Hrvatska je iznenadila kladioničare diljem svijeta, ali ne baš kao Saudijska Arabija

 TOM DUBRAVEC Cropix
ŠAMPANJAC TEČE U POTOCIMA

Oni su već nakon par utakmica u Kataru zaradili silne milijune! Kad vidite brojke, bit će vam sve jasno

Tome su malo kumovali i Vatreni, ali niti blizu kao druge dvije reprezentacije koje su šokirale sve.
Piše: Toni RoićObjavljeno: 25. studeni 2022. 07:36

Vlasnici kladionica žive od iznenađenja i to na vrlo visokoj nozi, a isto tako od njih najviše mogu zaraditi i kladitelji. No, tko se kladi na autsajdere poput Saudijske Arabije protiv Argentine ili Japana protiv Njemačke? To je pitanje, nakon dva senzacionalna rezultata koja su se dogodila u prva četiri dana turnira u Kataru, najčešće prolazilo kroz glavu svim onima koji su barem jednom u životu ispunili kladiteljski listić.

Pogotovo se to odnosi na trijumf Saudijaca jer tko bi uopće stavio i jedan euro na koeficijent 30, koliko je bilo u nekim kladionicama da će Messi i društvo pokleknuti nakon što 36 utakmica zaredom nisu imali poraza (u hrvatskim kladionicama maksimalni koeficijent je bio 23)!?

Nema hvaljenja

A što tek reći na prijelaz iz jedan u dva, odnosno, vodstvo Argentine na poluvremenu, a trijumf Saudijaca na kraju, koji se plaćao 70, odnosno, na 10 uloženih eura dobitak bi bio 700. Vjerojatno je postojao poneki ekshibicionist, najvjerojatnije baš Saudijac, iako je tamo klađenje po islamskim zakonima strogo zabranjeno, kojemu je to bila ideja da dobro napuni džepove, ali pregledavajući malo kladiteljske stranice i forume, nitko se nije pohvalio značajnijim ulogom i ulovom.

Svi su vjerovali Argentini, a kada je izgubila, vlasnici kladionica točili su šampanjac u potocima! Oni koji su unaprijed uplaćivali rezultate turnira u Kataru u više od 90 posto slučajeva imali su prognozu tog para, što znači da su se stotine milijuna eura njihovog uloga sa zadnjim sudačkim zviždukom i rezultatom 1:2 slili na račune kladionica.

image

Tko je ovo mogao pretpostaviti

DOVGAN/UK SPORTS PICS/SIPA PRESS/PROFIMEDIA Dovgan/uk Sports Pics/sipa Press/profimedia

Krah kladitelja

Kladitelji su, pak, morali krenuti u novu rundu sastavljanja listića, a onda ih je već u srijedu sasjekao poraz Njemačke od Japana 1:2. Opet isti scenarij, Nijemci vodili na odmoru, a na kraju izgubili. Ipak, ovdje su tečajevi bili niži, na Japan se moglo pronaći najviše 7,80 jer ipak su oni znatno jača nogometna nacija, a i Njemačka je daleko od stare slave, momčad u rekonstrukciji i bez izrazitih zvijezda. Bilo je itekako onih koji su se kladili na Japance i lijepo su zaradili, a da je netko spojio pobjede Saudijaca i Japanaca mogao je dobiti tečaj od čak 234, pa bi na 10 uloženih eura inkasirao 2.340! Arabija je, inače, uz Kostariku najslabije kotirala za pobjednika Mundijala, tečaj je prije starta bio 750, a 5 je na prvog favorita Brazil.

Mnogi će se upitati i koliko novca se širom svijeta uplati na utakmice najvećeg sportskog događaja godine? Bez dvojbe riječ je o milijardama eura ili već koje druge valute. Najviše uplata ide u azijske online kladionice, koje praktički ne ograničavaju uloge, a imaju u ponudi praktički sve. Kod njih ćete, primjerice, naći u ponudi i 1. i 2. HNL za žene ili 2. hrvatsku ligu u futsalu, što nijedna hrvatska kladionica nema u ponudi. Njihova velika prednost je i što nemaju poreza i manipulativnih troškova, koji ozbiljno klađenje u Hrvatskoj čini gotovo neisplativim, pa se zbog zaštite domaćih kladionica i golemog priljeva novca u državni proračun, zakonski i ne smije igrati u inozemstvu.

Gubici ili berba

Ako se u Hrvatskoj godišnje prosječno uplati čak šest milijardi kuna na klađenje, a dobitnicima isplati nešto više od četiri milijarde (kao nacija smo očito ovisni o klađenju, a Australci kao jedni od svjetskih rekordera u uplatama bi rekli da je to stil života), lako je zaključiti da su na svjetskom nivou te brojke basnoslovne, praktički - nebrojive.

Svjetsko prvenstvo u nogometu je najgledaniji i najpoznatiji sportski događaj i to je za kladionice berba, ali i realni rizik za gubitke kada bi uglavnom svi favoriti pobjeđivali. Zato smo u najavi turnira u Kataru i napisali da neće biti iznenađenje ako iznenađenja bude više nego ikada. Već su utakmice prvog kola dokazale točnost proročanstva i zato savjet - na zicerima se gubi, a na senzacijama dobiva...

NAJVEĆI KOEFICIJENTI NA IZNENAĐENJA U PRVOM KOLU

Argentina - Saudijska Arabija (1:2)

1,14 - 9,00 - 30,00

Njemačka - Japan (1:2)

1,43 - 4,70 - 7,80

Danska - Tunis (0:0)

1,58 - 3,90 - 7,50

Urugvaj - Južna Koreja (0:0)

1,80 - 3,60 - 5,25

Hrvatska - Maroko (0:0)

2,23 - 3,30 - 3,70

Linker
01. svibanj 2024 03:04