Isplate kasne

Dio poduzetnika još čeka novac za plaće, HZZ kaže: 'Kontrola podataka traje'

Iako smo već zagazili u lipanj, neki vlasnici malih tvrtki još uvijek čekaju državnu pomoć za travanj
Ilustracija
 Božidar Vukičević / CROPIX

Poslala sam na razne službene adrese cijelu kišu e-mailova, ali još nisam dobila potporu za plaće za travanj, ni objašnjenje u čemu je problem", kaže nam splitska poduzetnica Sanja Kumrić Beščec, vlasnica male tvrtke Urban Design.

S takvim problemom nije jedina, kako smo se uvjerili i preko Facebook stranice udruge Glas poduzetnika. Iako smo već zašli u lipanj, neki vlasnici mikro i malih tvrtki i dalje se žale da im Hrvatski zavod za zapošljavanje nije uplatio potporu za očuvanje radnih mjesta za travanj, mjeru donesenu zbog koronakrize, te da dio njih do odgovora sada pokušava doći i fizički obilazeći lokalne urede HZZ-a. Tamo pak, opisuju, za provjeru svog "slučaja" čekaju na ulici jer se ne dopušta ulazak u zgradu.

Vlasnica Urban Designa, tvrtke koja se bavi doradom tekstila i veleprodajom ugostiteljskog inventara, kaže nam da je potporu dobila za ožujak, ali za travanj nije primila još ni ugovor od HZZ-a, iako je odmah aplicirala i poslala dokaz o tome da je ožujsku plaću uplatila zaposlenicima. Kaže nam da je lani imala prihod od oko tri milijuna kuna, a ove godine je pad od 70-ak posto. Plaće za travanj ipak je uspjela isplatiti iz vlastitih izvora za tri zaposlenika (i ona je među njima) jer si, kaže, ne može dopustiti da toliko kasni s tom obvezom. Zbog krize je, kaže nam, otpustila troje radnika, a čeka da joj se odobri Covid kredit.

Jedna od konzultantica koja ima i knjigovodstveni servis, Katarina Babić, objašnjava nam da ima tri klijenta koji također nisu dobili potporu za travanj, iako im je trebala stići do 15. svibnja. Jedna od njih je geodetska tvrtka kojoj su otkazani ugovori i ima jednog zaposlenog.

"Nema duga, a obje plaće, za ožujak i travanj, poduzetnik je isplatio uredno i o tome dostavio dokaze. Uredno je primio potporu za ožujak, ali za travanj nije", kaže nam.

No, nemaju svi poduzetnici mogućnost isplatiti radnicima plaće bez državne pomoći, napominje, jer "u današnje vrijeme poslodavci nemaju zalihe za dva mjeseca, pogotovo na početku godine kada je ionako loš promet gotovo svima".

Poslali smo upit Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, a u odgovoru koji potpisuje HZZ stoji da je za potpore za travanj dosad isplaćeno 2,1 milijun kuna za ukupno 95.484 poslodavca, odnosno 550.910 radnika, što čini 98 posto od ukupnog iznosa za isplatu za travanj.

"I dalje je u tijeku kontrola dostavljenih dokaza poslodavaca o isplati plaće za ožujak. Nakon završetka kontrole isplate se nastoje izvršiti u što skorijem roku", odgovaraju. Dodaju kako je do kašnjenja u isplatama došlo "zbog velike količine podataka te kašnjenja s dostavom dokumentacije u pojedinim slučajevima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:40