FILIPPO MONTEFORTE
POGLED NA RIJEKINU SKUPINU F

Napoli je najveći favorit, Rijeka za sve velika zagonetka, Realu je stiglo zvučno pojačanje...

Talijanski mediji ističu da je njihov predstavnik dobio neugodnu skupinu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 03. listopad 2020. 09:37

Nema tajni i iznenađenja, medijske i reakcije iz klubova su jasne nakon ždrijeba Europske lige. Napoli je za sve prvi favorit, a Rijeka najveća enigma u skupini. Ipak, neće biti lako za Napoli, prva je reakcija u Gazzetti dello Sport nakon izvučenih skupina u Nyonu.


“Prošao je Napoli u ždrijebu bolje od Milana, ali lošije od Rome. U zadnjih osam utakmica Napoli nije pobijedio španjolske klubove, zato je Sociedad najjači suparnik.”

image
Gennaro Gattuso
LLUIS GENE


Talijanski mediji slažu se da je Napoli dobio neugodnu skupinu u kojoj je i nizozemski AZ Alkmaar, još jedna momčad iz zemlje koja ne “leži” Talijanima.


- Ne ide tradicija u prilog Napoliju niti u ovom ogledu. Nizozemce je dobio samo jednom u zadnjih šest utakmica.
Rijeka je za Napoli nepoznanica, u Gazzetti su momčad s Rujevice predstavili sljedećim riječima.

Priče su Bašić i Zielinski

“Trener Rožman voli igrati obrambeno zbog puno golova koje je njegova momčad primila prošle sezone.”


Međutim, ima Napoli trenutno većih problema negoli su analize suparnika u Europskoj ligi, jer veznjak Zielinski je pozitivan na COVID-19 uoči sutrašnjeg ogleda s Juventusom u Torinu. Uz to, mediji su određeni prostor posvetili i zanimanju Napolija za Tomu Bašića, bivšeg igrača Hajduka koji je svojim nastupima u Bordeauxu već zaintrigirao Cagliari i Lazio, piše Corriere dello Sport.


Trener Real Sociedada Imanol Alguacil analizirao je u Marci sva tri suparnika njegove momčadi u Europskoj ligi.


- Napoli je broj jedan, moćna momčad koja trenutno vodi u Serie A i moram reći da su ekipa koja mi se jako dopada. AZ Alkmaar je momčad slična nama, mlada, tehnički potkovana koja odlično kontrolira igru. Rijeku, našeg trećeg suparnika, iskreno priznajem, najmanje poznajem. Ono što je dobro jest činjenica da nemamo dugih putovanja. Bit će to teške utakmice, ali kao što uvijek kažem, ako igramo našu igru, bit ćemo jako blizu pobjedi. Jer, cilj je isti kao i uvijek, pobijediti u svim utakmicama. Ova momčad nema drugi cilj, ali svjesni smo da neće biti lako pobijediti sve - kazao je Imanol i naglasio:

image
Novo pojačanje Real Sociedada David Silva
ANTHONY WALLACE


- Za mene je u ovom trenutku ipak najvažnija utakmica s Getafeom s obzirom na to da smo posljednju prvenstvenu s Valencijom izgubili. Ždrijeb Europske lige me ne brine, fokusiran sam na utakmicu s Getafeom. Nedostaje nam malo finoće u zadnjem dodavanju, to moramo popraviti za sljedeću utakmicu.

Visoka razina

Trener AZ Alkmaara za službenu klupsku stranicu prokomentirao je ždrijeb Europske lige osvrnuvši se pritom isključivo na dva protivnika.


- S Napolijem i Sociedadom imat ćemo dva jaka protivnika iz dvije velike nogometne države. Ali mislim da možemo postići visoku razinu – kazao je trener Arne Slot i dodao:


- Rijeka mi je velika zagonetka, ali sveukupno gledajući moram reći da ne smijemo sebe unaprijed otpisati. Da mislimo kao prošle godine da nemamo šanse. Pokazali smo protiv Manchester Uniteda da smo im bili konkurentni i sada to možemo ponovno potvrditi - zaključio je strateg nizozemske momčadi koja u nedjelju igra prvenstvenu utakmicu sa Spartom u Rotterdamu.


Zanimljivo je da nijedan od suparnika Rijeke u skupinu F nije došao preko kvalifikacija u Europskoj ligi. AZ Alkmaar stigao je iz 3. kvalifikacijskog kola Lige prvaka gdje je jači bio Dynamo Kijev, dok su se Napoli i Real Sociedad plasirali direktno, kao pobjednik Talijanskog kupa i šestoplasirana momčad prvenstva Španjolske, budući da u toj državi prošle sezone finale Kupa nije održano.

NAPOLI: Gattusova momčad u grupi bitno odskače kvalitetom


Sedmo mjesto iz prošle sezone definitivno nije ono što zadovoljava navijače Napolija koji je proteklih sezona bio uz bok Juventusu i pritom je osvojio čak tri Kupa Italije u zadnjih osam godina. Napoli je u povijesti imao velikih oscilacija, od prvaka Italije do pada u Serie C među trećeligaše.


Diego Maradona upisao je Napoli na nogometnu kartu svijeta i Europe, s Malim Zelenim osvojili su dva jedina naslova prvaka Italije, a uzeli su i Kup UEFA-e krajem 80-ih u zlatno doba Napolija. Ali, osam godina nakon osvajanja scudetta, ispao je Napoli 1998. u Serie B, a šest godina poslije u Treću ligu.

Polako se dizao, vratio u elitni rang talijanskog nogometa i ponovno postao prvoligaš iz vrha Serie A. Za ovu sezonu kupili su nigerijskog centarfora iz Lillea, Victora Osimhena za 70 milijuna eura. Pritom su prodali Allana u Everton, Marka Roga u Cagliari, te Verdija u Torino. Napoli ove sezone želi puno više negoli je napravio u turbulentnoj prošloj, sigurno se želi vratiti u Ligu prvaka i nema sumnje da je prvi favorit skupine. Momčad Gennara Gattusa kvalitetom je ipak bitno iznad konkurencije. (jr)

Osnovan: 1926.
Stadion:
San Paolo
(54.726)
Trener: Gennaro Gattuso
Vrijednost momčadi: 586.480.000 €
Najskuplji igrač:
Kalidou Koulibaly
(65.000.000 €)
Trofeji: 2 puta prvak Italije, 6 puta pobjednik Kupa, 1 pobjednik Kup UEFA

Idealnih 11 (4-2-3-1):
Meret - Di Lorenzo, Manolas, Koulibaly, Hysaj - Ruiz, Zielinski - Politano, Mertens, Insigne - Osimhen.

REAL SOCIEDAD: David Silva pojačao je iskusno društvo iz Baskije


Real Sociedad u Europsku ligu ušao je kao šestoplasirana ekipa Primere. Sve je u šestici, jer nakon šest godina vraća se baskijski klub iz San Sebastiana u Europu s obzirom na to da su zadnji put UEFA natjecanje imali kroz igranje u Ligi prvaka 2014. godine.


Zlatne godine bilježe se početkom 1980-ih. Prvo je 1980. Real Sociedad osvojio drugo mjesto, a zatim je dvaput zaredom uzimao titulu španjolskog prvaka. Prvi put s istim brojem bodova kao Real Madrid, ali boljim međusobnim omjerom, a drugi put s dva boda ispred Barcelone. Potom je osvojen i Kup Španjolske 1987. kao zadnji trofej za klub iz San Sebastiana. U recentnoj povijesti imali su i teških godina, od 2007. do 2010. bili su drugoligaši. Posljednjih sezona imaju raspon od četvrtog do 15. mjesta.


Ovog ljeta nisu ništa potrošili, samo su spremali u blagajnu i to zaradu od 25 milijuna eura. Najveći posao je prodaja stopera Diega Llorentea u Leeds za 20 milijuna eura, a najzvučniji dolazak je angažman Davida Silve, bivše zvijezde Cityja. Naprosto su ga u zadnji trenutak “ukrali” ispred nosa Laziju. (jr)


Osnovan:1909.
Stadion:
Real Arena
(39.500)
Trener: Imanol Alguacil
Vrijednost momčadi: 297.600.000 €
Najskuplji igrač:
Mikel Oyarzabal
(60.000.000 €)
Trofeji: 2 puta prvak Španjolske, 2 puta pobjednik Kupa

Idealnih 11 (4-3-3):
Remiro - Gorosabel, Elustondo, Le Normand, Monreal - Merino, Zubimendi, David Silva - Januzaj, Isak, Oyarzabal.

image
Alkmaarov Dani de Wit (lijevo)
OLAF KRAAK

AZ ALKMAAR: Bez zvijezda, ali s jakim momčadskim duhom


AZ Alkmaar se formirao spajanjem dvaju klubova, Alkmaar ‘54 i Zaanstreeka prije 53 godine. Najbolja godina u povijesti kluba je sezona 1980./81. kada je osvojen naslov prvaka i momčad se domogla finala Kupa UEFA kojeg je izgubila od Ipswicha.


Zadnji naslov prvaka bilježe 2009. godine, a u europskim nastupima posljednjih sezona nizozemska momčad je dvaput dosegla četvrtfinale Europske lige (2012. i 2014.). U Nizozemskoj su se etablirali kao momčad iz vrha poretka, u zadnjih pet sezona nikada AZ nije bio ispod šestog mjesta.


Upravo je prošle sezone AZ završio na drugoj poziciji s jednakim brojem bodova kao i Ajax u trenutku prekida prvenstva početkom ožujka. Za ovu sezonu nisu bitno mijenjali momčad, kupili su tek napadača Elfsborga Jespera Karlssona za 2,6 milijuna eura.


U prvenstvo su krenuli s dva remija, moguće je da je duga stanka ostavila traga, da momčad tek treba uigrati. Ali, budu li na razini iz prošle sezone, bit će to jaka i respektabilna ekipa. Bez zvijezda, ali s izraženim momčadskim duhom. (jr)


Osnovan: 1967.
Stadion:
AFAS stadion
(17.023)
Trener: Arne Slot
Vrijednost momčadi: 116.880.000 €
Najskuplji igrač:
Myron Boadu
(18.000.000 €)
Trofeji: 2 puta prvak Nizozemske, 4 puta pobjednik Kupa

Idealnih 11 (4-3-3):
Bizot - Svensson, Chatzidiakos, Letschert, Wijndal. Koopmeiners, De Wit, Midtsjo - Gudmondsson, Boadu, Aboukhal.

Linker
18. svibanj 2024 11:52