MATIJA DJANJESIC/CROPIX
NEĆE BITI LAKO

Jesenski raspored HNL-a nije ispao idealan! Bit će brojnih odgoda, Rijeka je najveći pehist, evo i zašto

Ne bi začudilo ako netko zatraži i da ne igra pokoju utakmicu sa suparnikom iz donjeg dijela lige
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 30. srpanj 2020. 23:19

Vjerojatno su kiseli osmijesi u vodećim hrvatskim klubovima nakon ždrijeba nove sezone Prve HNL i mogli bi pljuštati zahtjevi za odgodama. U napregnutom kalendaru i pod prijetnje koronavirusa, to je još jedna nepovoljna vijest. Kuglicu su u HNS-u po krivim notama zaplesale pogotovo Rijeci. Nekad viša sila nije pozitivna sila.

Koliko god je jasno da svatko mora igrati sa svakim, ključna faza sezone su kvalifikacije za europska natjecanja. Baš u doba međunarodnih utakmica pali su derbiji. HNS više nema krute odredbe kao prije, kad je 2018. godine odbio Rijeku i Hajduk koji su zajednički tražili da se njihov ogled pomakne na neki drugi termin. Štoviše, po novim propozicijama koje su usvojene za ovu sezonu, svaki klub Prve HNL ima pravo dobiti dvije odgode. Te se utakmice nakon toga trebaju odigrati u prvom slobodnom terminu. Na trenerima i klupskim vodstvima je da odluče hoće li igrati po rasporedu ili uzeti bonus-vikend za pripremu europskih nastupa.

Treće pretkolo Lige prvaka i drugu pretkolo Europske lige, koji se igraju na jednu utakmicu, dakle nema popravnog, na rasporedu su 15. i 16. rujna u LP i u četvrtak 17. rujna u EL. Točno prije toga 12. rujna trebali bi biti derbiji Hajduk - Dinamo i Osijek - Rijeka.

Jedna im je opcija da pomaknu susrete koji dan ranije, druga da ih prolongiraju. Prije toga je reprezentativna stanka, Vatreni imaju utakmicu s Francuskom u Parizu 8. rujna. No, još je zahtjevnije za Rijeku i Hajduk što i vikend potom u nedjelju 20. rujna imaju svoj dvoboj na Rujevici, a tko preživi u Europi sljedeći tjedan izlazi na novi izazov (u EL to je četvrtak 24. rujna).

Da je Rijeka najveći pehist ždrijeba potvrđuje podataka kako i u 6. kolu HNL-a igra derbi, 26. ili 27. rujna s Dinamom na Maksimiru. To je poglavito bitno ako se zna da su 29. i 30. rujna (Dinamo) i 1. listopada (EL) predviđeni za završe kvalifikacijske utakmice za plasman u UEFA-ine skupine. Ukoliko naši do tamo dođu... Prema tome, u razdoblju kompletnih europskih kvalifikacija Rijeka igra samo derbije, a nije ni Dinamu niti Hajduku značajno bolje.

Dakako, ovisno koliko će trajati u Europi, zahtjeve za odgodama mogla bi imati i Lokomotiva. Ne bi začudilo ako netko zatraži i da ne igra pokoju utakmicu sa suparnikom iz donjeg dijela HNL hijerarhije, ukoliko ocijeni da mu je bitno za kontinentalni rezultat. Oznojit će se povjerenik Josip Brezni dok to sve posloži, potraju li hrvatski klubovi u kvalifikacijama.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 22:13