualna i uslužna zanimanja.

"U Bjelovaru također potičemo inovativnost pa smo tako drugu godinu zaredom organizirali nagradu za najbolji startup, a pobjednik natjecanja zaslužuje 100 tisuća kuna i svoje poslovanje započinje ili proširuje u Bjelovaru. Važni su nam nacionalni i fondovi EU te je gradski tim EU prijavio 182 milijuna kuna ukupne vrijednosti projekata u dvije godine, a do sada je odobreno 93,5 milijuna kuna. Sinergija rada gradske uprave i gospodarstvenika očituje se i u tome što je Bjelovar jedan od najažurnijih gradova pri izdavanju građevinskih dozvola. Vrlo nam je važno obrazovanje, ulaganje u mlade ljude te na našem Veleučilištu danas studira gotovo 800 studenata, a njih 80 posto se zaposli odmah po završetku fakulteta", kažu u Gradu.

S isplaćenih 2.828,419 kuna Grad Sisak je deveti po visini isplaćenih potpora u ovoj godini, a osmi po broju korisnika, njih 61. Po porastu isplaćenih potpora u tri godine je osmi, a šesti po rastu broja korisnika.

Grad Sisak od 2016. godine potiče poduzetnike na samozapošljavanje putem programa "Sisački poduzetnik" kojim se subvencioniraju kamate na kredite. Od 2016. godine do sada odobrena su 44 zahtjeva za subvencioniranje kamata na kredite, iznos odobrenih kredita je veći od 30,5 milijuna kuna, dok je planirani broj novozaposlenih 187.

Križevci - 1,2 milijuna za poticanje poduzetništva

Po visini iznosa isplaćenih potpora u tri godine deseti su Križevci, a istodobno su na 11. poziciji po broju korisnika koji su u tri godine koristili te poticaje - njih 44 iskoristilo je 2.608,261 kuna.

"U 2019. godini Grad Križevci osigurao je 1,255.000 kuna za poticanje poduzetništva, od čega 350.000 kn za subvencioniranje kamata po kreditnoj liniji Križevački poduzetnik, 300.000 kn za potpore poduzetništvu i obrtništvu. Od ostalih aktivnosti izdvajamo 215.000 kuna za subvencioniranje rada Križevačkog poduzetničkog centra kao potporne institucije poduzetnicima, 100.000 kuna za Obrtnički i gospodarski sajam, 130.000 kuna za promociju mogućnosti ulaganja u Križevcima, 110.000 kuna za organizaciju sajmova te 50.000 kuna za potpore socijalnom poduzetništvu. Posebna se pažnja ove godine pridaje organizaciji besplatnih edukacija za IT zanimanja, čime se pokušava podići kompetentnost djelatnika u IT sektoru i privući nove IT tvrtke u Križevce, i nabavi suvremenog CNC stroja koji bi služio za potrebe poduzetnika i kao edukativno sredstvo za prekvalifikaciju stanovnika te rad na najsuvremenijim alatima. U 2018. godini Grad je subvencionirao kamate poduzetnicima u visini od 215.110,39 kuna te je prema različitim programima poticao poduzetnike bespovratnim sredstvima u iznosu od 238.924,93 kn. Uz mjere kojima Grad nastoji olakšati ulazak u poduzetničke vode i lakši opstanak gospodarstvenika na tržištu, tu su i mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, pa je tako u 2018. godini s područja Križevaca (Ispostava Križevci) mjeru za samozapošljavanje koristilo 30 osoba. Obrt su otvorile 22 osobe, a tvrtku 8 osoba. Prevladavaju prerađivačka industrija, građevinarstvo i trgovina. Tijekom prvih 5 mjeseci 2019. godine otvoreno je 15 obrta i 6 tvrtki", kažu u Gradu. (gradonačelnik.hr/Lidija Kiseljak)

Najviše isplaćenih poticaja u ovoj godini u Osječko-baranjskoj županiji

U četiri ovogodišnja mjeseca najviše je isplaćenih poticaja za samozapošljavanje u Osječko-baranjskoj županiji - 8.678,203 kuna, dok je broj korisnika tih poticaja bio 171. Slijedi Splitsko-dalmatinska županija s isplaćenih 5.917,162 kn i 132 korisnika, pa Istarska u kojoj je 109 korisnika poticaja dobilo ukupno 5.189,280 kn. Po visini isplaćenih poticaja slijedi Sisačko-moslavačka županija sa 4.998,578 kn i 95 korisnika. Više korisnika bilo je u Zagrebačkoj županiji - njih 105, ali s nešto manjim iznosom isplaćenih sredstava - 4.986,346 kuna. Po visini isplaćenih sredstava zagrebačka županija je peta, a slijedi Međimurska sa 4.841,101 kn te Primorsko-goranska županija.

Uspoređuje li se porast isplaćenih poticaja i broj korisnika sa 30. travnjem ove godine u odnosu na kraj travnja 2016. godine, opet je vodeća Osječko-baranjska županija s isplaćenih 7.678,844 kn poticaja u tom periodu, a koje su iskoristile 132 osobe. Slijedi Splitsko-dalmatinska županija sa 102 nova korisnika poticaja, kojima je ukupno u tri godine isplaćeno 5.569,595 kuna. Gleda li se porast broja korisnika, slijedi Istarska županija u kojoj je broj korisnika u tri godine povećan za 93 osobe, a isplaćeno im je 4,841.419 kuna. Zatim Zagrebačka županija, na četvrtoj poziciji, u kojoj je broj korisnika povećan za 89, a isplaćeno im je 4.686,346 kuna, što je stavlja na šestu poziciju. Iza nje slijede Međimurska i Primorsko-goranska županija.

Uspoređuje li se, pak, broj korisnika i isplaćenih sredstava na kraju ovogodišnjeg travnja u odnosu na četiri lanjska mjeseca, tada je sa 140,1 posto više isplaćenih poticaja na prvoj poziciji Primorsko-goranska županija. Broj novih korisnika povećan je 100 posto - sa 44 na 88.