Analiza

Izvršenje proračuna: Grad Orahovica je rekorder, gotovo 26 posto izdvaja za sport

AUTOR:

  • Gradonačelnik.hr

OBJAVLJENO:

3.9.2019. u 16:13

AUTOR:

  • Gradonačelnik.hr

OBJAVLJENO:

3.9.2019. u 16:13

Porec, 301013. Dvorana Zatika.
Uzvratna odbojkaska utakmica Kupa CEV, Porec - Hapoel. Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / CROPIX

Ilustracija, dvorana Zatika u Poreču

Danas se sport sve više veže za rekreaciju i zdravlje pa se gradovi uključuju u izgradnju terena za vježbanje na otvorenom, a posebno se pažnja posvećuje djeci i njihovoj potrebi za bavljenjem sportom već u ranoj dobi. Posebno je to došlo u prvi plan nakon niza istraživanja koja su pokazala da je pretilost u djece prevelika.

Iako EU izravno ne financira sport, ipak postoje neki programi i projekti koji se mogu neizravno financirati. Primjerice, kroz program ruralnog razvoja mogu se financirati sportski objekti ako su bitni za pojedino područje, ili se pak u njih može uložiti kroz energetsku obnovu. No, s obzirom na to da Europski odbor regija često ističe važnost sporta za gospodarstvo, jer ta industrija predstavlja dva posto BDP-a u EU i zapošljava 3,5 posto zaposlenih u Europi, te da je povezan s drugim aktivnostima kao što je inkluzivni ili sportski turizam, tehnologija i zdravlje, postoje i sve glasniji zahtjevi da se poboljša pristup financijskim sredstvima EU za sport. A upravo iz razloga kako bi se regijama i gradovima omogućilo da osiguraju pristojnu sportsku infrastrukturu.

Mali gradovi

Takvo što dobro bi došlo i domaćim gradovima koji iz svojih proračuna moraju financirati najveći dio nimalo jeftine sportske infrastrukture. Analizirali smo podatke Ministarstva financija o izvršenju proračuna za 2018. godinu i istražili koji gradovi su najviše izdvojili za sport. A brojke kažu da je Grad Orahovica, sa 25,64 posto vodeći grad u 2018. godini po izdvojenim sredstvima iz proračuna za sport. Riječ je o iznosu od oko 5,8 milijuna kuna. Orahovica je i jedini grad kojem je taj udjel novca za sport veći od 20 posto. Sljedećih sedam, u njih top 10, izdvaja između deset i dvadeset posto, a preostala dva oko devet posto. Sa 1418,64 kuna po stanovniku izdvojenih za sport vodeći grad je Poreč, a slijedi ga još jedan istarski grad - Novigrad.

Orahovica pripada kategoriji malog grada, a takvih je među prvih deset po izdvajanju za sport pet, tri su srednja grada i tek dva velika, pokazuju podaci Ministarstva financija o izvršenju proračuna za 2018. godinu. Prema podacima koje smo dobili od nekih od gradova, vidljivo je da se najveći dio izdvajanja odnosi na gradnju i održavanje sportskih infrastruktura i financiranje sportskih klubova, a posebno se sve više pažnje posvećuje onima koji rade s djecom.

Važnost ulaganja

Gleda li se izdvajanje po stanovniku, šest gradova među njih prvih deset dolazi iz jadranske Hrvatske.

Orahovica je izdvojila lani najviše novca iz proračuna za sport, a po glavi stanovnika s izdvojenih 1090,98 kuna smjestila se na treće mjesto. Kako kažu u Gradu, u 2017. Zajednica sportskih udruga grada Orahovice je iz gradskog proračuna dobila oko 400.000 kuna, dolaskom aktualne vlasti na čelo grada i izborom novog vodstva Zajednice sportskih udruga već u 2018. se iznos financiranja klubova povećao na 500.000, a u 2019. godini ukupna izdvajanja za rad sportskih klubova podignuta su na 600.000 kuna. U Orahovici je aktivno 15 klubova koji participiraju u Zajednici sportskih udruga, i većina je dobila više financijskih sredstava u odnosu na 2017. godinu.

 “Grad će sve više ulagati u sport, posebice u daljnji razvoj sportske infrastrukture jer orahovačka djeca imaju veliki izbor odabira sportova i klubova i svakako se očekuju dobri sportski rezultati, posebice u omladinskim kategorijama. Povećanjem ulaganja u sport želimo nagraditi i kvalitetan rad s mladima i napore ljudi koji rade u sportu s njima. Svi znamo da je bavljenje sportom ili bilo kojim drugim oblikom fizičke aktivnosti korisno i poželjno kako za odrasle osobe, tako i za djecu. Gradska vlast nastavit će financirati sport, ali svakako i izgradnju novih sportskih terena u budućnosti”, kaže gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin.

 

Grad Poreč je, pak, vodeći po lani izdvojenim proračunskim sredstvima za sport po glavi stanovnika, a gleda li se udjel izdvojenog novca iz proračuna za sport, sa 9,5 posto zauzeo je deveto mjesto. S ukupno šest javnih sportskih dvorana i dvije privatne, 130 polivalentnih i dječjih igrališta, atletskom stazom, nogometnim stadionom, rukometnim, košarkaškim i brojnim teniskim terenima, budućom izgradnjom nogometnog kampusa, razvijenom infrastrukturom za brojne sportaše i rekreativce uz samu obalu, teretane na otvorenom te projektima koji su posebno prilagođeni osobama s invaliditetom, ali i općem zdravlju stanovništva, Poreč je odavno prepoznao važnost ulaganja u sport.

Rekreativci

“Sretni smo da Poreč, s obzirom na broj stanovnika, ima registriran vrlo veliki broj sportaša, a tu je i mnogo rekreativaca koji su kulturu sporta i zdravog življenja razvijali kako se i sam grad razvijao. Upravo zato, kako bismo održavali sve sportske objekte, te u granicama svojih mogućnosti podržavali i razvijali sportske klubove, odvajamo toliki iznos na godišnjoj razini samo za sport. Ulaganja ćemo nastaviti i dalje te ćemo se truditi iznos povećavati iz godine u godinu”, kaže gradonačelnik Loris Peršurić.

Sa 12,32 posto Novigrad je šesti među hrvatskim gradovima po izdvajanjima za sport u lanjskoj godini, a sa 1369,75 kuna po stanovniku izdvojenih za sport pozicionirao se na drugo mjesto. “Posljednjih godina javnim novcem iz gradskog proračuna izgrađena je sportska dvorana, nogometni tereni s prirodnom i umjetnom travom, igrališta za odbojku na pijesku, boćališta, te čak 25 polivalentnih dječjih igrališta. Upravo su u završnoj fazi aktualne izmjene i dopune Prostornog plana Grada, u okviru kojih su neka od najatraktivnijih gradskih područja dodatno zaštićena tako što su definirana kao nova područja za sport i rekreaciju, kaže gradonačelnik Anteo Milos.

Kao turistička destinacija grad velike napore ulaže i u razvoj sportskog turizma, pri čemu postoji kvalitetna suradnja i sinergija javnog i privatnog sektora. Zahvaljujući tome učinjeni su pomaci u produženju turističke sezone, pa Novigrad danas od sportskog turizma ostvaruje 50-ak tisuća noćenja u pred i posezoni.

Od županija, lani je za sport najviše izdvojila Primorsko-goranska - 35,53 kune po stanovniku. Na drugom mjestu je Međimurska sa 29,55 kuna po stanovniku, potom Zagrebačka, te Osječko-baranjska i Dubrovačko-neretvanska županija. U top pet po udjelu u proračunu su još Zagrebačka, Osječko-baranjska, Međimurska i Bjelovarsko-bilogorska.