Prikupljanje otpada

Jedino Prelog i Krk već zadovoljavaju standarde EU, no stiže ih Čakovec

AUTOR:

  • Gradonačelnik.hr

OBJAVLJENO:

16.7.2019. u 16:44

AUTOR:

  • Gradonačelnik.hr

OBJAVLJENO:

16.7.2019. u 16:44

Oroslavlje, 141118.
Eko flor plus.
Put otpadne plastike u Zagrebu, proces odlaganja, sortiranja i recikliranja plastike. Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / CROPIX

Ilustracija, proces razvrstavanja otpada

Iako se pitanje gospodarenja otpadom shvaća sve ozbiljnije a velika se sredstva, uglavnom iz fondova EU, ulažu u infrastrukturu i edukaciju građana - počevši od djece u vrtiću o važnosti odvojenog prikupljanja otpada - dostizanje normi EU i propisanih standarda te izbjegavanje penala još se čini kao nemoguća misija.

Hrvatska se obvezala do 2020. godine dostići stopu od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada, a šest mjeseci prije tog roka ostvarili smo prosjek od 30-ak posto. Stopa odvojenog prikupljanja u sklopu javne usluge i usluge povezane s javnom uslugom za cijelu Hrvatsku još je niža i u 2018. je iznosila samo 11,52 posto.

Agencija za okoliš i prirodu objavila je, naime, preliminarne podatke o odvojenom prikupljanju otpada u jedinicama lokalne samouprave u 2018., prema kojima je u Hrvatskoj ukupno, u sklopu javne usluge, u svim općinama i gradovima prikupljeno 1,157.120,97 tona miješanog komunalnog otpada te 117.708,57 tona odvojeno prikupljenog komunalnog otpada.

Od 558 jedinica lokalne samouprave, samo ih je 13 dostiglo propisanu stopu od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada, i to 11 općina i tek dva grada: Krk i Prelog.

Općenito, općine su zasad na planu gospodarenja otpadom otišle puno dalje od gradova pa je od 50 jedinica lokalne samouprave s najvećim ostvarenim stopama odvojenog prikupljanja otpada 40 općina. Rekorder je općina Belica u Međimurskoj županiji sa stopom od 69,7 posto odvojeno prikupljenog otpada. Gledajući prema županijama, apsolutni prvak je Međimurska iz koje je čak devet od deset najnaprednijih općina i gradova.

Što se gradova tiče, samo Krk i Prelog već odvajaju više od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada, i to Prelog 65 posto, a Krk 62,7 posto. Nadomak cilju su Čakovec sa stopom od 46,96 posto i Koprivnica koja već odvojeno prikuplja 42,46 posto otpada. Među najnaprednijima su još Ludbreg sa stopom od 34,45 posto, Mursko Središće s 34,19, Jastrebarsko s 31,61 te Slavonski Brod s 30,66 posto. Jedini zagorski grad u top 10 je Oroslavje sa stopom od 28,02 posto, a jedini istarski Buje s 27,44 posto.

Još 15 gradova, među kojima su Mali Lošinj, Križevci, Rab, Sveta Nedelja, Virovitica, Poreč, Cres i Belišće, dostigli su stopu veću od 20 posto odvojeno prikupljenog otpada, dok su svi ostali ispod toga. Najveći broj, njih 59, odvojeno prikuplja manje od deset posto otpada, a 12 ih je na nuli.

Kolarek: Pred svaku kuću dolazimo 101 put godišnje

Grad Prelog rekorder je u odvojenom prikupljanju otpada, na što su izuzetno ponosni, a gradonačelnik Ljubomir Kolarek taj uspjeh pripisuje građanima i stanovnicima svih naselja koje pokriva njihovo Gradsko komunalno poduzeće Pre-kom d.o.o.

- Ovo je naš zajednički uspjeh za koji smo se sami izborili, bez pomoći s državne ili županijske razine. I dobar rad Pre-koma ogleda se upravo u činjenici da su sve jedinice lokalne samouprave uključene u Pre-kom u vrhu prema stopi odvojenog prikupljanja. Prelog je predvodnik, ali važan je svaki član Pre-koma, 13 jedinica lokalne samouprave - kaže Kolarek.

Objašnjava kako u svom sustavu gospodarenja otpadom sav otpad nastoje prikupljati na kućnom pragu korisnika te tako ispred svakog korisnika dolaze točno 101 put godišnje i na kućnom pragu prikupljaju miješani otpad, biorazgradivi otpad, papir, tetrapak, plastiku, metalnu ambalažu, staklo i glomazni otpad u sklopu kojega se prikupljaju glomazni otpad, gume, elektronički otpad i granje.

- Sagradili smo potrebne građevine za gospodarenje otpadom, i to sortirnicu, kompostanu, otvorena i natkrivena skladišta, garaže za vozila, reciklažno dvorište te Centar za ponovnu uporabu. U gradnji našeg sustava koristili smo sredstva Fonda za zaštitu okoliša i sredstva iz europskih fondova. Izuzetno puno pažnje posvećujemo edukaciji i informiranju naših korisnika kroz naš projekt 'Ne dvoji nego smeće odvoji', koji smo pokrenuli 2007. godine. Za kraj, moram još jednom napomenuti da do ovakvih rezultata, uz izgradnju sustava gospodarenja otpadom, sigurno ne bismo došli da nema izvanredne suradnje korisnika, jedinica lokalne samouprave i naših djelatnika iz tvrtke Pre-kom d.o.o. - ističe Kolarek.

Jakšić: Imamo strategiju i ljude, ostvarit ćemo zadane ciljeve

Kako bi povećali stopu odvojeno prikupljenog otpada na svom području, Grad Koprivnica nabavio je spremnike za papir, povećao broj odvoza biootpada i plastike te kapacitet reciklažnog dvorišta na razvrstavanju otpada, što je pridonijelo i zapošljavanju novih osoba. Osigurali su prikupljanje korisnog i mješovitog otpada na kućnom pragu, a projektom "Otpad pametno odvoji-dobre navike usvoji" educiraju građane i podižu svijest o razvrstavanju otpada kroz eko radionice u dječjim vrtićima, predavanjima u osnovnim i srednjim školama te radionice s osobama starije dobi.

Krupni (glomazni) komunalni otpad stanovnici Koprivnice mogu besplatno odložiti u reciklažnim dvorištima ili jednom godišnje besplatno pozvati djelatnike Komunalca da im odvezu otpad s kućnog praga. Na kompostištu u Herešinu mogu, pak, mjesečno besplatno predati do dvije autoprikolice biorazgradivog otpada (oko 2 m3) i jednu autoprikolicu građevnog otpada.

- Ponosni smo na rezultate koje smo ostvarili zajedno u sinergiji s našim građanima. Svi smo svjesni promjena koje nam donosi budućnost glede Pravilnika o razvrstavanju otpada te samo pravodobnom, kvalitetnom pripremom i dobrom razradom plana i programa možemo ostvariti zacrtane ciljeve, u što uopće ne sumnjam. Koprivnica je uvijek bila i bit će među gradovima liderima po ostvarenim rezultatima u brojnim projektima jer imamo jasno razrađenu strategiju razvoja našeg grada i ljude koji će to ostvariti - izjavio je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Bilić: Najviše sredstava EU ulažemo u zaštitu okoliša

Grad Ludbreg jedan je od najuspješnijih po povlačenju novca EU, a najviše ulažu upravo u ekologiju i zaštitu okoliša. Gradonačelnik Dubravko Bilić navodi kako su samo za sanaciju odlagališta otpada investirali 30 milijuna kuna te pet milijuna u reciklažno dvorište.

- Stvoren je cijeli sustav brige o zbrinjavanju otpada. Zahvaljujući brojnim poduzetim mjerama i provedenim europskim projektima, Grad Ludbreg nije dobio poticajnu naknadu, odnosno kaznu, za smanjenje količine miješanog komunalnog otpada pa naši građani ne moraju strahovati od povećanja cijena - ističe gradonačelnik.

Novosel: Građani najzaslužniji za uspjeh projekta

Grad Jastrebarsko već je godinama u samom hrvatskom vrhu kad su u pitanju održivo gospodarenje otpadom i zaštita okoliša, a u našem velikom izboru najboljih gradova dobili su Eco-city nagradu. Gradonačelnik Zvonimir Novosel naglašava kako im je održivo gospodarenje otpadom prioritet i misija.

- Sortiranjem i odlaganjem pojedinih vrsta otpada na za to predviđena mjesta građani uvelike sudjeluju u brizi o čistom okolišu. Stoga su upravo građani ti koji su najzaslužniji što smo među najnaprednijim gradovima s najvećom stopom odvojenog prikupljenog otpada - kaže gradonačelnik.

Jastrebarsko je među prvim gradovima koji su na svom području sanirali i zatvorili deponij te postavili zelene otoke - mjesta na kojima građani mogu besplatno odložiti i odvojiti pojedine vrste otpada, i to PET ambalažu, otpadni papir, metal, staklo i tekstil. Nadalje, odvojeno se u svim kućanstvima sakuplja miješani komunalni otpad, papir i PET ambalaža. Osim glomaznog otpada koji se redovito prikuplja, Grad Jastrebarsko je odvojeno sakupljanje otpada osigurao putem reciklažnog dvorišta koje građani koriste besplatno, a imaju i mobilno reciklažno dvorište koje je nabavljeno uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša s namjerom da se kontrolirano odvojeno odlaganje pojedinih vrsta otpada na jednostavniji način omogući i stanovnicima prigradskih naselja na području grada Jastrebarskog. Uz sve to, trenutačno provode i izobrazno-informativni projekt EU o održivom gospodarenju otpadom #JArecikliram. U svrhu edukacije građana su otvorili i posebnu web www.jarecikliram.hr.

- Kontinuiranim provođenjem ovakvih aktivnosti želimo, i u budućnosti, opravdati prošlogodišnju titulu Grada Jastrebarskog, koji je bio proglašen najboljim gradom u Hrvatskoj prema provedenim ECO city praksama i rješenjima. Uz sve navedeno, već imamo spremne i nove projekte koje ćemo nastaviti provoditi i realizirati u cilju zaštite okoliša i održivog razvoja. Ovom prilikom ponovno pozivam sugrađane da otpad i dalje odlažu u za to predviđene spremnike i na predviđena mjesta, a vezano na činjenicu da Grad samo i isključivo u suradnji sa svojim sugrađanima može pridonijeti očuvanju jaskanskog okoliša te ga takvog, očuvanog, predati u naslijeđe našoj djeci - zaključuje Novosel.

Gredičak: Edukacija građana od ključne je važnosti

Zbrinjavanje komunalnog otpada na prostoru grada Oroslavja obavlja gradski koncesionar, poduzeće EKO-FLOR PLUS, s kojim Grad, kaže nam gradonačelnik Emil Gredičak, ima odličnu suradnju, a svojim su radom dugi niz godina dokazali izvrsnost u poslovima prikupljanja komunalnog i neopasnog otpada.

Otpad se odvojeno prikuplja na kućnom pragu (plastika, staklo, papir i miješani komunalni otpad), imaju postavljene zelene otoke u svim naseljima (staklo, papir, tekstil, plastika), mobilno reciklažno dvorište, dva puta godišnje besplatni odvoz glomaznog otpada te je uz reciklažno dvorište u planu gradnja reciklažnog dvorišta za građevinski otpad.

- Velik značaj u Oroslavju pridajemo edukaciji o važnostima očuvanja prirode, i to od najmlađe dobi, te organiziramo i razne ekološke manifestacije od kojih bih izdvojio Plogging (trend nastao u Švedskoj, a kombinacija je riječi ''jogging'' kao kreativnog trčanja te švedske riječi ''plocka upp'' što znači ''pokupiti''), koji se prvi put u Hrvatskoj održao upravo u Oroslavju, te projekt Eko art park, s dokumentarnim filmovima i radionicama za djecu i odrasle koje organiziramo u suradnji s tvrtkom ECO CONSULTING. Drago mi je da smo među najboljima i da smo sve bliže europskom prosjeku i direktivi - ističe Gredičak koji zahvaljuje svim odgovornim i ekološki osviještenim građankama i građanima koji osobnim primjerom pokazuju kako se čuva okoliš i kako se odgovorno odnosi prema prirodi.