Piše Viktor Vresnik

Sad je posve jasno: vlasnike novog Agrokora odredio je Todorić svojim zaduživanjem

Oni koji su u igru ušli prerizično (poput Francka) sada će ostati kratkih rukava
 Boris Kovacev / CROPIX

Visoki trgovački sud ukinuo je prošli tjedan rješenje zagrebačkog Trgovačkog suda kojim je bilo određeno da će vjerovničko vijeće Agrokora imati pet članova, te su za to vjerovnici bili svrstani u posebne skupine. Broj skupina, kao ni njihov sastav, nisu bili jasno obrazloženi, stoji u sudskoj odluci. Fabris Peruško, Vladin izvanredni povjerenik koji je naslijedio Antu Ramljaka, pozdravio je tu odluku. Ne zato što je prošla nužno bila loša, nego zbog toga što su se u međuvremenu mnoge druge stvari iskristalizirale. Odnosi među vjerovnicima postali su jasniji i vraćanjem predmeta na doradu olakšava se proces formiranja stalnog vjerovničkog vijeća.

Većina vjerovnika koji su se usprotivili sastavu Ramljakova vjerovničkog vijeća vjerojatno neće biti zadovoljna ni novim vijećem koje će sastaviti Fabris Peruško. Problematična osiguranja – poglavito mjenice ili zalozi na dionicama – danas ili ne jamče povrat ili ne vrijede onoliko koliko se procjenjivalo u trenutku zaduživanja. Vrijede značajno manje. Zato zadovoljan može najviše biti Sberbank, koji ne samo da se vratio u pregovore (zapravo nije nikada otišao) nego će zajedno s, također ruskom, VTB bankom prigrabiti 44 posto udjela u vlasništvu ”novog Agrokora”.

Ono što su svi znali otprije Peruško je sada napokon i verbalizirao: struktura novog Agrokora nije određena procesom izvanredne uprave, odredio ju je Ivica Todorić, odnosno, formalno, njegova Uprava koncerna, kada su se zaduživali kod ruskih banaka u trenutku kada je domaćim bankama Hrvatska narodna banka već bila zabranila kreditiranje koncerna, a njihove banke majke iz Europske unije značajno su podigle kamatu. Iz istog razloga nastao je i problem regresnih mjenica. Agrokor je novac uzimao od svojih dobavljača, a banke, vlasnice Agrokorova duga, na taj su način osiguravale povrat svojih pozajmica. Oni koji su u igru ušli prerizično (poput Francka) sada će ostati kratkih rukava.

Adrisov slučaj samo donekle je drukčiji jer doista, kada je Adris grupa Agrokoru posuđivala novac, a u zalog za pozajmicu uzimala dionice Konzuma i Jamnice, malo je tko mogao pretpostaviti toliko brz i toliko dramatičan pad vrijednosti svih, pa i najboljih dionica koncerna. Poslovanje s dionicama, međutim, nikada nije bez rizika. Adris je odlična i natprosječno dobro vođena kompanija (upravo objavljeni poslovni rezultati to još jednom potvrđuju), teško da nisu bili svjesni pravog stanja u Agrokoru. Lakše je zato povjerovati da su bili uvjereni kako će politika i ovaj put popustiti Todorićevim pritiscima. Na kraju, to se redovito događalo sve do travnja prošle godine.

Todorićeva žalba na odluku o njegovu izručenju Hrvatskoj, za koju je rok istekao u ponedjeljak, neće odgoditi rješavanje sudbine Agrokora. Njegov ćemo povratak vjerojatno čekati do jeseni, oni koji imaju razloga za strah, do tada imaju vremena za pripremu vlastite obrane. Trebat će im.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:21