Kultna serija

Kako je zamjenik gradonačelnika Mileta doveo Igru prijestolja u Šibenik: Bio sam i statist

AUTOR:

  • Gradonačelnik.hr

OBJAVLJENO:

7.6.2019. u 13:15

AUTOR:

  • Gradonačelnik.hr

OBJAVLJENO:

7.6.2019. u 13:15

Hrvoslav Pavić / Gradonačelnik.hr

Danijel Mileta

Iako je Game of Thrones, kao jedna od najvećih i najuspješnijih serija svih vremena, došla svom kraju, Hrvatskoj je dala priliku da dodatno proširi svoju turističku ponudu zahvaljujući tome što su tvorci serije, upravo na određenim lokacijama Lijepe Naše oživili svijet književnog genijalca J.R. Martina.

S obzirom da se radi o seriji koja utjelovljuje srednjovjekovni politički, ali i arhitektonski duh, nije začuđujuće da su gradovi Dubrovnik i Split jako rano odabrani kao lokacije na kojima će se utjeloviti famozni King's Landing i Meereen. Serija je snimana i na ostalim domaćim lokacijama poput tvrđave Klis, dvorca Kaštel Gomilica, Trogira i planine Biokovo, no možda najzanimljivija priča stoji iza Grada Šibenika koji je fanovima GOT serije najviše poznat kao istočni grad Bravos, piše Gradonačelnik.hr

Naime, zamjenik šibenskog gradonačelnika Danijel Mileta, koji je i statirao u seriji, zaslužan je što je Šibenik postao jedna od mnogih lokacija na kojima će se kreirati filmski svijet popularne serije.

„Kad smo u lipnju 2013. godine preuzeli odgovornost za grad Šibenik, između ostalog smo nastojali i podići mu vidljivost na nacionalnoj razini. Obzirom da su se ovdje davno prije snimali domaći filmovi i serije, želja nam je bila obnoviti boravak filmske industrije u Šibenik“, kaže nam Mileta.

Naime, 2013. godine, kada je Game of Thrones već postala svjetski poznata serija i snimala se u Dubrovniku, zamjenik šibenskog gradonačelnika Mileta, došao je do kontakta hrvatske produkcijske kuće Embassy Films koja radi za televizijskog vlasnika serije, HBO, te ih pozvao da dođu u Šibenik i razmotre moguće lokacije za buduće snimanje serije. Mileta objašnjava da su se nakon nekoliko mjeseci producenti pojavili, obišli lokacije koje su im od strane Grada bile predložene, te nakon što su ih još jednom obišli s kamermanom serije, dogovorili su snimanje. Grad Šibenik je tako 2014. godine, igrao ulogu gradova Bravos i Meereen, točnije lokacije oko Katedrale Sv. Jakova kao i šibenske tvrđave.

Zamjenik Mileta je zajedno s 500 ostalih građana Grada Šibenika radio i kao statist za seriju, a promoviranje Šibenika se može smatrati uspješnim s obzirom da je Embassy Films doveo i snimanje serije „Dig“ u kojoj glume i domaći glumci Goran Navojec i Kristina Krepela.

„Glavna motivacija nam je bila promocija Šibenika. Startalo se od ranih jutarnjih sati i snimalo se cijeli dan. Sve je bilo vrhunski logistički popraćeno, a pojedine scene su se snimale po 20 puta. Fotografiranje je bilo strogo zabranjeno te se potpisivao ugovor o povjerljivosti“, objasnio je zamjenik Mileta.

Unatoč tomu što su dvije od tri lokacije snimanja nepristupačne za posjetitelje - tvrđava sv.Nikole tek se uskoro otvara za posjetioce dok je tvrđava sv. Ivana u rekonstrukciji te je dostupna samo Katedrala sv. Jakova i trg Republike Hrvatske ispred nje, Turistička zajednica Šibenika koristi turistički i marketinški potencijal serije.

Tako su tri godine rađene online kampanje u Španjolskoj koja je prema statistikama zemlja s najviše GOT fanova. Uz španjolski, promotivna brošura o snimanju serije u Šibeniku se tiskala na nekoliko jezika, otvorene su i sezonske suvenirnice i trgovine na temu serije, a Hrvatski klub putnika organizira turističku turu po dostupnim lokacijama snimanja.

„Statistički nemamo podataka o broju ljudi koji su došli u Šibenik isključivo zbog toga jer nije bilo organiziranih grupa fanova GOT -a  kao u Dubrovniku nego konstantno dolaze samo pojedinci. Možemo reći da ove godine gotovo svakodnevno imamo u naši uredima upite o lokacijama snimanja GOT-a“, kazali su iz TZ-a Šibenik.