Trener Gorice Josip Sesar
 BRUNO KONJEVIC/CROPIX
INTERVJU ZA SN

Sesar doveo novo pojačanje: ‘Prije tri godine bilo je nemoguće da dovodimo igrače Cibone, Zadra i Splita‘

Trener Gorice Josip Sesar je potpisom Karla Uljarevića zaokružio momčad za novu sezonu
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 11. rujan 2020. 18:30

Potpisom ugovora s Karlom Uljarevićem Gorica je složila momčad za sljedeću sezonu u kojoj će prvi put, osim HT Premijer lige, ovaj klub iz Turopolja zaigrati i u ABA 2 ligi.


Karlo Uljarević će tako, uz Matu Kalajžića i Bornu Kapustu, kontrolirati loptu u novoj momčadi, na bekovskim pozicijama su još i Maj Kovačevič, Ivan Majcunić, Ivan Batur i Emil Savić, na oba krila bit će Lovro Mazalin, na krilnom centru je i Ante Mašić dok će reketom dominirati Krešo Ljubičić i povratnik Marko Baković.


Nikad jača Gorica. Uostalom, uzmite samo činjenicu da Mate Kalajžić, Karlo Uljarević i Krešo Ljubičić imaju već nastupe za A reprezentaciju, da su ovoga ljeta stigli iz Splita, Zadra i Cibone, da imaju samo 22 godine, a u momčadi je ostao i veliki talent Lovro Mazalin kojemu su samo 23 godine.

image
Karlo Uljarević
LUKA GERLANC/CROPIX

Žele ‘oživjeti’ talente

Josip Sesar je zadovoljan time što ima na raspolaganju uoči jedne zahtjevne sezone.


- Uljarevićevim dolaskom smo zaokruženi, a on je bio moja želja i ranijih sezona. Čim se otvorila prilika, ugrabili smo ga. Imamo 11 igrača koji mogu igrati. Mislim da smo u skromnim financijskim uvjetima u kojima egzistiramo napravili dosta dobar posao, a sada je na meni, mom stručnom stožeru i igračima da se pripremimo za pravu sezonu. Uza sve to stiže ta neizvjesnost, znamo da će HT Premijer liga krenuti za deset dana i nadam se da neće biti prekida, a što je s ABA 2 još se pouzdano ne zna.


Gorica i Sesar i nadalje nastoje razvijati talente koji su negdje zapeli. Tu je već otprije Mazalin, sada su tu Uljarević, Kalajžić, Ljubičić...


- Jest, to je moja ideja jer neosporno svi ti momci imaju talent i fizički potencijal, no u jednom trenutku je njihova karijera krenula u smjeru koji oni, a ni bilo tko oko njih nije očekivao. Želim im vratiti, prije svega, samopouzdanje. Jasno je da Gorica ne može financijski parirati Ciboni, Zadru, Splitu, pa i nekim drugima, ali ove momke želimo vratiti na ozbiljnu košarkašku kartu. Recimo, Mazalin je već spreman igrati razinu više i da mi kao klub nismo odlučili igrati ABA 2 ligu, on bi vjerojatno otišao. I Matu Kalajžića je to privuklo, Maj Kovačevič se, pak, vraća nakon ozljede, a tu je i Krešo Ljubičić koji želi potvrditi svoj potencijal. Otvorilo se sada s Uljarevićem, iskoristili smo dobru priliku.


Velika je stvar za Goricu dovoditi igrače Cibone, Zadra, Splita...


- Prije nekoliko godina s takvim igračima nismo mogli niti razgovarati, ali igrači prepoznaju dobar rad ovdje i odgovornost Uprave koja, na čelu s predsjednikom Radovićem, ispuni sve što dogovori. I to su razlozi.

Uigravanje tijekom sezone

Kad se sezona zaustavljala, Gorica je bila u četiri naša najbolja kluba, sada je opet, definitivno, tu.


- Nas se automatski gura u ta četiri najbolja kluba, ali ja na to ne gledam tako. Idem od utakmice do utakmice, želim da izgledamo kao momčad, a, iskreno, ja uopće ne gledam samo u smjeru Cibone, Zadra ili Splita, nego gledam i što rade Hermes, Alkar, Zabok, Puntamika...


Dobro, ali kako biste vi, na osnovi sastavljanja momčadi, odredili favorite uoči nove sezone?
- Nisam gledao niti jednu utakmicu, niti smo igrali protiv Cibone, Zadra ili Splita. Cibona je u zaostatku od dva tjedna zbog zaraze u momčadi, a problema s tim imali su i Split i Zadar. Svi imaju dosta novih igrača, Zadar ima i novog trenera. Mislim da su Zadar i Cibona prvi favoriti, Split je odmah iza njih. Slijedi dio klubova kao što su Šibenka, Škrljevo, Alkar i, naravno, mi. Nitko nije prošao klasične pripreme, svi ćemo se uigravati tijekom sezone, i to će biti jedna od odrednica onoga što nas čeka.

Sve se lako može urušiti

Sesar malo pili naopako jer se od momčadi koja je bila među četiri na Kupu, a i prvenstvo je lani završila među četiri, očekuje najmanje isto. Možda i prvo finale u novoj sezoni?


- Svi imamo osobne ciljeve i ambicije, ali ova situacija s virusom može sve poremetiti. Jer, može se dogoditi da smo 15 dana izvan treninga i sve se može urušiti. Treba izdržati ovu sezonu, sport po svaku cijenu mora opstati jer i ovako je ekonomski slabašan, a na nama je da idemo iz treninga u trening, iz utakmice u utakmicu.


Kako god, bit će zanimljivo gledati ovu novu Goricu koja je i sa skromnijim momčadima skidala Cibonu, Zadar ili Split, a sada želi i preko granica.

Nije realno očekivati start ABA lige 3. listopada, nekako se uvukao strah

Ima li kakvih informacija o ABA 2 ligi?
- Čujem da postoje ideje oko balona, možda sve krene i kako je zamišljeno, a možda je najrealnija opcija da se sve igra jednokružno. Mi imamo želju participirati u tom natjecanju pa se oprobati, vidjeti kakvi smo kao klub, ali i kao momčad u takvom okruženju. I puno je lakše kad pregovaraš s igračima i igraš ABA 2 ligu.
Dobro, ali koliko je realno da 3. listopada krenete u ABA 2 ligu s gostujućom utakmicom u Širokom Brijegu jer takav je raspored?
- Gledajući iz ove perspektive, nije realno. Evo, mi smo trebali igrati na turniru u Širokom, ali smo ga otkazali. U razgovoru s ljudima iz Širokog znam da nema problema, ali nekako se uvukao strah. Nismo željeli riskirati pa da uoči sezone moramo zaustaviti rad na 10-15 dana, i to je razlog što nismo otišli. Na čelnicima je ABA lige da dogovore način, a ja se nadam da će se sve igrati. I to uskoro i pred gledateljima.

GORICA 2020./21.

DOŠLI
Mate Kalajžić (Split)
Maj Kovačević (Split)
Karlo Uljarević (Zadar)
Krešo Ljubičić (Cibona)
Hrvoje Majcunić (Cibona)
Marko Baković (Thor, ISL)
Ivan Batur (Škrljevo)
Emil Savić (Karlsruhem, NJEM)
*u zagradi su klubovi igrača u prošloj sezoni

OSTALI
Lovro Mazalin
Borna Kapusta
Ante Mašić
Ivan Majcunić

OTIŠLI
Ivan Papac
Pero Babić
Marko Petrović
Milija Miković
Kruno Macner
Ivan Vraneš
Ivan Vučić
Mislav Brzoja

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 07:59