Dnevni report Gojka Drljače

Restrukturirane obveznice zemlje poznate po bankrotima bilježe groznu izvedbu

Ugledni financijski stručnjaci poručuju kako do sada nisu nikada vidjeli ovako lošu izvedbu bilo kojih restrukturiranih obveznica
Prosvjed u Argentini
 JUAN MABROMATA / AFP

Argentina je zemlja za koju je poznato kako je jedna od najzaslužnijih za svjetsku povijest nacionalnih bankrota, a ovih dana postalo je jasno kako je možda dala novi veliki doprinos dokumentiranju argentinskih financijskih neuspjeha. Naime, prije samo mjesec dana uz prethodno višemjesečno teško natezanje s investitorima restrukturirane su argentinske dolarske obveznice. U osnovi dogovora Argentine i investitora bila je vrlo značajna odgoda plaćanja. Investitori su u velikoj većini podržali restrukturiranje 65 milijardi dolara duga, a od početka rujna počelo se trgovati restrukturiranim argentinski dolarskim obveznicama. Izdanje obveznica s dospijećem u 2030. godini već sada se trguje s cijenom od samo 40 centi za dolar. Drugo izdanje obveznice koja dospijeva u 2035. godini već sada je palo u trgovini na 35 centi za dolar.

Prema kalkulacijama Morgan Stanleya inicijalno kretanje cijene restrukturiranih argentinskih obveznica najgore je u odnosu na sve restrukturirane obveznice tržišta u zadnjih 20 godina.

Ugledni financijski stručnjaci poručuju kako do sada nisu nikada vidjeli ovako lošu izvedbu bilo kojih restrukturiranih obveznica.

Inače, prema uvjetima restrukturiranja dogovoreno je da Argentina u sljedeće četiri godine ne plaća bilo kakve značajnije iznose duga. Kamate su joj smanjene s oko 7 na 3 posto, te im je ukupni dug u sljedećem desetljeću umanjen za 38 milijardi dolara. No, i pored ovakvih uvjeta investitori su jako skeptični prema tome kako argentinska vlada upravlja ekonomijom.

Procjenjuje se da će argentinski BDP u ovoj godini pasti 12 posto, ali se u 2021. godini očekuje oporavak od 5,5 posto.

Početkom ovog mjeseca Argentina je uvela restrikcije kapitalnih tokova kako bi zaštitila padajuće devizne rezerve koje su smanjene za 5 milijardi dolara.

Treba podsjetiti kako je relativno nedavno, u 2018. godini, MMF posudio Argentini 44 milijarde dolara, što je bio dio šireg dogovora od 57 milijardi dolara koji je trebao osigurati restrukturiranje duga, no došlo je do novog kolapsa argentinskih financija.

Ponuda dnevnog štiva:

Što se doista dogodilo nakon što je HSBC nakon afere s El Chapom obećao da će se očistiti?

Imaju li Amerikanci deficit empatije?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:29