Projekt EU

Iz fondova EU za unapređenje rada vrtića osigurano 318 milijuna kuna

AUTOR:

  • Gradonačelnik.hr

OBJAVLJENO:

16.4.2019. u 12:59

AUTOR:

  • Gradonačelnik.hr

OBJAVLJENO:

16.4.2019. u 12:59

, Image: 51898771, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija

Jedan od trenutačno najatraktivnijih projekata EU koji se provode u Hrvatskoj svakako je onaj unapređenja rada vrtića, kojim se uz dodatne programe uvodi i druga smjena te produljuje radno vrijeme vrtića do 21 sat. Tim se projektom konačno velike brige rješavaju roditelji koji rade u smjenama i dosad su na razne načine morali organizirati čuvanje djece dok su oni na poslu.

Za provođenje projekta koji je pokrenut prije godinu dana Ministarstvo za demografiju osiguralo je iz fondova EU najprije 300 milijuna kuna, a potom je iznos zbog velikog zanimanja povećan na 318 milijuna kuna. Dosad je, kako nam kažu, potpisano 60 ugovora s vrtićima, odnosno gradovima i općinama koji su im osnivači, a tijekom travnja očekuje se potpisivanje još osam ugovora.

Novi odgojitelji

Od 60 zasad potpisanih ugovora, polovicu su potpisali vrtići kao nositelji projekta, a ostalo gradovi i općine. Najveću svotu od svih prijavljenih za projekt, 14,7 milijuna kuna, ostvario je Dječji vrtić Čarobni pianino iz Splita. Iz Splita su i druga dva vrtića s najvećim ostvarenim iznosom za unapređenje usluga i kvalitete brige o djeci - DV Cvit Mediterana sa 13,9 milijuna kuna i DV Radost sa 13,7 milijuna. Od gradova, projekte je prijavilo njih samo 18 - Zadar, Dubrovnik, Bjelovar, Solin, Mursko Središće, Prelog, Karlovac, Metković, Vrgorac, Ploče, Đurđevac, Kastav, Čakovec, Požega, Crikvenica, Pakrac i Klanjec. Najviše sredstava za svoje vrtiće povukli su, pak, Zadar i Dubrovnik, više od 14 milijuna kuna, te Bjelovar, Solin i Mursko Središće, više od 13 milijuna kuna. Među deset najuspješnijih još su Prelog, Karlovac, Metković i Vrgorac.

Grad Dubrovnik svoj je projekt “Grad ZA djecu” izradio na temelju ankete u kojoj su s roditeljima definirali potrebe za promjenu radnog vremena vrtića. Usto što su produljili radno vrijeme, vrtići rade i subotom, a vrtić na Lopudu ove će sezone prvi put raditi i ljeti. Dobivenim novcem nabavit će opremu za uređenje igrališta, senzorne sobe i videonadzor, provodit će edukacije stručnih službi te će implementirati dva posebna programa - Montessori i sportski program. Usto, sredstva će se dijelom utrošiti na zapošljavanje novih odgojitelja potrebnih za održavanje programa poslijepodnevnog rada vrtića te djelatnika tehničkog osoblja i stručnog kadra, poput asistenata, logopeda, psihologa i edukacijskog rehabilitatora.

- Brojni naši sugrađani rade u smjenama, i ujutro i poslijepodne, posebno tijekom turističke sezone. Stoga će ‘Grad ZA djecu’ svakako pridonijeti ravnoteži poslovnog i obiteljskog života zaposlenih roditelja. Nije zanemariva ni činjenica što će rad u dvije smjene rezultirati smanjenjem broja djece u jutarnjoj smjeni, čime će se rasteretiti postojeće vrtićke grupe - kaže gradonačelnik Mato Franković.

Dodatni programi

Projektom “Vrtići po želji roditelja” Grad Bjelovar povukao je 13,8 milijuna kuna kojima će osigurati besplatan smještaj u produljenom boravku i poslijepodnevnoj smjeni za 140 djece. Zaposlit će se i 56 osoba, odgajatelja, učitelja razredne nastave, kuhara, čistačica te rehabilitatora i kineziologa, a u sklopu produljenog boravka i poslijepodnevnog rada vrtića provodit će se i dodatni programi - STEM, ritmika, sportski i glazbeni program, strani jezici, dramsko-scenske igraonice. Također, provodit će se edukacije zaposlenika vrtića - od primjene terapeutske igre, inkluzije djece s teškoćama u razvoju, Brain Gyma do znakovnog jezika za bebe. Dobiveni novac u Bjelovaru će se uložiti i u opremanje vrtićkih prostorija, kao i vanjskih igrališta i dvorana.

- Iznimno nam je stalo da se u svim vrtićima u Bjelovaru uvede poslijepodnevna smjena, a ovim projektom to ćemo i uspjeti. Cilj nam je olakšati roditeljima koji rade i nemaju kome ostaviti djecu, ali, s druge strane, s obzirom na to da je poslijepodnevna smjena besplatna, želimo potaknuti i što više roditelja da pošalju djecu u vrtiće jer u Hrvatskoj iznimno malo djece participira u vrtićima. Vjerujemo da ćemo osim demografskih učinaka postići pozitivan učinak na tržištu rada, jer uz to što je Bjelovar grad prijatelj djece, želimo biti i grad prijatelj poduzetništva - kaže gradonačelnik Dario Hrebak.

Grad Karlovac osigurao je 8,9 milijuna kuna za dva vrtića, DV Karlovac i DV Četiri rijeke, koji su ujedno partneri na projektu. Zaposlena su 22 odgojitelja i stručna suradnika te pet kao pomoćno osoblje, a s produljenim boravkom (do 18 sati) i poslijepodnevnim radom (do 21 sat) krenuli su još u prosincu prošle godine u čak sedam objekata, u što je uključeno oko 300 djece.Uveli su i dodatne posebne programe, poput plivanja, koturanja, bicikliranja, tenisa, potom senzomotoričku stimulaciju, ranu intervenciju, “Malu školu pokreta” (terapijsko jahanje) te interaktivni program “Medijska pismenost”, a nabavljena je i nova oprema.

Poticajno okruženje

- Na tragu demografskih mjera i ulaganja u vrtiće, ovaj program je poseban i dodana vrijednost koja omogućava roditeljima da puno lakše i mirnije organiziraju svoje radno vrijeme - komentira gradonačelnik Damir Mandić.

Grad Metković za ovaj je projekt povukao 6,1 milijun kuna, što je dosad najveća vrijednost bespovratnih sredstava za taj grad. Radno vrijeme vrtića produljeno je do 20 sati, zaposleno je 12 odgojitelja, kineziolog, psiholog, defektolog-rehabilitator, kuharica, dvije spremačice, dva domara i voditeljica projekta. U vrtić se projektom uvode i novi programi, a posebna pozornost i sveobuhvatan rehabilitacijski pristup bit će osigurani djeci s teškoćama, čiji roditelji će biti oslobođeni financijskih izdvajanja za terapije koja su imali dosad.

- Uvođenjem novih programa omogućit će se skladniji poslovni i obiteljski život članovima koji su uključeni u redovne programe ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja tako da se osigura produljeni, smjenski i poslijepodnevni rad vrtića u skladu s potrebama roditelja, stvori poticajno okruženje za djecu, osigura kontinuitet i sveobuhvatan pristup u osiguranju njege, skrbi i kvalitete života najmlađih građana Metkovića - kaže gradonačelnik Dalibor Milan.

Povučen novac

Grad Zadar- 14,269.513,60 kn

Grad Dubrovnik - 14,080.986,10 kn

Grad Split, dječji vrtić CVIT MEDITERANA - 13,971.799,92 kn

Grad Bjelovar - 13,879.038,68 kn

Grad Solin - 13,523.169,35 kn

Grad Mursko Središće - 13,179.989,71 kn

Grad Prelog - 11,880.727,74 kn

Grad Karlovac - 8,914.270,36 kn

Grad Metković - 6,083.886,65 kn

Grad Vrgorac - 5,645.757,95 kn