DAMIR KRAJAC/CROPIX
JADRANSKI DERBI

‘Dajem prednost Hajduku čak i bez publike! Pobjeda iz Maksimira donijela je golemo samopouzdanje!‘

Dvoboj na Poljudu najavila dva velika igrača koji su igrali i za Riječane i za Splićane
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 19. srpanj 2020. 12:52

Jadranski derbi je pred vratima, a nekadašnja velika imena, značajni prvotimci s obje strane, Saša Peršon i Mato Neretljak s golemim iščekivanjem pate zbivanja u oba tabora.

- Šteta što nema gledatelja, vjerujem da ćemo večeras imati nogometni spektakl na Poljudu - kaže nam optimistično Saša Peršon, nekoć igrač Hajduka iz Lige prvaka prije dva i pol desetljeća.
Peršon smatra da je utakmica potpuno otvorena jer nijedna momčad nema razloga kalkulirati i nema što izgubiti.

U pitanju je prestiž

- Često se događalo da jadranski derbi bude dvoboj u kojem se treneri taktički nadmeću. Tko će više zatvoriti prilaze svom golu, tko će više neutralizirati suparnika. Međutim, dva kola prije kraja sezone držim da će oba trenera primarno tražiti put ka pobjedi. Nije u pitanju samo plasman, u pitanju je u prestiž i na kraju pobjeda nad velikim rivalom. Zato nema razloga da večeras na Poljudu gledamo neku šahovsku partiju, već pravu nogometnu s golovima. Da, očekujem da će biti zgoditaka, da ćemo uživati ispred TV-a - kazao nam je Peršon dodavši pritom:

- Čak sam mislio poći do Splita, s prijateljima sjesti u automobil i uživo pogledati utakmicu. Velika je šteta što je prazan stadion, jer ambijent Poljuda s navijačima još bi više podigao kompletnu sliku jadranskog derbija. Tako sam na kraju i ja bio prisiljen svoj posjet Poljudu odgoditi za neku drugu prigodu.

Na pitanje kome daje prednost u večerašnjem dvoboju, Peršon se bez oklijevanja odlučio za domaćina.
- Blaga prednost Hajduku, u postotcima 55-45. Čak i kada se igra bez gledatelja nitko ne može kazati da je favorit na Poljudu.

Hajduk je posljednjih sezona imao velikih problema s Rijekom, rijetko pobjeđivao, ali u ovom trenutku je Tudorova momčad u maloj prednosti.

Jedan od razloga jest i podizanje samopouzdanja nakon pobjede u Maksimiru.
- Pobjeda u derbiju znači veće samopouzdanje, ali i teret očekivanja. Hajduk mora protiv Rijeke potvrditi pobjedu, pokazati nam da nije maksimirski uspjeh bio bljesak, već najava kontinuiteta. Mora se priznati, bilo je to najbolje izdanje Hajduka u cijeloj proljetnoj polusezoni. Zato Hajduk večeras nudi odgovor na pitanje je li se forma zaista podigla ili je utakmica u Zagrebu bila tek naznaka da bi nešto moglo krenuti nabolje. Pojedinci? Kod Hajduka su najvažniji Caktaš i Jairo, kao Andrijašević i Čolak u Rijeci. Bez Andrijaševića slabija je Rijeka 50 % u veznoj liniji, kao što je Čolak pola momčadi u ofenzivnom dijelu.

Na krilima uspjeha

Derbi je Hajduku pokazao u kojem smjeru ide igra glede formacijskog preslagivanja.
- Činjenica je da se momčad bolje snalazi u igri s četvoricom u zadnjoj liniji. Vidljivo je bilo protiv Dinama da momčad pruža bolju igru što mi je potpuno jasno s obzirom na to da se takve krupne promjene u novom sustavu moraju dulje uigravati. Ne možeš preko noći očekivati da će se momčad priviknuti na nove zahtjeve. Zato je četiri u obrani očito bolja opcija za aktualni Hajduk.
Sve je Peršon jasno rekao, decidiran je nekadašnji britki stoper i lijevi bek iz 90-ih. Desetljeće kasnije istu je poziciju na Poljudu igrao Mato Neretljak koji je karijeru potom završio na Kantridi. Neretljak također vidi Hajduk kao favorita.

- Da ste me pitali prije Maksimira bio bi skeptičan prema Hajdukovu statusu favorita u jadranskom derbiju, ali nakon pobjede protiv Dinama razvidno je da Tudorova momčad može puno bolje od onog što je prikazivala nakon povratka nogometa početkom lipnja. Zato vjerujem da bi Hajduk mogao večeras do pobjede, upravo na krilima uspjeha iz Maksimira - poručio je Neretljak.

Utakmica Hajduka i Rijeke dvoboj je koji ne nudi “povijesne odgovore”, nije susret koji će određivati prvaka niti nekog poslati u kvalifikacije Lige prvaka. Ali, nema nebitnih utakmica kada se sastaju dvije podjednako snažne momčadi.
- Zašto bi utakmica bila nevažna? Pa svaka nosi neke pozitivne ili negativne posljedice shodno ostvarenom rezultatu. Hajduk je pobijedio Dinamo, uspije li skinuti i Rijeku, pa slijedi Inter. U scenariju s tri pobjede u nizu momčad završi prvenstvo i potom ima sjajnu atmosferu za novu sezonu koja kreće vrlo brzo. U istoj poziciji je i Rijeka koja uz to ima i finale Kupa. Rožman mora zadržati pozitivno ozračje, a za to nema boljeg recepta nego dobri rezultati.

Sačuvati koncentraciju

Hajduk je prošao turbulentni tjedan u kojem je predsjednik Uprave ponudio ostavku koju Nadzorni odbor potom nije prihvatio. Koliko će se zbivanja iz dnevnog života kluba odraziti na momčad?

- Ne vjerujem da priča s predsjednikom Brbićem ima nekih posljedica za ekipu. Tudor je taj koji mora sačuvati koncentraciju igrača na najvišoj razini i pripremiti momčad za jaku utakmicu. Za Hajduk je bitno da se održi kontinuitet na svim razinama. S obzirom koliko se ljudi promijenilo unutar klupskih struktura posljednjih sezona, jednom bi se moglo pokušati i drukčijim putem do rezultata - zaključio je Neretljak.

Hajduk teško igra s Rijekom na Poljudu - jedna pobjeda u zadnjih 15 utakmica

Godinama je Matjaž Kek bio nerješiva enigma za Bijele, tek je jednom Kopić s Hajdukom svladao riječkog stratega, ali na Rujevici. U zadnjih 15 dvoboja Bijelih s Rijekom na Poljudu tek jednu pobjedu bilježe hajdukovci. U travnju prošle godine deklasirali su Rijeku s 4:0 u briljantnoj utakmici Stanka Jurića koji je u prvih pola sata postigao zgoditak, upisao asistenciju i pogodio vratnicu! Ukupni omjer Hajduka i Rijeke u posljednjih 15 utakmica, od pobjede (2:1) iz kolovoza 2011. brojčano izražen jest 1-7-7. Ali, treneri često vole reći, tradicija je samo na papiru, svaka je utakmica nova priča. Tako i večerašnja. (jr)

Konačne pozicije u prvenstvu Hrvatske

HAJDUK
1. mjesto - 6 puta
2. mjesto - 12 puta
3. mjesto - 6 puta
4. mjesto - 2 puta
5. mjesto - 2 puta
RIJEKA
1. mjesto - 1 put
2. mjesto - 7 puta
3. mjesto - 3 puta
4. mjesto - 5 puta
5. mjesto - 1 put
6. mjesto - 2 puta
7. mjesto - 2 puta
9. mjesto - 4 puta
10. mjesto - 1 put
11. mjesto - 1 put
12. mjesto - 1 put

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 00:18