DAMIR SKOMRLJ Cropix
SAD PRIJETE MODRIMA

Dinamo odbio Pjacu, Fruka i Pašalića, a za asa s klupe Vatrenih nudio dva milijuna eura

Desetak igrača Rijeke ili je igralo u zagrebačkom klubu, ili su mu bili ponuđeni, ili se razmišljalo da ih se dovede
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 03. svibanj 2024. 06:02

Labrović, Goda, Čabraja, Dilaver, Fruk, Janković, Pašalić, Pjaca, Ivanović, Marić.... Jaka postava Rijeke, zar ne? Većina od ovih nabrojenih imaju krucijalnu ulogu u ovosezonskoj lijepoj priči s Rujevice. Oni su ti koji su Rijeku doveli do prilike da se bori za naslov prvaka, donosili su radost navijačima, igrali sjajan nogomet.

I da, imaju priliku u nedjelju eventualnom pobjedom doći na korak do šampionskog žezla, vratiti Neveru s Kvarnera u prošlost, u sezonu 2016/2017. kada je pod Matjažom Kekom uzela naslov prvaka, dapače, dvostruku krunu. Mogu razvlastiti Dinamo!

A što je zajedničko tim igračima koji su oduševljavali ove sezone? Pa sva ta desetorica, praktički jedna kompletna momčad, ili je igrala u Dinamu, ili je bila ponuđena maksimirskom klubu, ili se razmišljalo da ih se dovede u plavi dom. A jedan je, riječ je o Marku Pjaci, koji se na spektakularan način vratio u Vatrene, bio ‘dvostruki agent’. Igrao je u Dinamu, želio se vratiti, ali su u Maksimiru odlučili da im ne treba.

U Dinamu su, dakle, igrali, Bruno Goda, Marijan Čabraja, Emir Dilaver, Niko Janković i Mirko Marić. Goda je igrao za Modre u mlađim dobnim kategorijama, još tamo 2016. godine prešao je u Hrvatski dragovoljac i više nije imao veze sa zagrebačkim klubom. Marijan Čabraja je također igrao nogometnoj školi Modrih, da bi onda otišao u Goricu, od koje je u veljači 2021. otkupljen za 1,5 milijuna eura. Nikad se nije nametnuo u plavoj momčadi, vrijeme je uglavnom provodio na posudbama.

Jedan od glavnih

Emir Dilaver bio je jedan od glavnih igrača Modrih u eri Nenada Bjelice, zbog svoje borbenosti i garda navijači su ga itekako cijenili i respektirali. Niko Janković bio je jedan od najvećih talenata u Maksimiru, otišao je na posudbu u mostarski Zrinjski, pa na posudbu u Rijeku, da bi na kraju potpisao za Riječane u ljeto 2023. Teško je shvatiti kako taj talentirani mladić nije ostao u Dinamu. Niko Janković je veliki propust, vraćen je iz Rijeke nakon što je na Rujevici igrao odlično, ali dva dana prije nego što je trebao krenuti na pripreme u Sloveniju trener Igor Bišćan ga je obavijestio da ga ne namjerava voditi na pripreme...

Mirko Marić je još 2014. godine u Maksimir stigao iz Širokog Brijega, gdje je vraćen na posudbu, isto tako, Modri su ga posudili i Lokomotivi, da bi maksimirsku karijeru završio transferom u Videoton u veljači 2017. Marko Pjaca imao je, pak, želju revitalizirati karijeru u svom Dinamu, ali je dobio - odbijenicu. I sada blista u Rijeci.

A dvojac koji, osim Pjace, također blista u sastavu Željka Sopića, Toni Fruk i Marco Pašalić, najbolji asistent HNL-a i jedan od najboljih u europskim ligama, te hrvatski reprezentativac, također su mogli odjenuti plavi dres. Marco Pašalić je Dinamo prošlo ljeto bio nuđen - besplatno! Sportski sektor je tada samostalno procijenio da Pašalić nije igrač koji ima kvalitetu za Dinamo. Za poziciju na desnom krilu doveden je Japanac Takuro Kaneko.

Fruka je, pak, izričito htio trener Bišćan koji ga je poznavao iz HNL-a i U-21 reprezentacije, te je izrazio želju da ga se dovede. Nakon što su iz Dinama kontaktirali agenta i nakon što su dobili informaciju da ga je Fiorentina spremna pustiti za postotak budućeg transfera, te da igrač traži jednu od najmanjih plaća u klubu jer želi doći u Dinamo, isto je prezentirano sportskom sektoru. U tom trenutku trener Bišćan mijenja mišljenje i sportski sektor se prestaje javljati agentu i igraču.

Slična je priča bila i s Franjom Ivanovićem, koji doduše ne zabija u posljednje vrijeme, ali je talentirani i perspektivni igrač. Shvatili ste, Dinamo je odbio Pjacu, Fruka, Pašalića i Ivanovića!? I otpisao Jankovića. Dvojica (Pjaca, Pašalić) su u međuvremenu postali u dresu Rijeke hrvatski reprezentativci, jedan (Fruk), najbolji asistent HNL i među najboljima u Europi, Janković je zapažen, a Ivanović je dao sasvim pristojan doprinos uspjesima Rijeke.

Nije smio proći ispod radara

- Svakako da sada ljudi mogu kazati da je u Dinamu napravljena pogreška što nisu dovedeni Pjaca, Pašalić, Fruk... Ili što nisu ostali, recimo, Niko Janković ili Bruno Goda, koji igraju odlično. Međutim, tu priču treba gledati u kontekstu vremena. Pitanje je kako su u tim trenucima razmišljali u Dinamu, kakva je bila konkurencija u rosteru, kakvi su bili ciljevi... - kaže nam Tomislav Rukavina.

Kad pojedinačno priča o tim igračima, Rukavina će kazati...

- Pašalić je bio mladi reprezentativac, trebao ga je skautirati ne samo Dinamo, nego možda i neki drugi klubovi. Na ozbiljniji način, jer nije on bio nepoznat,iako je igrao za drugu momčad Borussije iz Dortmunda. Ali bio je mladi hrvatski reprezentativac, nije smio proći ispod radara. Sada se pokazalo da je itekako ozbiljan igrač koji je stigao do treće reprezentacije svijeta. Kad govorimo o Pjaci, znamo kakav je potencijal, on je igrač koji je trebao biti u najvećim svjetskim klubovima, ali su ga zaustavile ozljede. Kad je bio, po onome što sam vidio, blizu Dinama, spominjali su se Hoxha, Brekalo, Kent... Kada ste u takvoj sumnji koga dovesti, onda je logično dovesti igrača poput Pjace, koji je već bio u Dinamu i koji je dokazana klasa - ističe.

Prošao kompletnu školu

- Uz to, znalo se da je Marko karakteran dečko i super pozitivna osoba. S njim se nije moglo pogriješiti. Nadalje, Niko Janković je prošao kompletnu Dinamovu školu, okolnim je putevima išao po potvrđivanje i dokazivanje. Sergej Jakirović ga je doveo iz Zrinjskog u Rijeku, a u Dinamu su očito u datom trenutku procijenili da nije za udarnih jedanaest ili za nešto ozbiljno. Sad je sve iskoristio na pravi način. Fruk se također pokazao punim pogotkom za Rijeku.

Rukavina će zaključiti:

- Nije zapravo nelogično da su svi ti igrači o kojima pričamo igrali ili bili spominjani kad se radi o Dinamu. Jer Dinamo dominira dugi niz godina, tako da talentirani i perspektivni igrači dolaze u Dinamo, odlaze, priča se o njima. Rezultati koje je ostvario u HNL-u i na europskoj sceni sigurno su veliki mamac za sve igrače. Ali ne mogu svi u nekom razdoblju igrati za Dinamo.

ODBIJENICA

Mišković nije pristao na dva milijuna eura za Labrovića

Razmišljalo se u Maksimiru o angažiranju Nediljka Labrovića, još jednog hrvatskog reprezentativca. Informacije su nudile priču kako je prema Damiru Miškoviću otišla usmena ponuda od dva milijuna eura. Međutim, predsjednik Rijeke bio je tvrd, nije htio razgovarati za ništa manje od tri milijuna i određeni postotak od iduće prodaje. I eto, sada ta bivša, željena i neželjena ‘Dinamova legija‘ prijeti Modrima oduzeti naslov prvaka. (do)

6 golova i pet asistencija upisao je Pjaca dosad za Rijeku

15 asistencija ima Toni Fruk ove sezone za Rijeku u HNL-u

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 06:02