Dnevni report Gojka Drljače

U SAD-u molotovljeve koktele bacaju i odvjetnici, a cijene dionica rastu kao da sve cvate

U masovnim prosvjedima u SAD-u ne sudjeluju samo nezadovoljnici s položajem u društvu koji je takav da nemaju što izgubiti
Masovni prosvjedi u SAD_u
 NurPhoto via AFP

The New York Times objavio je vrlo intrigantan članak koji možda ponajbolje svjedoči o širokoj platformi prosvjeda u Sjedinjenim državama, kao i o dubini podjela:

Zbog toga što su molotovljevim koktelima zapalili dva policijska automobila, pri čemu nitko nije ozlijeđen, uhićeno je dvoje odvjetnika. Jedan od uhićenih vlasnik je diplome prestižnog Princetona i zaposlenik pravne kompanije na Manhattanu, a druga je odvjetnica specijalizirana za ljudska prava. Oni su u nasilnim sukobima policije i demonstranata tijekom noći iskočili iz kombija i ubacili zapaljive koktele u policijske automobile s već razbijenim staklima. Ako su točne tvrdnje policije, čini se da su planirali više napada molotovljevim koktelima jer su u kombiju pronađeni materijali za izradu još zapaljivih koktela. Nema puno dileme oko toga da su doista počinitelji jer su njihovi napadi snimljeni kamerama.

Inače, vlasnik diplome Princetona radio je u odvjetničkoj kući Pryor Cahsman na savjetovanju javnih i privatnih kompanija, izvršnih direktora i odbora oko spajanja i preuzimanja, joint venture financiranja i korporativnog upravljanja te je, uz to, bio angažiran kao dobar građanin u lokalnom odboru East New Yorka, točnije u Brooklynskom susjedstvu gdje živi. Na Princetonu je diplomirao sociologiju a na New York University of Law, pravo. Njegova suučesnica diplomirala je na Fordham Law Schoolu.

S obzirom kako je očigledno da u masovnim prosvjedima u Sjedinjenim državama ne sudjeluju samo nezadovoljnici s položajem u društvu koji je takav da statusno nemaju što izgubiti, otvara se pitanje je li dubina podjela tolika zbog osjećaja nejednakosti da američko društvo klizi prema nekoj vrsti građanskog rata ili kontinuiranih nereda koji će dodatno destabilizirati američku ekonomiju.

Pri tome, imovinski jaz se u Sjedinjenim državama iz dana u dan drastično povećava jer bogatiji dio Amerike (ljudi koji su pretežito vlasnici dionica) profitira od kontinuiranog rasta vrijednosti vlasničkih papira sve od prvog šoka izazvanog COVID-19 pandemijom. Razmjeri rasta dioničkog tržišta takvi su da iz uglednih investicijskih kuća i banaka, kao što je Citigroup, upozoravaju kako taj rast nije u dodiru sa stvarnošću. Citi tako savjetuje klijente da da prikupe što više gotovine jer će se kroz drugi kvartal tek vidjeti ekonomske štete izazvane pandemijom te će bolni kolateralni učinci krize biti puno teži nego što trenutačno izgleda.

„Tržište procjenjuje da će se desiti V krivulja oporavka, da će se svi vratiti na posao te će sve biti uredu. Mislim, iskreno, kako to neće ići tako lako“; upozorio je Manolo Falco, šef investicijskog bankarstva u Citiu.

Nagradno pitanje: Kako pomiriti suprotstavljene strane u društvu s 40 milijuna nezaposlenih i s vlasnicima dionica koji iz dana u dan postaju sve bogatiji bez obzira na urušene fundamente vrijednosnica?

Prijedlog dnevnog štiva:

DW: Ogorčenje raste - virolozi dobivaju prijetnje smrću

Kako zaustaviti policijsko nasilje u Sjedinjenim državama - znanstveni pristup

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:03