Velika analiza

Lani otvoreno tisuću tvrtki više nego u 2017.; najveći boom zabilježen u Zadru i Bjelovaru

AUTOR:

  • Gradonačelnik.hr

OBJAVLJENO:

26.6.2019. u 15:43

AUTOR:

  • Gradonačelnik.hr

OBJAVLJENO:

26.6.2019. u 15:43

Zadar, 200619.
Brojni turisti veceras su uzivali u zalasku sunca na zadarskoj rivi kod morskih orgulja.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / CROPIX

Zadar, morske orgulje

Nakon što smo nedavno, na temelju podataka Ministarstva gospodarstva i Hrvatske obrtničke komore, analizirali pozitivne trendove na obrtničkoj sceni i utvrdili da je najviše obrtnika u otočnim gradovima, a najveći rast bilježi Grad Dubrovnik, odlučili smo provjeriti kakva je situacija s poduzetnicima, odnosno trgovačkim društvima.

Kao i kod obrtnika, uočljiv je rast broja novoosnovanih tvrtki, pa ih je tako lani osnovano 14.267, gotovo tisuću više nego 2017. Ukupno, pokazuju podaci DZS-a, upravo su trgovačka društva na kraju prošle godine činila većinu registriranih poslovnih subjekata u Hrvatskoj. Od 149.973 aktivna poslovna subjekta, čak 126.982 su trgovačka društva.

Kao i uvijek, analizirali smo situaciju i trendove po gradovima, odnosno - ovaj put - ispostavama trgovačkih sudova na kojima su trgovačka društva osnovana. A podaci koje smo dobili iz Ministarstva pravosuđa pokazuju da je najviše trgovačkih društava lani, nakon Zagreba, registrirano u Splitu - 1680, potom Rijeci - 1348 i Pazinu - 1155. Slijede trgovački sudovi u Osijeku - 1123, Varaždinu - 973, Zadru 730 i Bjelovaru - 381.

Zdrave osnove

A upravo Zadar i Bjelovar bilježe najveći rast broja novoosnovanih poduzeća u zadnjih godinu dana, 14,4% i 12,7%. Treći je po rastu broja novih tvrtki Split - 10,8%, slijede Zagreb, Osijek, Varaždin, Pazin i Rijeka.

Gradonačelnik Zadra, Branko Dukić, ističe da je ovo već treća godina zaredom u kojoj svi gospodarski pokazatelji na području Grada Zadra kontinuirano i značajnije rastu pa je Zadar danas, kaže, grad dinamičnog i agilnog poduzetništva.

- Raste broj novoosnovanih tvrtki, ali i novozaposlenih, kao i prihodi, posebno oni od prodaje u inozemstvu. Sve to govori da su većim dijelom zadarske tvrtke svojim proizvodima i uslugama, a ponajprije dugoročnim poslovnim planiranjem, uspjele odgovoriti izazovu gospodarske krize i danas svoj razvoj grade na zdravim osnovama. Pokazuju i sposobnost prilagodbe i spremnosti za konkuriranje europskom tržištu, što se potvrđuje visokim rastom izvoza roba i usluga. Raduje što rast bilježe različite grane gospodarstva - ne samo turizam i trgovina, nego i prerađivačka industrija, prijevoz i skladištenje te građevinarstvo - ističe Dukić.

Navodi da su ove godine dovršili investiciju vrijednu više od 6 mil. kuna, osiguranu iz fondova EU, za preuređenje postojećeg poduzetničkog inkubatora te njegovo opremanje novim sadržajima i opremom.

- Investirali smo u coworking prostor, informatičke učionice i konferencijske sale, 3D laboratorij, fotonaponske elektrane, raznu IK opremu i softver, ali i lounge bar za korisnike, prostor za sastanke… U pripremi je izgradnja novog specijaliziranog inkubatora za sektore visoke dodane vrijednosti koji bi pružao usluge i davao podršku startup-ima te malim i srednjim poduzetnicima koji razvijaju inovativne proizvode i gaje pristup poduzetništvu utemeljen na znanju i inovacijama. Za njega imamo osiguranih nešto više od 22 mil. kuna kroz ITU mehanizam - kaže Dukić.

Grad Zadar je EU sredstvima, u partnerstvu s Obrtničkom komorom, uredio i COIN Zadar vrijedan 5,1 mil. kuna. Taj prvi zadarski pokretač coworking scene znatno je olakšao pokretanje vlastitog posla, osobito u samostalnim djelatnostima različitih struka vezanih uz ICT. U suradnji sa zadarskim Sveučilištem, a sredstvima projekta prekogranične suradnje, uložili su oko 320.000 kuna u uređenje i opremanje prostora Code Hub. On je namijenjen studentima, IT poduzetnicima i ostalim ciljanim skupinama.

Ulaganje u mlade

Nedavno je krenula i izgradnja 24,4 mil. kuna vrijednog Centra kreativnih industrija s težištem na audiovizualnoj industriji i IT industriji.

Dukić dodaje da Grad sustavno ulaže u mlade - učenike i studente kroz stipendiranje posebno deficitarnih zanimanja te razvija učeničke centre izvrsnosti za matematiku, fiziku i informatiku.

- Ulaganje u znanost, znanje i stručne vještine jedino je jamstvo uspješnog poduzetništva, gospodarskog rasta i profesionalnog razvoja - zaključuje Dukić.

 

Potpore

Drugi najveći rast po broju registriranih tvrtki je u Bjelovaru, što i ne čudi s obzirom na njihov tax free model i niz povlastica koje su Dario Hrebak i njegova gradska uprava uveli kako bi potaknuli gospodarstvo. U dvije godine, kaže nam zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić, svojim su potporama potaknuli 240 poduzetnika i obrtnika koji su uložili osam milijuna kuna u razvoj poslovanja, dok je Grad subvencionirao investicije s tri milijuna kuna.

- Pozitivan trend rasta osnovanih trgovačkih društava odraz je međusobnog dijaloga i razumijevanja između gospodarstvenika i predstavnika lokalnih vlasti, ali i pozitivne ulagačke klime koja se stvorila u Bjelovaru. Sinergija rada gradske uprave i gospodarstvenika očituje se i u tome što je Bjelovar jedan od najažurnijih gradova pri izdavanju građevinskih dozvola. Potičemo i inovativnost pa smo tako drugu godinu zaredom organizirali nagradu za najbolji startup, a pobjednik natjecanja zaslužuje 100 tisuća kuna i svoje poslovanje započinje ili proširuje u Bjelovaru - ističe i dodaje da je gradski EU tim prijavio 182 milijuna kuna ukupne vrijednosti projekata u dvije godine, od čega je dosad odobreno 93,5 milijuna kuna.

- Gradska uprava djeluje proaktivno i na usluzi je gospodarstvu i građanima Bjelovara, što je rezultiralo i porastom broja poduzetnika i obrtnika, a u konačnici i brojem zaposlenih - naglašava Brajdić.

Uz to što je Trgovački sud u Pazinu četvrti po broju novoosnovanih trgovačkih društava u 2018., Grad Pazin ove godine bilježi i najnižu stopu nezaposlenosti u zadnjih 10 godina - 2,05%. Sve je to, ističe gradonačelnik Renato Krulčić, rezultat raznih poticajnih mjera, projekata i ulaganja u poduzetništvo. Pazinski poduzetnici su oslobođeni plaćanja dijela komunalnog doprinosa, dodjeljuju im se potpore za početak poslovanja te sufinancira potrebna dokumentacija i prijava projekata na fondove EU. Potiče se zapošljavanje i samozapošljavanje, sufinancira se polaganje stručnih i majstorskih ispita, a dijele se i potpore za novoosnovane tvrtke.

Kapitalni projekti

Nadalje, uz šest postojećih gradskih poslovnih zona uskoro se otvara novi Poduzetnički inkubator PAZIN UP u vrijednosti od 2,8 mil. kuna, od čega je osigurano 98% bespovratnih EU sredstava. Inkubator će biti u samom centru Pazina te će se prostirati na dva kata sa 7 funkcionalnih jedinica, 5 ureda za korisnike, multifunkcionalnom salom te prostorijama poput “ureda na putu”, a korisnici će imati pravo na korištenje virtualnog ureda, virtualnog inkubatora, edukacija i radionica, marketinških oglašavanja i savjetodavnih usluga.

- Korištenjem usluga i proizvoda infrastrukture inkubatora mladi poduzetnici početnici ojačat će svoje poslovne i poduzetničke kapacitete i dodatno učvrstiti inovativni i kreativni potencijal malog i srednjeg poduzetništva u Gradu Pazinu - ističe gradonačelnik. Kao jedan od kapitalnih poduzetničkih projekata iz ovog mandata, kojim se također nastoji poticati razvoj lokalnog gospodarstva i potaknuti razvoj greenfield i brownfield investicija, navodi i prometnice D2 u poslovnoj zoni Ciburi vrijedne 3,5 mil. kuna.

Petrinja rekorder po izdvajanju za poduzetnike

Nedavno smo analizirali podatke Ministarstva financija o izdvajanju gradova za poduzetnike, a prema kojima je u 2017. uvjerljivi rekorder Grad Petrinja koji je za poduzetnike izdvojio gotovo 10% proračuna i čak 249 kuna po stanovniku. Odmah iza Petrinje, gledamo li izdvajanja per capita, pozicionirao se Grad Pula sa 160 kuna za poduzetnike po stanovniku. Podaci Ministarstva financija za 2018. još se čekaju, no sudeći po pojedinačnim vijestima iz mnogih gradova koji su lani prvi put uveli ili značajno povećavali izdvajanja za svoje poduzetnike, očekujemo da će analiza proračuna svih gradova pokazati izraženiji trend ulaganja u poduzetnike. Ovdje donosimo tek nekoliko primjera pozitivnih promjena. Grad Bjelovar povećao je tako izdvajanja za poduzetnike s oko 700 tisuća u 2017. na više od 1,5 milijun u 2018. godini, Pleternica ih je udeseterostručila - sa 100 tisuća na milijun kuna, a za gotovo pola milijuna sredstva za poduzetnike je povećao i Grad Karlovac.