Mirko Čolak jedan je od glavnih aduta za osvajanje trofeja
 MATIJA DJANJESIC/CROPIX
LEGENDARNI NAPADAČ

‘Evo zašto mi je draže da Rijeka nije druga! Lokomotiva? Kad im se zatvore tri igrača, ne mogu ništa!‘

Čovjek koji je Rijeci donio prvi trofej u povijesti analizira sezonu i najavljuje finale Kupa
Piše: Orlando RivettiObjavljeno: 31. srpanj 2020. 16:52

Rijeka će u Šibeniku odigrati svoje deseto finale Kupa. Prva stranica ispisana je u Beogradu kada prije 42 godine Rijeka dobila Trepču iz Kosovske Mitrovice 1:0. Jedini pogodak postigao je Milan Radović u prvoj minuti produžetaka. Krenuo je po desnoj strani i - zabio! Radović je imao nevjerojatan osjećaj za gol. Godine 1981. bio je najbolji strijelac Prve lige s 20 golova.

Nakon finala Kupa u Beogradu doček je bio veličanstven. Nikad toliko ljudi. Cijeli grad. Više nego na ostalim dočecima... Rijeka je izašla iz anonimnosti, upisala svoje ime u - besmrtnost. Bila je Rijeka Ljube Španjola. Od povratka u Prvu ligu do - trofeja, četiri godine.

- Nismo blistali, ali smo dobili. Bilo je to naše prvo finale, noge su nam se odsjekle. Bili smo praktički mjesec dana u karanteni... Koga briga što si igrao finale, ako ga nisi osvojio!

U subotu je u Šibeniku deseto finale u povijesti Rijeke. Rijeka želi osmi trofej.

- Veliki smo favoriti. Moramo obraniti Rabuzinovo Sunce i nakon toga možemo slobodno reći da je sezona bila uspješna. Inače... Lokomotiva je nezgodan suparnik, ali nećemo otkrivati naše slabosti. Lokomotiva igra samo na kartu tri brza igrača, ako im se zatvori taj prostor, nemaju drugog rješenja.

Šibenik - Čišćenje i uređenje stadiona Šubičevac uoči finala Kupa između Lokomotive i Rijeke
Snimio: Nikša Stipaničev / CROPIX

Ključ utakmice je igra Rijeke na sredini terena?

- Sredina terena i jedan pravi korektor koji će začepiti rupe. Sjetimo se utakmice na Rujevici, 2:2. Da Pandur nije primio gol iz mrtvog kuta i da nije bilo onog penala Capana na kraju utakmice, Lokomotiva nikad ne bi zabila gol... Ništa nisu stvorili za devedeset minuta. Rijeka je tako dobro pročitala njihovu igru. Mogli smo biti drugi... Ali, draže mi je ovako. U Ligi prvaka bili bismo kanta za napucavanje, ovdje nekoga možemo dobiti i zaraditi nešto novaca.

Čolak je zabio osam golova u četiri zadnje utakmice i postao prvi strijelac lige. Sveukupno 20 kao i Radović 1981. godine...

- Svaka mu čast. Zaslužio je krunu. Bori se, ostavlja srce na terenu. Lopta mu se zahvalila! Ima nevjerojatan osjećaj za gol.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 14:24