Eco City

Koji se grad najviše brine za svoj okoliš? Poznata imena onih u najužem izboru

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

1.10.2019. u 15:48

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

1.10.2019. u 15:48

Nikša Stipaničev / Ranko Šuvar / Mario Todorov / Luka Gerlanc / Hanza Media

Panorama Skradina, panorama Križevaca, solarno stablo u Ludbregu i Pozdrav Suncu u Zadru

Od dvadeset kandidatura gradova pristiglih na natječaj Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos za nagradu najbolji Eco City, ocjenjivački žiri u završnicu izbora uvrstio je nominacije Ludbrega, Koprivnice, Belišća, Čakovca i Jastrebarskog.

Nagrada za najbolji Eco City, kao dio našeg velikog istraživanja o najboljim gradovima u šest kategorija, dodjeljuje se gradu koji je dosegnuo najbolje prakse i rješenje u svojevrsnom trojstvu brige za okoliš - gospodarenju otpadom, zelenoj energiji i prometu na čisti pogon.

Zeleno gorivo

Od gradova kandidata u ovome izboru tražilo se, među ostalim, informacije i podatke o strateškim dokumentima gospodarenja otpadom, a zatim i o načinima i oblicima informiranja građana.

Kandidature gradova su ocjenjivane i s obzirom na možebitno korištenje “zelenog goriva” u službenim automobilima i komunalnim vozilima. Kad je riječ o prometu, važni su bili i podaci o uvođenju sustava javnih bicikala, elektroskutera i drugih prometala koja ne koriste pogon s emitiranjem štetnih plinova.

Kada je u pitanju komunalna infrastruktura, kandidatura se mogla poduprijeti podacima o ugradnji energetski učinkovitih rješenja u javnu gradsku rasvjetu, a jednako tako i podacima o primjeni energetski učinkovitih rješenja pri obnovi zgrada kojima gradovi upravljaju.

U obzir su uzeti i rezultati gradova kandidata u povlačenju novca iz fondova EU u području energetske učinkovitosti u zgradarstvu, toplinarstvu i upravljanju vodnom infrastrukturom. Važni su bili i pripremljeni ili razvijeni projekti izgradnje energetskih potencijala na obnovljive izvore energije, kao što su solarne elektrane, ili vjetroelektrane

Biciklističke staze

Konačno, gradovima je u javnom pozivu stavljena na raspolaganje mogućnost da kandidaturi prilože sažetak svojih projekata povezanih s energetskom održivošću, manjom potrošnjom energije ili gospodarenjem otpadom.

- Broj priloženih ‘eco city’ praksi i rješenja u kandidaturama gradova nije nevažan, kao ni, primjerice, njihova ukupna i pojedinačna financijska vrijednost. No, naglasak u našem odlučivanju bila je kvaliteta tih praksi i rješenja - ističu u ocjenjivačkom žiriju Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos za nagradu Eco City.

Aduti su Ludbrega za naslov Eco City grada za 2019., među ostalim, dostupnost spremnika za odvojeno prikupljanje otpada svim građanima, osigurano reciklažno dvorište u skladu s brojem stanovnika te odlaganje neodvojenog komunalnog otpada na obližnje sanacijsko odlagalište. Gotovo sto posto javne rasvjete u tom gradu u Varaždinskoj županiji u sustavu je energetske učinkovitosti kroz ugradnju LED i štednih svjetiljki.

Ludbregov primjer solarnog stabla i solarne klupe u središtu grada prvi je takav kod nas i jedan od prvih u zemljama okruženja. Tamošnja gradska uprava upustila se i u osiguranje energije za široku uporabu iz obnovljivih izvora.

“Planira se gradnja dviju manjih hidrocentrala na Bednji te nekoliko krovnih solarnih centrala na javnim zgradama. U gradu imamo i poduzetnika koji planira gradnju fotonaponskog solarnog polja”, navodi se u kandidaturi Ludbrega.Sanacija odlagališta otpada Meka jedan je od projekata priloženih uz kandidaturu Ludbrega. Riječ je o investiciji od 36 ,71 milijuna kuna, uz osigurano sufinanciranje EU od 85% investicije.

Prošlogodišnji dobitnik nagrade Eco City, Jastrebarsko, ostvario je još 2011. cilj odvajanja i odlaganja miješanog komunalnog otpada u svim kućanstvima. Grad raspolaže reciklažnim dvorištima u skladu s veličinom i obvezama, a provodi organizirane informativne kampanje među građanima i u školama.

U komunalnim poduzećima Jastrebarskog raspolažu s pet električnih automobila, a građanima je na raspolaganju 12 električnih bicikala uz naplatu. Na jaskanskom i području Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje ucrtano je čak osam biciklističkih staza ukupne dužine 250 kilometara.

“Na području energetske učinkovitosti, Jastrebarsko će pristupiti zamjeni 3199 svjetiljki na ekološki prihvatljivu opremu u investiciji od 13,8 milijuna kuna”, ističe se u kandidaturi toga grada u Zagrebačkoj županiji, kojoj je priloženo, osim zamjene javne rasvjete, još 14 projekata vezanih uz energetsku održivost.

Čakovec je u utrku za nagradu Eco City ušao, među ostalim, osiguravši pristup spremnicima za odvojeno prikupljanje otpada za sve građane, sagradivši dva reciklažna dvorišta i ugradivši LED svjetiljke u kompletnu gradsku rasvjetu. Od 44 zgrade pod upravom gradske administracije, deset je energetski obnovljeno.

Na čakovečkom području postoji 250 kilometara označenih biciklističkih staza, a komunalna poduzeća raspolažu hibridnim i vozilima na plin.

“Projekt ‘Kam se koje smeće meće’ provodi se u našem gradu od 2000., a rezultirao je smanjenjem količine otpada koji se stalno odlaže za 50 posto”, navodi čakovečka gradska uprava prilažući kandidaturi jedan od svojih projekata. Ukupna vrijednost svih priloženih čakovečkih projekata je 30 milijuna kuna.

Svi stanovnici Koprivnice, prema kandidaturi gradske uprave, mogu odvojeno prikupljati otpad.

Kad je u pitanju prijevoz na čisti pogon, na području grada čak je osam punionica za električna vozila, koprivnička gradska uprava koristi pet električnih i dva hibridna vozila, a u javni prijevoz uvrštena su i dva mini autobusa.

“Dva potpuno električna autobusa koriste se za besplatni javni prijevoz. Komunalno poduzeće ima tri električna vozila za održavanje gradskih groblja i zelenih površina, a gradska regionalna energetska agencija REA Sjever jedno električno vozilo”, navode u Koprivnici.

Reciklažno dvorište

Iz europskih fondova sufinancira se šest koprivničkih projekata priloženih uz njezinu kandidaturu. Jedna od najvećih investicija je gradnja novog reciklažnog dvorišta za 5,23 milijuna kuna.

Belišće je jedini slavonski grad u užem izboru svih šest kategorija natječaja za najbolje gradove, a u završnicu nagrade Eco City plasirao se, među ostalim, gradnjom stacionarnog reciklažnog dvorišta s mogućnošću odvajanja čak 38 vrsta otpada.“Jedan smo od prvih gradova u Hrvatskoj koji je u cijelosti u svim naseljima za javnu rasvjetu postavio energetski učinkovita LED rasvjetna tijela”, ističe se u kandidaturi Belišća.

I argumenti kandidature Belišća svjedoče da će borba za nagradu Eco City biti vrlo neizvjesna, a odgovor na pitanje tko je pobjednik valja pričekati do 4. listopada i proglašenja najboljih gradova na Danima regionalnog razvoja i fondova EU u Šibeniku.

Ključna su bila ‘otvorena’ pitanja

Nominacijski obrazac sastojao se od zatvorenih i otvorenih pitanja. Cilj zatvorenog dijela upitnika, koji ima 15 jednostavnih pitanja, bilo je lakše uspoređivanje najčešćih “eco city” praksi i rješenja koja postoje u hrvatskim gradovima. Primjerice, koji postotak stanovništva u vašem gradu još nema pristup spremnicima za odvojeno prikupljanje otpada ili koliko kilometara označenih biciklističkih staza postoji u vašem gradu? Ipak, osnova za nagrađivanje je na odgovorima u otvorenom dijelu upitnika. U njemu je svaki od prijavljenih gradova imao priliku navesti i dodatne informacije za koje smatra da doprinose boljem razumijevanju “eco city” prakse i rješenja.