ICT industrija traži priznanje

Nitko razuman nije mogao prije 15 godina predvidjeti da će se kod nas proizvoditi e-auti

Nitko razuman nije mogao prije 15 godina predvidjeti da će se u Hrvatskoj proizvoditi električni automobili
Proizvodni pogoni
 Rimac Automobili

Koliko god to bilo neobično, ali ICT industrija u Hrvatskoj zapravo nije definirana kao strateška. Tri najveće granske udruge, CISEx, HUP ICT i HGK IT, stoga su pozvale Vladu da to učini. Trenutačno je ICT definirana kao strateška industrija samo papirnato, u Industrijskoj strategiji, ali ne i u praktičnoj, Strategiji pametne specijalizacije (S3), koja se pokazala kao ona na temelju koje se određuju razvojne politike i povlače sredstva EU.

Davor Runje, predsjednik CISEx-a, upozorava da je trenutačno stanje velika prepreka razvoju industrije i da bi s promjenom moglo biti mnogo više velikih ICT priča u Hrvatskoj.

- Nitko razuman nije mogao prije 15 godina predvidjeti da će se u Hrvatskoj proizvoditi električni automobili ili komunikacijske platforme, mobilne igrice, naočale za upravljanje dronovima, mobilne aplikacije koje same rješavaju jednadžbe i dr. Tehnologija se jednostavno prebrzo razvija, a uspjeh ovih tvrtki ovisi o afinitetima i talentima osnivača. Bez Rimca ne bi bilo eklektičnih automobila u Hrvatskoj i nitko od nas ne bi mogao predvidjeti da će se takav talent pojaviti kod nas - kaže Runje.

Boris Drilo, predsjednik HUP ICT-a i član Uprave HT-a, ističe da posljednji primjeri potvrđuju da ICT nije pomoćna industrija, nego ona koja ima vlastite proizvode i tržište te omogućava najveće izvozne potencijale. - Upravo će status ‘vertikalne industrije’ ICT-u omogućiti pristup fondovima EU kako bi se razvili novi proizvodi, kao što su ih razvili, primjerice, Infobip i Nanobit - kaže Drilo.

Goran Mrvoš, predsjednik HGK-ova Udruženja za IT, kaže da je definiranje digitalne industrije u strategiji S3 kao primarne, vertikalne industrije ono što će omogućiti financiranje digitalizacije društva i stvaranje novih uspješnih priča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:43