Piše Igor Gvozdanović

Uvijek će biti potrebno kritički procijeniti razinu kvalitete izvještaja tvrtki

Moguće je kreirati jednostavne, ali učinkovite modele koji upozoravaju na prevelika odstupanja
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Kvaliteta korporativnog upravljanja pojedine kompanije određuje i kvalitetu financijskog izvještavanja. Još je svjež primjer propusta regulatora u smislu izostanka pravodobne analize korporativnog upravljanja kao i razine kvalitete financijskog izvještavanja Agrokora. Kada investitori, analitičari i gotovo svi ostali dionici govore o poslovanju kompanija, fokusiraju se na usporedbu kvantitativnih pokazatelja profitabilnosti, likvidnosti, solventnosti/zaduženosti, efikasnosti. Vrlo često se kvaliteta financijskih izvještaja neoprezno i ponekad bez osnova podrazumijeva sama po sebi. Time se potvrda realnog ocrtavanja ekonomske stvarnosti unutar kompanije oslanja isključivo na revizorsko mišljenje.

Drugim riječima, olako se i prebrzo “uskače” u analizu poslovanja i vrednovanja kompanije kroz raščlambu brojki u bilanci, računu dobiti i gubitka i novčanom tijeku, a uz zanemariv ili nikakav trud uložen u pronalaženje sitnih signala koji bi mogli ukazivati na nelogičnosti u financijskom izvještavanju kompanije, odnosno na skrivene detalje koji u određenim dijelovima poslovanja ne prikazuju realnu ekonomsku sliku, a ne krše nužno računovodstvena pravila. Postoji cijeli niz primjera u kojima su brojke unutar financijskih izvještaja bile manipulirane od strane menadžmenta, a revizori to jednostavno ili nisu uspjeli detektirati ili su “gledali kroz prste” posebnom klijentu.

Rastom broja dioničkih društava uvrštenih na burzu i sve većim udjelom prihoda tih kompanija u ukupnim prihodima svih kompanija raste i tzv. principal-agent problem odnosno situacija u kojoj menadžeri koji za račun dioničara kompanije upravljaju resursima kompanije u prvi plan stavljaju svoje osobne interese. U slučajevima manipuliranja a u cilju prikazivanja izvedbe kompanije, a tako i svojih sposobnosti boljima od realne slike stanja, menadžment pribjegava neprikladnoj klasifikaciji i nepravilnom priznavanju/bilježenju računovodstvenih stavki.

Ove dvije osnovne kategorije osim reklasifikacije zaliha, troškova, nerealnih rezervi, leasing tretmana – obuhvaćaju i agresivno/konzervativno priznavanje prihoda koje u suštini povećava/smanjuje prikazani prihod, profit, imovinu i vlasnički kapital. Neprimjerena (re)klasifikacija je, prema empirijskim istraživanjima često zastupljena i među kompanijama uvrštenim na vodećim burzama, a signali o nepravilnostima za vanjske dionike prepoznatljivi su tek nakon nekoliko izvještajnih razdoblja.

Kako umanjiti opasnost od manipuliranja izvještajima i zaštititi investitore s obzirom na činjenicu da uz svu profesionalnost i učinkovitost revizora (plaćeni od strane kompanije čije izvještaje revidiraju) ipak postoji velik broj primjera kompanija koje su godinama prikazivale nerealnu sliku svojeg poslovanja?

Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA) nastoji kroz proces promoviranja usklađenog nadzora primjene međunarodnih računovodstvenih standarda izgraditi jedinstven pristup u postupku i načinu djelovanja nacionalnih regulatornih tijela. U tom smislu, ESMA daje nacionalnim regulatornim tijelima (HANFA u RH) upute o načinu na koji izdavatelji (uvrštene kompanije) moraju unutar standardiziranih okvira dostavljati podatke o poslovanju. Područja prioriteta na kojima je ESMA prošle godine inzistirala u smislu kvalitetnijeg nadzora i standardiziranog izvještavanja odnosili su se na IFRS 15 - priznavanje prihoda, IFRS 9 - financijski instrumenti (njihov obračun i prikazivanje) i IFRS 16 - leasing.

U praksi to znači da nacionalna regulatorna tijela moraju od uvrštenih kompanija dobivati dodatne podatke i obrazloženja u standardiziranom formatu a za navedena područja, i to je korak u pravom smjeru. Ipak, ono što velik broj nacionalnih regulatora još ne radi u punom opsegu a u smislu kontrole kvalitete financijskog izvještavanja jest razvoj i sustavna upotreba dovoljno fleksibilnog modela za prepoznavanje primjene agresivnog računovodstva. HANFA se u tom smislu nastoji ojačati i dodatno razviti segment nadzora pravilnosti odnosno kvalitete financijskog izvještavanja koji nadilazi zadovoljavanje kodeksa korporativnog upravljanja.

Naime, moguće je uz postojeću bazu financijskih i drugih podataka o svakoj uvrštenoj kompaniji kreirati relativno jednostavne, ali učinkovite modele koji upozoravaju na prevelika odstupanja, a time i na moguću eroziju kvalitete izvještavanja pojedine kompanije. Jedan od primjera je jednostavno praćenje i usporedba (pasivnog) vremenskog razgraničenja po razdobljima u odnosu na imovinu kompanije ili u odnosu na prosječnu neto operativnu dobit. Dobiveni podaci i njihova eventualna prevelika odstupanja mogu se uspoređivati na razini cjelokupnog tržišta, pojedine industrije kao i kroz vremenski niz pojedine kompanije. Naime, pasivna vremenska razgraničenja u suštini predstavljaju zaradu koja u biti i ne mora biti ostvarena u novčanom iznosu koji je rezerviran razgraničenjem a neto dobit raste ako se pasivnim razgraničenjem manipuliralo. Potrebno je utvrditi prosječnu, uobičajenu razinu pasivnih razgraničenja kako bi se utvrdila ona koja nastaju iz neuobičajenih transakcija odnosno “agresivno-kreativnog računovodstva”.

Tako je američka Komisija za vrijednosne papire (SEC) kategorizirala kompanije prema kojima one od veće važnosti učestalije i proaktivnije nadzire te je razvila “Accounting Quality Model”, koji provjerava i gore navedeni na način da se ukupna razgraničenja gledaju kao funkcija niza faktora koji predstavljaju dio normalnog/uobičajenog razgraničenja i neočekivanog/abnormalnog razgraničenja gdje se potonji koristi za provjeru kompanija koje “pumpaju” zaradu primjenjujući računovodstvene standarde na agresivan način.

Uvijek će biti potrebno - bez obzira na stupanj proaktivnosti regulatora - kritički procijeniti razinu kvalitete izvještavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:25