Iza kulisa

Zašto “treći igrač” želi potrošiti milijune za Kraš

Zagrebačka burza, Jaffa keksi, Ivica Pivac
 HANZA MEDIA

Ako je točna informacija da Nebojša Šaranović, vlasnik ciparske grupacije Kappa Star Limited (KSL), u regiji najpoznatije po Jaffa keksima, stoji iza skrbničkog računa RBA Austria koji kupuje 80 posto dionica Kraša po visokim cijenama u zadnjih desetak dana, ako je on taj “treći igrač”, ako smo skinuli taj veo misterija, i dalje ostaje nerazjašnjen još intrigantniji dio zagonetke.

A to je pitanje motiva, odnosno ekonomske računice prema kojoj je “treći igrač” spreman potrošiti stotine milijuna kuna za kupnju dionica Kraša po jako visokim cijenama, a da istovremeno zna da Mesna industrija braće Pivac i Kraš Esop, koji drže 51 posto dionica s pravom glasa, ne namjeravaju prodati svoje dionice. Jer, cijena dionice Kraša se udvostručila od 5. rujna do ovog utorka, promet je od tada dosegnuo 70 milijuna kuna, a nalozi od utorka za kupnju govore o dodatnih 100 do 200 milijuna kuna spremnih za kupnju dionica po cijeni od 550 do 700 kuna.

Zna li, dakle, Šaranović, ako je on taj kupac, nešto što većina investicijske javnosti ne zna, jer to je “motivacijsko” pitanje glavna enigma na hrvatskom tržištu kapitala trenutno. Je li “treći igrač” sklopio neki tajni deal s MIBP-om ili Kraš Esopom koji bi dao određeni smisao cijelom ovom rizičnom projektu? Rizičnom zbog toga što, na primjer, KSL može doći do 45 posto vlasništva a da ga pri daljnjem preuzimanju odbiju Mi braće Pivac, Kraš Esop.

Tako bi ispalo da bi KSL dao stotine milijuna kuna za tvrtku kojoj ne bi mogao postati većinski vlasnik, a kojoj je digao, barem za sada, tržišnu kapitalizaciju s 570 milijuna kuna na 1,12 milijardi kuna. Naime, ako ne postoji nikakav tajni sporazum s nekim od trenutnih vlasnika, a nije zbilja jasno koji bi bio smisao takvog sporazuma, tada kao jedini razlog ovakvom ponašanju “trećeg igrača” preostaje “metoda iscrpljivanja” kojim namjerava MIBP i Kraš Esop primorati da pristanu na neku visoku cijenu i prodaju svoje udjele. Kraš je tako od potencijalnog kupca Jaffa-Crvenke prije deset godina postao meta preuzimanja možda baš te tvrtke. Gledamo, eto, pravi burzovni regionalni triler ovih dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:17