Probijaju led

Na Burzu izlazi tvrtka u koju su uložili Milan Badelj i mirovinci

U vrijeme najveće krize širimo proizvodne kapacitete i kreiramo nove festivale kako bismo spremno dočekali „socijalno sljubljivanje“ USPRKOS KRIZI DOMAĆA TVRTKA U KOJU JE ULOŽIO I POZNATI NOGOMETAŠ PROBIJA LED I IZLAZI NA BURZU 'Širimo proizvodne kapacitete i kreiramo nove festivale kako bismo spremno dočekali socijalno sljubljivanje'
Submarine restoran
 Darko Tomaš / CROPIX

Zagrebački Garden Brewery, jedna od najbrže rastućih domaćih pivovara, dobio je jučer odobrenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) za izlazak na Zagrebačku burzu.

Gardenu je Hanfa odobrila prospekt za ulagače prema kojem je nominalna vrijednost temeljnog kapitala kompanije 40,403.000 kuna, s pojedinačnom vrijednošću dionice od 500 kuna. Prema istome izvoru, najveći pojedinačni dioničari Gardena su obvezni mirovinski fond AZ sa 30,82 posto dionica, proslavljeni hrvatski nogometni reprezentativac i kapetan talijanske Fiorentine Milan Badelj sa 29,72 posto i dobrovoljni mirovinski fond AZ profit sa 9,39 posto dionica.

Craft pivo

Iako je najpoznatiji po proizvodnji craft piva pokrenutoj 2016., Garden Brewery u međuvremenu je proširio poslovanje na ugostiteljstvo, organizaciju festivala i proizvodnju hrane. Poslovnom razvoju prilagodili su i unutarnju organizaciju. Naime, Garden Brewery prema Hanfinu je rješenju holding u čijem su sastavu tvrtke The Bird, Taproom Žitnjak, Lula, Barovi - Tisno Resort i Yellow Submarine.

U rujnu 2019. holding je ulaganjem AZ fonda povećao temeljni kapital. “Prošlo je sedam mjeseci od objave da smo uspješno završili upis novih dionica i ponosni smo što su nove dionice upisali AZ mirovinski fondovi ali i 55 pojedinačnih osoba. Žao nam je što u našoj prvoj ponudi dionica nismo imali mogućnost pozitivno odgovoriti i na zahtjeve brojnih drugih fanova”, kažu u Gardenu.

Zagreb, 021116. 
Pivovara The Garden Brewery na Radnickoj cesti.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX
The Garden Brewery

Poslovni dogovori

Istodobno s privlačenjem novog kapitala iz AZ-a, Garden je u svoj holding uključio lanac brze hrane Yellow Submarine, čiji je osnivač i direktor Dragoljub Božović. U svakom slučaju, od rujna prošle godine i tih poslovnih dogovora, u optjecaju je i mogućnost da Garden Brewery izađe na Burzu.

Članovi Uprave Garden Breweryja su Tomislav Alpeza, koji je ujedno i direktor Birda, te David Andrew Plant. U NO-u holdinga su Nicholas Colgan, Tomislav Džapo i Igor Starčević.

Najveće prihode unutar Gardena u 2018. imala je tvrtka Yellow Submarine, od 26 milijuna kuna, a slijede ju Bird sa 21 milijun kuna i Lula s prihodom od 17 milijuna kuna. Sve tri tvrtke tijekom 2018. poslovale su s pozitivnim rezultatom, a riječ je o iznosu od ukupno milijun i pol kuna dobiti. U tvrtkama u sastavu Gardena tijekom pretprošle godine bilo je zaposleno stotinjak radnika.

Odluka Gardena da izađe na Burzu odvija se, najblaže rečeno, u vrlo zanimljivom trenutku, što se naglašava i u Hanfinu priopćenju u povodu izdanog odobrenja.

Festival

“Iako je riječ djelatnosti koja je, posebno u vrijeme širenja bolesti Covid-19, izložena velikom riziku, izdavatelj dionica naglasio je svjesnost o okolnostima koje utječu na njihovo poslovanje, kao i činjenicu da je od rujna 2019. do izdanja Prospekta smanjen plasman zanatskog piva kupcima iz segmenta hotela, restorana i kafeterija te je obustavljen rad maloprodajnih objekata koji posluju u sastavu Grupe”, navodi Hanfa.

Regulator je skrenuo pozornost i na činjenicu da će na daljnje poslovanje Gardena utjecati i stanje u turizmu, koji je najpogođeniji epidemijom koronavirusa.

“Izdavatelj dionica naglasio je i činjenicu da sve navedeno utječe na izvozne potencijale Grupe i potencijalnu nemogućnost održavanja ljetnog festivala Rastovac - Tisno. No, pritom naglašava da će se Grupa u sljedećem razdoblju više orijentirati na prodaju proizvoda putem postojeće online infrastrukture”, stoji u priopćenju Hanfe.

“Odobrenje Prospekta za uvrštenje The Garden Brewery na uređeno tržište kapitala super je važan korak u razvoju naše tvrtke. I ovom prilikom se zahvaljujemo sjajnoj ekipi ljudi iz Hanfe koji su nam u ovo zahtjevno vrijeme pomogli”, istaknuli su u Gardenu.

Što se tiče ulaganja Milana Badelja u holding čije je sjedište na zagrebačkom Žitnjaku, u javnosti dosad nije o tome bilo riječi. No, prijateljske i poslovne veze Badelja i člana Uprave Gardena Tomislava Alpeze poznate su otprije - prije nekoliko godina su osnovali investicijski fond Fargo capital partners.

Zeleno svjetlo da ponovno izlista dionice dobio i Helios Faros

Upravno vijeće Hanfe jučer je odobrilo prospekt i tvrtki Helios Faros iz Starog Grada na otoku Hvaru za uvrštenje 23,595.766 redovnih dionica, pojedinačne nominalne vrijednosti od 10 kuna, a ukupne vrijednosti od 235,96 milijuna kuna.

Najveći je dioničar Helios Farosa, s udjelom od 77,19 posto, PBZ obvezni mirovinski fond kategorije B, Valamar Riviera ima vlasnički udjel od 20 posto, a ostali dioničari raspolažu pojedinačno udjelima manjim od 2 posto. “Društvo je naglasio rizike koje pandemija Covid-19 ima za njihovo ukupno poslovanje, što je dio ukupnih rizika turističke djelatnosti kao grane gospodarstva. Iako je riječ o društvu nad kojim je 2016. godine bio pokrenut stečaj, on je u srpnju 2019., provedbom sanacije, završen te je društvo kontinuirano poslovalo prije, tijekom i nakon stečaja”, stoji u Hanfinu priopćenju. Inače, dionice Helios Farosa već su kotirale na Zagrebačkoj burzi, ali su zbog stečaja tvrtke povučene iz uvrštenja u travnju 2016. godine. Stečaj je zaključen u srpnju prošle godine, a zajedničkom su dokapitalizacijom PBZ mirovinski fond i Valamar stekli najveći vlasnički udio te najavili da je to početak realizacije petogodišnjeg poslovnog plana koji predviđa 692 milijuna kuna ulaganja usmjerenih prije svega u rekonstrukciju i obnovu hotelsko-turističkih objekata i sadržaja Helios Farosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 04:39