Najbolji grad

Gradi se ili obnavlja 500 vrtića, većina u malim gradovima

AUTOR:

  • Gradonačelnik.hr

OBJAVLJENO:

4.6.2019. u 13:37

AUTOR:

  • Gradonačelnik.hr

OBJAVLJENO:

4.6.2019. u 13:37

, Image: 51898771, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija

Više od 500 vrtića trenutačno se gradi ili obnavlja u Hrvatskoj sredstvima iz fondova EU, a zbog sve jače svijesti o demografskim mjerama posljednjih godina gradovi povećavaju i proračunska izdvajanja za vrtiće te provode mjere kojima podižu standarde predškolskog odgoja - od gradnje vrtića, sufinanciranja boravka, produljenog boravka djece u vrtiću, uvođenja novih aktivnosti do nabave opreme potrebne za rad.

Analizirali smo podatke Ministarstva financija o izvršenju proračuna u 2017. te istražili koji su gradovi najviše izdvojili za predškolsko obrazovanje. Ono što prvo uočavamo jest da su među top 10 gradova s najvećim izdvajanjem, bilo da se gleda per capita ili po udjelu u proračunu, gotovo isključivo mali i srednji gradovi, a jedini veliki grad među njima je Velika Gorica.

Čak dva puta

Kad se gleda po izdvajanju iz proračuna, ljestvicu predvodi Grad Požega sa 17,6 posto proračuna izdvojenog za vrtiće, a sredstva se uglavnom koriste za podmirenje troškova boravka djece u jaslicama i vrtićima. Istodobno, Grad sa 600 kuna mjesečno po djetetu sufinancira boravak u privatnim vrtićima.

Nakon Požege, po proračunskom izdvajanju za vrtiće ističu se Grad Klanjec, Vodnjan, Dugo Selo, Bjelovar i Oroslavje.

Grad Bjelovar prema podacima za 2017. s izdvojenih 9,2 milijuna kuna peti je grad u državi po proračunskom izdvajanju za vrtiće pa će biti vrlo zanimljivo vidjeti gdje će se pozicionirati u analizama sljedećih godina s obzirom da su samo u 2018. godini za predškolski odgoj uložili 23,5 milijuna kuna, a u proračunu su osigurali čak 30,2 milijuna kuna. Jedna od važno mjera Grada je snižavanje cijene vrtića koja je u godini dana snižena čak dva puta - prvo sa 750 kuna na 600, a potom i na 500 kuna.

- Ulaganje u predškolski odgoj zasigurno je jedan od prioriteta Grada Bjelovara, što je vidljivo i iz gradskog proračuna. Ulaganjem u djecu, ulažemo u našu budućnost, a podizanjem standarda u vrtićima pomažemo djeci da imaju ljepše djetinjstvo, ali i roditeljima da lakše financiraju sve potrebno - ističe bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak i dodaje da je ulaganje u predškolski odgoj jedan od najboljih demografskih poteza, a energetskom obnovom vrtića ujedno se jača gospodarstvo pa danas u Bjelovaru nema građevinske tvrtke koja nema posla.

U Oroslavju, šestom po visini izdvajanja proračunskog novca u vrtiće, djeluju dva dječja vrtića koje pohađa oko 150 mališana. Ove je godine snižena cijena vrtića pa roditelji plaćaju 640 kuna za prvo dijete, za drugo 360, a za treće je besplatno i s tim cijenama su najjeftiniji u Hrvatskom zagorju.

 

Sve razine

- Osim što subvencioniramo i pomoćnike u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju, ne radimo razliku ni u cijeni koju Grad izdvaja za djecu bilo u privatnom, bilo u gradskom vrtiću. Ulaganje u djecu i obitelji nema alternativu. Također sam uvjeren da se svaka uložena kuna u djecu višestruko vraća i da je potrebno da sve razine vlasti i institucija ulože dodatan napor u tom smjeru - ističe gradonačelnik Emil Gredičak.

Među top 10 po izdvajanju za vrtiće još su Skradin, Đurđevac, Ludbreg i Novi Marof. Gledajući per capita, prvak u izdvajanju za vrtiće je Grad Vodnjan s izdvojenih 658 kuna po stanovniku, a u top 10 još su Požega, Vis, Đurđevac, Velika Gorica, Umag, Poreč, Klanjec, Bjelovar i Sveta Nedelja.

U Vodnjanu imaju jedan gradski vrtić i područna odjeljenja te jedan privatni, a ukupno su ove godine u proračunu osigurali 5,4 milijuna kuna. Uz to, ove je godine potpisan ugovor o sufinanciranju gradnje područnog vrtića u Peroju sa sedam milijuna kuna iz fondova EU, a vrijednost projekta je 9,2 milijuna kuna. U Đurđevcu, koji je četvrti na listi prema izdvajanju po stanovniku i osmi gleda li se udjel u proračunu, u posljednje četiri godine u vrtić Maslačak uložili su više od 4 milijuna kuna u obnovu i proširenje, čime se omogućio prostor za dvije dodatne odgojne skupine. Gradonačelnik Hrvoje Janči ističe da u Đurđevcu nema lista čekanja.

Grad Velika Gorica usmjeren je, kažu, na djecu, mlade i obitelj, pa u predškolstvo i školstvo ulažu čak 40 posto proračuna.

Splitska je uvjerljivi prvak po izdavajanju

Splitsko-dalmatinska županija uvjerljivi je prvak među županijama po izdvajanju za vrtiće i kad se gleda izdvajanje iz proračuna, kao i per capita. Po stanovniku tako izdvajaju četiri kune, što je dvostruko više nego što izdvaja drugoplasirana Požeško-slavonska županija. Na trećem je mjestu Brodsko-posavska županija pa Sisačko-moslavačka, a peta je Međimurska.

Belišće, Umag, Vrlika i Obrovac jedina su četiri grada u kojima je vrtić - besplatan. Veliko istraživanje koje je gradonačelnik.hr proveo prije nekoliko mjeseci pokazalo je da se cijene vrtića u Hrvatskoj kreću od 270 kuna u Komiži do 850 i 870 kuna, koliko roditelji plaćaju za prvo dijete u Krapini i Kraljevici.