SRDJAN VRANCIC/CROPIX
REKORDNO U LIGI

U prvom nastupu ove sezone Zvezda deklasirala Cibonu, Vukovi se spašavali od najtežeg poraza u povijesti

Nikad ovako Cibona nije izgubila od beogradskog kluba, Vukovi su bili nemoćni
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 05. listopad 2020. 20:29

Cibona 66
C. zvezda 104
(11:33, 17:31, 15:20, 23:20)
ZAGREB - Dvorana Dražena Petrovića. Gledatelja 400. Suci: Pukl, Petek i Nedović.
CIBONA: Bilinovac 3p, 3a, Radovčić 3a, Marić, Bundović 12p, 4s, 3a, Vucić, Krajina 2p, 3s, 3il, Novačić 9, Prkačin 3p, 3s, 6il, Gnjidić, Drežnjak 16p, 4a, Moore 8p, 3s, 3a, Nakić 13p, 4il.
C. ZVEZDA: Hall 3p, 9a, Walden 19p, 6a, Loyd 15, Davidovac 11p, 3a, 3ol, Lazić 5p, 3s, Reath 17p, 6s, Radanov, Dobrić 5, Jagodić-Kuridža 10p, 3s, 3a, Simanić 9, Kuzmić 2p, 3s.

Kad je Zvezda u posljednjih deset minuta otvaranja nove sezone ABA lige ušla s prednosti od 84:43, opasno je prijetilo, a tako je to i izgledalo na parketu, kako će se Cibona upisati svoj najteži poraz u klupskoj povijesti. Naime, tamo 2009. godine, na tadašnjem otvaranju Eurolige u Zagrebu je Siena svladala Cibonu sa 85:40 i to je najteži poraz Vukova ikada.

Da Zvezda nije malo spustila gas, da Cibona nije u posljednjih deset minuta napokon prebacila 20 poena za četvrtinu, u ponedjeljak bi se pisali novi neslavni rekordi.

Doduše, i ovo je bilo rekordno, jer nikada ovako Cibona nije izgubila u ABA ligi, završilo je minus 38 (66:104), pa je to ionako jedan od najtežih poraza Vukova ikada. I nikada ovako Cibona nije izgubila od Zvezde.

Cibona je bila posve nemoćna protiv Zvezde. Nije mogla parirati tijelima, nije mogla postavljati napade, nije mogla do kreacije, nije mogla do skoka, a nije niti mogla braniti. Bio je sudar košarke iz dvije različite lige.
- Ja respektiram svakog, vidio sam neke Cibonine utakmice, recimo protiv Zadra je to bilo solidno. Mi smo znali što želimo raditi, znali smo da se Cibona teško nosi s pritiskom i fizičkom igrom, pa smo im takvu igri željeli nametnuti - kazao je Zvezdin trener Saša Obradović, koji je usput želio i reakciju svoje momčadi nakon poraza na otvaranju Eurolige u Istanbulu od Fenerbahčea.

I dobio ju je. Što je, pak, od utakmice želio dobiti Ivan Velić?
- Želio sam da momci užu bez straha i respekta u ovu utakmicu, ali pojedini igrači su svoje protivnike i previše respektirali, ali i s razlogom. Neki se prvi puta susreću s ovakvom razinom košarke.
Velić je je još podvukao:

- Vidjela se velika razlika između ove dvije momčadi. Zvezda je ušla maksimalno ozbiljno, napaljeno, bila je agresivna, igrala je na rubu faula, a mi nismo mogli postaviti kretnje u napadu, pa je utakmica vrlo brzo odlučena. Mi imamo svoj put i od njega nećemo odustajati. Bit će on trnovit, očekivali smo uostalom i teške poraze poput ovoga, ali nećemo odustajati, raditi ćemo i napredovati kroz sezonu. Ovo je realno stanje stvari kakve su između ove dvije momčadi. Možda je i bolje da smo se odmah na početku sudarili s ovakvom momčadi da vidimo gdje smo kazao je Velić, koji je ustvrdio da se nije posebno spremao za Zvezdu, da je više razmišljao o svojoj momčadi.

U kojoj ima problema koje je Zvezda i te kako razotkrila. Cibona ima velikih problema u kreaciji igre, posebno kad se na Moorea, jedinog koji kreira za druge, stisne. Cibona, a to je bilo jasno i ranije, ima nadalje velikih problema na pozicijama čistih centara. Hoće li se tu ići u promjene?

- Svaka mlada momčad traži doselekciju, to je živo proces. Ako na bilo kojoj poziciji ima problema, pokušat ćemo reagirati. No, tek je početak, ima još vremena za takve odluke. Neki će dobiti još neke utakmice, ako ne ide, ne ide - zaključio je Velić.
Dodajmo još kako je uoči utakmice umirovljen dres s brojem 20 doskorašnjeg kapetana, a danas sportskog direktora Marina Rozića, kao da je i na utakmici nazočio bivši Cibonin igrač, danas NBA zvijezda Bojan Bogdanović.
Naravno, pokupio se prije kraja, teško je bilo gledati tu muku s Cibonine strane...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 04:46